Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Enjoy Jazz Festival 2013


Την περίοδο αυτή λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο σημαντικά και μακροσκελέστερα τζαζ φεστιβάλ στην Γερμανία και ίσως σε ολόκληρη την Ευρώπη, το περίφημο Enjoy Jazz Festival.
Για έξι ολόκληρες βδομάδες λοιπόν, τρεις πόλεις – Χαιδελβέργη, Μάνχαιμ και Λούντβιχσχάφεν – είναι δοσμένες “ψυχή τι και σώματι” στις βουλές πρωτοκλασάτων μουσικών και συγκροτημάτων, που πραγματικά δεν ξέρεις τι να πρωτοπαρακολουθήσεις.

Πρόκειται για μια αλληλουχία πόλεων που εκτείνονται στην πανέμορφη κοιλάδα του Ρήνου με την ρομαντική Χαιδελβέργη να κερδίζει τις εντυπώσεις με την σοφιστικέ μεσαιωνική της αισθητική, την γραφική παλιά της πόλη, το παλάτι που δεσπόζει από ψηλά, το ποτάμι, την παλιά γέφυρα, τις πολύχρωμες κατοικίες, το άφθονο πράσινο, αλλά και τους αναρίθμητους φοιτητές, που προσδίδουν μια φρεσκότατη ενέργεια στην πόλη.

Βρεθήκαμε λοιπόν στην περιοχή του Λούντβιχσχάφεν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου με αφορμή την
sold out εμφάνιση του ηλεκτρικού κουαρτέτου των Chris Potter’s Underground. Η αίθουσα που φιλοξενεί την παράσταση ονομάζεται dasHaus και βρίσκεται ακριβώς στην συμβολή των ποταμών Ρήνου και Νέκαρ. Είναι ένας παλιάς αισθητικής πολυχώρος όπου στις διάφορες αίθουσές του διεξάγονται παντός είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές, χορευτικές, αλλά και μουσικές όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Όταν λοιπόν ο Chris Potter και η εκλεκτή του παρέα ανέβηκαν στην σκηνή, το ρολόι έδειχνε λίγα λεπτά μετά τις 8 και όλα έδειχναν ότι θα βιώσουμε μια πολύ ιδιαίτερη βραδιά. Όπερ και εγένετο. Το στιβαρό φύσημα του σαξοφώνου του Chris Potter και τα εμπνευσμένα του σόλο επισφραγίζουν τους λόγους για του οποίους θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς τενορίστες της νεότερης γενιάς ενώ διανθίζει τις συνθέσεις του με sound modules που χειρίζεται στο πλάι του.

Δίπλα του ένας από τους πιο πολυσχιδείς session κιθαρίστες της εποχής μας, ο Adam Rogers, με συνεργασίες που ξεκινούν από τονJohn Zorn και τον Michael Brecker και καταλήγουν στην Norah Jones και τον Paul Simon ενώ πίσω του ο Nate Smith στα ντραμς δίνει το δικό του στίγμα, συνεπαίρνοντας μαζί του σε πολλά σημεία ολόκληρη την μπάντα.

Τέλος, ο Fima Ephron στα μπάσο, που με το απλό αλλά ουσιαστικό του παίξιμο ολοκληρώνει το πάζλ μια εξαιρετικής μπάντας που γκρουβάρει χωρίς σταματημό. Μια ώρα και 45 λεπτά ήταν αρκετά για να το κατευχαριστηθούμε, με το κοινό να ανταποδίδει με ένα ενθουσιώδες χειροκρότημα αποφέροντας ένα encore που επιστέγασε την όμορφη αυτή βραδιά.

Την επόμενη μέρα “χαθήκαμε” στα γραφικά σοκάκια της μαγευτικής Χαιδελβέργης και στα αναρίθμητα καφέ του πεζόδρομου της Hauptstrasse, του οποίου το τεράστιο μήκος του (πάνω από 1,5 χλμ.) τον κατατάσσει ανάμεσα στις μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Η μέρα είναι ηλιόλουστη, τα τραπεζάκια έχουν βγει έξω και ο πολυάριθμος φοιτητόκοσμος σε συνδυασμό με τα πλήθος των τουριστών, χαρίζουν στην πόλη το προφίλ μιας πολύ ενδιαφέρουσας πολυπολιτισμικής γερμανικής πολιτείας.

Όσο όμως η μέρα περνάει, το μυαλό μας βρίσκεται σε μια πολύ ιδιαίτερη μουσική σύμπραξη, αυτή των σπουδαίου Νορβηγού τρομπετίστα Nils Petter Molvaer και του dj και πατριάρχη της τέκνο Moritz van Oswald στην πόλη του Μάνχαιμ . Ο industrial αισθητικής λοιπόν χώρος της Alte Feuerwache είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτος λίγο πριν τις 8, τα εισιτήρια έχουν εξαφανιστεί και λίγα λεπτά αργότερα το εν λόγω ντουέτο θα λάβει θέση στην σκηνή συνεπικουρούμενο από τον Laurens von Oswald – ανιψιό του Moritz – στο livemix.

Σαγηνευτικά beats, γοητευτικά video arts, και εμπνευσμένες μελωδικές γραμμές σε συνεπαίρνουν. Ένα απρόσμενο μουσικό καλειδοσκόπιο που χτυπάει στην ψυχή και στο συναίσθημα θα μας ταξιδέψει για μια περίπου ώρα σε μέρη μακρινά. Μια αν μη τι άλλο μαγική βραδιά, που ολοκληρώθηκε με μια ατμοσφαιρική σόλο performance του μεγάλου Molvaer.

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και στην επιστροφή μας στην Αθήνα, έχοντας στις αποσκευές μας όλες αυτές τις αναρίθμητες εμπειρίες που αποκομίσαμε από το πολυποίκιλο αυτό φεστιβάλ “μαμούθ”, η αυλαία του οποίου θα πέσει με το καλό στις 16 Νοεμβρίου. Και στα δικά μας…


Πηγή : mixtape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου