Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Ποια παράξενη σύμπτωση συνδέει τον μπαρόκ συνθέτη, Χέντελ με τον Τζίμη Χέντριξ


Τους χωρίζουν τρεις αιώνες και σημαντικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο που... χρησιμοποιούσαν τις νότες. Κι όμως τα σπίτια τους στο Λονδίνο τα χώριζε ένας τοίχος.

Ο Τζίμι Χέντριξ διέμενε στον αριθμό 23 της οδό Brook Street στο Λονδίνο, «στο μοναδικό σπίτι που είχα ποτέ», όπως συνήθιζε να λέει και ο ίδιος. Στο διπλανό σπίτι από το δικό του, στα μέσα του 17ου αιώνα, διέμενε ο κλασικός συνθέτης, Τζορτζ Φριντερίκ Χέντελ. Αν μη τι άλλο, η συγκεκριμένη συνοικία μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά μουσική.

Επειτα από αρκετές δεκαετίες από τον αδόκητο θάνατο του Χέντριξ (το 1970 σε ηλικία μόλις 27 ετών, σε ένα ξενοδοχείο στο Notting Hill. Ο θάνατός του προήλθε μάλλον από πνιγμό μετά από υπερβολική κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία), το σπίτι του ανακαινίζεται και γίνεται μουσείο.

Ο χώρος είναι γεμάτος με ροκ στοιχεία από τη ζωή του Hendrix και οι ροκ θιασώτες εκλιπαρούσαν για χρόνια να τον δουν ανοιχτό. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 ο Jimi Hendrix νοίκιασε το συγκεκριμένο διαμέρισμα και το χαρακτήριζε ως «το μόνο σπίτι που είχε ποτέ».

Το ταμείο Heritage Lottery Fund θα ανακοινώσει σύντομα μια επιχορήγηση ύψους 1,2 εκατομμυρίων λιρών για την ανακαίνιση του χώρου, έτσι ώστε να μοιάζει όπως ήταν το 1968, όταν ο Hendrix πλήρωνε 30 λίρες την εβδομάδα για να μοιράζεται το διαμέρισμα με την φίλη του Kathy Etchingham. Στα δωμάτια θα είναι διάχυτα τα στοιχεία και το «άρωμα» από τη ζωή του Hendrix, από τη μουσική και το έργο του.

Ένα ζευγάρι μπλε πλάκες στον εξωτερικό τοίχο του διατηρητέου κτηρίου από τον 18ο αιώνα, τιμά τους δύο μουσικούς «γίγαντες» που χωρίζονται από αιώνες αλλά η μουσική τους σφραγίδα είναι ανεξίτηλη μέχρι σήμερα: τον Jimi Hendrix που έζησε στο νούμερο 23 και τον George Frideric Handel που έμεινε στο νούμερο 25.

Ο Hendrix γεννήθηκε στο Σιάτλ και ήταν ίσως, ο καλύτερος κιθαρίστας όλων των εποχών. Ήταν σχεδόν άγνωστος όταν πήγε στο Λονδίνο το 1966, αλλά γρήγορα διαδόθηκε το εξαιρετικό του ταλέντο κι έγινε αγαπητός στο ευρύ κοινό. Το ντεμπούτο άλμπουμ του τον έκανε ευρέως γνωστό, ενώ το κοινό του αποτελούσαν οι John Lennon, Eric Clapton, Pete Townshend και Mick Jagger.

Αν και τον περισσότερο καιρό τα τελευταία του χρόνια o Hendrix τον περνούσε σε περιοδείες, το 1968 έκανε το Λονδίνο βάση του και το διαμέρισμα στη Brook Street είναι το μοναδικό σωζόμενο σπίτι του.
Αν και πολλοί λένε ότι ο Hendrix δεν είχε ιδέα για τον Handel και την σύμπτωση να μένουν στο ίδιο κτήριο, ήθελε να μάθει για τη μουσική που έγραψε όσο καιρό έμενε εκεί, συμπεριλαμβανομένου και του «Μεσσία».


Πηγή : iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου