Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

10 ενδιαφέροντα πραγματάκια για τον Pablo Picasso

Γεννημένος στις 25 Οκτωβρίου 1881 στην Μάλαγα της Ισπανία,υπήρξε ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, κεραμίστας και σκηνογράφος. Ο Pablo Picasso ήταν χωρίς αμφιβολία ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς καλλιτέχνες.



1.Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο μας το πλήρες όνομα του αποτελείτε από 23 ονόματα Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso, προς τιμήν συγγενών και Αγίων. Μάλιστα το επίθετο του Picasso είναι στην πραγματικότητα της μητέρας του Maria Picasso y Lopez και όχι του πατέρα του ονόματι Jose Ruiz Blasco.

2.Η μητέρα του, είχε μια πολύ δύσκολη γέννα και με το που γεννήθηκε ο Picasso η μαία σκέφτηκε ότι το μωρό ήταν θνησιγενές, έτσι το άφησε σε ένα τραπέζι για να φροντίσει τη μητέρα του. Ήταν ο θείος του Don Salvador, γιατρός, που με έσωσε όπως λέει ''Οι γιατροί τότε συνήθιζαν να καπνίζουν μεγάλα πούρα και ο θείος μου δεν αποτελούσε εξαίρεση. Όταν με είδε εκεί πεσμένο, φύσηξε τον καπνό του στο πρόσωπό μου, εγώ αντέδρασα αμέσως και έτσι κατάφεραν να με σώσουν''.

3.Ο Picasso είχε την πρώτη του έκθεση σε ηλικία 13 ετών, παρουσίασε τα έργα του στο πίσω δωμάτιο ενός καταστήματος με ομπρέλες.

4.Σε ηλικία 16 ετών, ο Picasso πήγε για σπουδές στο Royal Academy της Μαδρίτης. Ο πατέρας του όμως σύντομα θύμωσε με την επαναστατική συμπεριφορά του, μακριά μαλλιά και περίεργα ρούχα, πίστευε ότι σπαταλούσε το ταλέντο του και έτσι του επέβαλε να κόψει τα μαλλιά του και να χρησιμοποιεί τα χρώματα του συνετά.

5.Το 1900 ο Picasso έφυγε για το Παρίσι. Αρχικά ζούσε σε ένα πολύ κρύο και υποβαθμισμένο κτίριο, τα οικονομικά του προβλήματα, τον οδήγησαν να καίει τα έργα του για να μπορέσει να ζεσταθεί, επίσης για μέρες επιβίωνε μόνο με ψωμί.

6.Στη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, ο Picasso γνώρισε και δημιούργησε φιλίες με ονόματα όπως τον Andre Breton ( Γάλλος λογοτέχνης, ποιητής και δοκιμιογράφος) και την Gertrude Stein (Αμερικάνα συγγραφέας μυθιστορημάτων, ποίησης και θεατρικών έργων).

7.Η καριέρα του ως αναγνωρισμένος ζωγράφος φιμολογίτε ότι άρχισε γύρω στο 1894 με τον πίνακα ''The First Communion''.

8.Κανένας άλλος καλλιτέχνης δεν υπήρξε τόσο αναγνωρίσημος στη διάρκεια της ζωής του.

9.Ο Picasso ζωγράφιζε δικές του παραλλαγές από έργα άλλων καλλιτεχνών.

10.Δεν είχε καμία εκτίμηση για τις γυναίκες καλλιτέχνες.

Μότο του "Η τέχνη είναι το ψέμα που μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια".














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου