Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

20 Κομμάτια που αγαπήσαμε από το 2014

Σίγουρα δεν ήταν και η πιο παραγωγική χρονιά στην μουσική και αν την συγκρίνουμε με πέρυσι κινήθηκε στην μετριότητα. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως και φέτος δεν υπήρχαν τραγούδια που ξεχώρισαν.
Η Σεροτονίνη τα μάζεψε και στην παρακάτω λίστα σας παρουσιάζει 20 κομμάτια που αγάπησε από αυτά που βγήκαν μέσα στο 2014.
Σίγουρα το να ξεχωρίσεις μόλις είκοσι κομμάτια μέσα από μια ολόκληρη χρονιά δεν είναι καθόλου εύκολο, ακόμα και όταν αυτή δεν είναι ιδιαίτερα ποιοτική, υποχρεωτικά σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Johnny Marr ή ο  Mark Lanegan έμειναν απ` έξω, εμείς πάντως μια προσπάθεια την κάναμε!


Moqwai - Remurdered 

Οι Σκωτσέζοι ποστ ροκάδες Moqwai κυκλοφόρησαν αισίως το 8ο άλμοπουμ της καριέρας τους. Η μπάντα κοντεύει πλέον τα είκοσι χρόνια ύπαρξης και καθώς μεγαλώνει, ωριμάζει όμορφα, κάτι που φάινεται στην μουσική της μπάντας και το Remurdered. Ο δίσκος Rave Tapes από όπου μας έρχεται αυτό το υπέροχο κομμάτι είχε κυκλοφορήσει στις 20 Ιανουαρίου.



            

Camera - People Are Strange

Οι Βερολινέζοι kraut- rockers Camera έγιναν περισσότερο γνωστοί ως μουσικοί του δρόμου. Βέβαια μετά από κάποια χρόνια περιπλανήσεων στους δρόμους του Βερολίνου και αφού είχαν αρχίσει να κάνουν αίσθηση, ήρθα και οι πρώτες κυκλοφορίες. Τελικά φέτος κυκλοφόρησε και το πρώτο άλμπουμ της μπάντας Remember I Was Carbon Dioxide πριν από δυο μήνες περίπου, ενώ η περιοδεία τους στην Μ. Βρετανία υμνήθηκε από τα τοπικά μέσα. Στις αρχές του χρόνου μέσα από μια συλλογή το V.A. A Psych Tribute To The Doors η μπάντα κυκλοφόρησε την διασκευή της στο People Are Strange δίνοντας ξεκαθαρα το στίγμα της. Η διασκευή την οποία άμεσα αγαπήσαμε στην Σεροτονίνη μπορείτε να απολαύσετε παρακάτω.

                           

Future Islands - Seasons (Waiting On You)

Η τέταρτη δισκογραφική απόπειρα των Αμερικανών Future Islands έκρυβε μια πολύ ωράια έκπληξη για τα αυτιά μας. Το Seasons από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του, ως single στις 3 Φεβρουαρίου, μας κέρδισε με την όμορφη μελωδία και την σπιρτάδα του.

         


The War On Drugs - Under The Pressure

Το κομμάτι είναι από τον τρίτο δίσκο, της indie rock μπάντας από την Φιλαδέλφια της Αμερικής, ''Lost In The Dream'' που είχε κυκλοφορήσει  στις 18 Μαρτίου. Ο δίσκος Lost In The Dream έτυχε υμνητικής υποδοχής από τα διάφορα μουσικά μέσα ανά τον κόσμο, ενώ κάποια από αυτά τον ανακύρηξαν ως δίσκο της χρονιάς

             



Johnny Cash - She Use To Love Me A Lot

Τι και αν πέρασαν 11 χρόνια από τον θάνατο του Αμερικανού καλλιτέχνη η χαρακτηριστική βαθιά, κοφτή και μπάσα φωνή του είναι που τον έκανε ''αθάνατο''. Ακυκλοφόρητο υλικό που είχε ηχογραφηθεί από τον Κας την δεκαετία του 80, και είχε απορριφθεί τότε από την δισκογραφική του την Columbia, κυκλοφόρησε φέτος σε ένα άλμπουμ, για του οποίου υτην κυκλοφορία φρόντισε ο γιός του καλλιτέχνη. Το She Use To Love Me A Lot ήταν ο προπομπός του άλμπουμ που συγκίνησε το κοινό του καλλιτέχνη σε όλο τον πλανήτη. Το κομμάτι γρήγορα γρήγορα αναρριχήθηκε στα ψηλότερα σκαλοπάτια των τσαρτς ανά τον κόσμο. Η επίσημη κυκλοφορία του άλμπουμ ήταν στις 25 Μαρτίου.

               



Mac DeMarco - Let My Baby Stay

O Καναδός καλλιτέχνης κυκλοφόρησε φέτος το 4ο προσωπικό του άλμπουμ την πρώτη του Απρίλη. Φυσικά πρόκειται για ένα ακόμη καταπληκτικό άλμπουμ του Mac. Εμείς από την αρχή είχαμε ξεχωρίσει την εκπληκτική μπαλάντα ''Let My Baby Stay''.

                                


The Horrors - I See You

Το τέταρτο άλμπουμ των Άγγλων Horrors είναι γεγονός και κυκλοφόρησε  φέτος στις 5 Μαίου με τίτλο ''Luminous''. To ο κομμάτι ''I See You'' ήταν το δεύτερο single του άλμπουμ και μας είχε αφήσει άριστες εντυπώσεις για την ωριμότητα που διανύει πλέον η μπάντα που γίνεται όλο και καλύτερη, χωρίς να διστάσει να πειραματιστεί με διάφορα είδη.

            

The Raveonettes - Summer Ends

Οι Δανοί Raveonettes δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις αφού είναι σίγουρα μια από τις αγαπημένες μπάντες του ελληνικού κοινού και όχι άδικα. To Summer Ends μας έρχεται από τον υπέροχο 7ο δίσκο της μπάντας με τίτλο Pe'ahi. Μελωδικό Shoegaze επενδυμένο με πανέμορφους στίχους οι Raveonettes μας χάρισαν φέτος έναν υπέροχο δίσκο και ένα από τα καλύτερα κομμάτια της χρονιάς. Ιδιαίτερη μνεία δεν μπορεί να μην γίνει στην Sharin Foo που κατά πολλούς είναι από τις πιο ωραίες γυναίκες του ροκ εν ρολ και έχει θαυμαστές και στα δύο φύλλα φυσικά.

          

Interpol - All The Rage Back Home

Πιστοί στους φίλους τους και στο αλλά και στις προγούμενες δουλειές τους οι Νεο Υορκέζοι Interpol κυκλοφόρησαν τον πέμπτο δίσκο της καριέρας τους. Χωρίς να μπορώ να πω ότι με αυτόν τον δίσκο κέρδισαν το σίγουρο είναι ότι κράτησαν τα κεκτημένα και έβαλαν άλλο ένα πανέμορφο λιθαράκι στην σπουδαία καριέρα τους. Το κομμάτι All The Rage Back Home είναι το πρώτο κομμάτι του δίσκου και κυκλοφόρησε ως single φτάνοντας μέχρι και το νούμερο 26  Billboard Alternative Songs chart. 

           



Jack White- Three Women

Πολλές συστάσεις για τον Jack White δεν χρειάζονται ο οποίος με την ωριμότητα των 40 του πλεόν χρόνων, βρίσκεται σε μια πολύ δημιουργική φάση της ζωής του. Η δισκογραφική του η Third Man τα πάει περήφημα ενώ και τα πεταλάκια του κάνουν πάταγο. Αφού λοιπόν έκανε και κανα δυο tribute φέτος αποφάσισε να κυκλοφορήσει τον δεύτεροσόλο δίσκο του με τίτλο Lazaretto. Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 10 Ιουνίου και φυσικά είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς. 

            



Gus Gus - Crossfade

Οι Ισλανδοί Gus Gus κατάφεραν να κάνουν την διαφορά φέτος με τον δίσκο τους Mexico. To άλμπουμ είχε κυκλοφορήσει τον Ιούνιο αποσπώντας υμνητικές κριτικές ενώ το κομάτι Crossfade εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο hot soundtrack του περασμένου καλοκαιριού. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το remix του  Maceo Plex που απογειώνει το κομμάτι.

              



Morrisssey - Earth Is The Loneliest Planet

Λίγο πολύ πότε για καλό και άλλοτε για κακό ο Morrissey ήταν αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο της χρονιάς. To καλοκαίρι κυκλοφόρησε το 10ο σόλο στούντιο άλμπουμ του σπουδαίου καλλιτέχνη και αμέσως αναρριχήθηκε στα τσαρτς και στις καρδιές μας. Το Earth Is The Loneliest Planet ήταν το τρίτο single του άλμπουμ και κυκλοφόρησε στις 3 Ιουνίου. Το κομμάτι αγαπήθηκε απο όλο τον κόσμο ανεξαρτήτου μουσικών προτιμήσεων και παίχτηκε  τόσο στα ραδιόφωνα όσο και στα διάφορα μπαράκια, ενώ έγινε ήχος κλήσης για εκατομμύρια κινητά. Σίγουρα είναι ένα από τα κομμάτια που χαρακτηρίζουν το καλοκαίρι του 2014.

                              


Ty Segall - Tall Man, Skinny Lady

Τα έχουμε ξαναπεί για τον Ty Segall είναι το σύγχρονο παιδί- θαύμα του rock n roll . Συμμετέχει σε τουλάχιστον 3 μπάντες, παίζει κιθάρα, τύμπανα γράφει μουσική στοίχους και γενικώς είναι ασταμάτητος. Φέτος κυκλοφόρησε τον 7ο (!) προσωπικό του δίσκο από το 2008, χώρια οι κυκλοφορίες στις διάφορες μπάντες που έχει. Όλοι εμείς που είμαστε οπαδοί του Ty Segall Band και του επικού Slaughterhouse σίγουρα δεν ικανοποιούμαστε από την πιο pop προσέγγιση που επιχείρησε ο Segall στο Manipulator. Όπως και να `χει πάντως το παρακάτω κομμάτι είναι σπουδαίο, μας άρεσε  και δεν έχουμε σταματήσει να το χαιρόμαστε από την μέρα που κυκλοφόρησε στις 25 Αυγούστου. 

                

Aphex Twin - minipops 67

Δεκατρία ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο χαρισματικός Richard David James a.k.a. Aphex Twin είχε κυκλοφορήσει τον τελευταίο του δίσκο. Φυσικά έχοντας περάσει τόσα πολλά χρόνια οι φίλοι του καλλιτέχνη περίμεναν αυτόν τον δίσκο πως και πως. Τελικά η κυκλοφορία ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα και έναν μικρό πανικό. Για την ποιότητα του δίσκου οι γνώμες διίστανται κάτι που έτσι και αλλιώς είναι σύνηθες για τον Βρετανό καλλιτέχνη. Το παρακάτω κομμάτι με τίτλο Minipops 67 (ανεπίσημα λέγεται και The Manchester Track) και είχε κυκλοφορήσει ως single στις 4 Σεπτεμβρίου. 

         





Leonard Cohen - Almost Like the Blues

Τα 80 του χρόνια έκλεισε φέτος ο σπουδάιος καλλιτέχνης Leonard Cohen και για να το γιορτάσει, την ημέρα των γεννεθλίων του στις 21 Σεπτεμβρίου, κυκλοφόρησε τον 13o στούντιο δίσκο της καριέρας του με τίτλο Popylar Problems. Λίγες ημέρες νωρίτερα ως προπομπός του δίσκου το ατμοσφαιρκό Almost Like The Blues έκανε την ''πρεμιέρα'' του.

            



Caribou - Can`t Do Without You

Τέσσερα χρόνια είχαν περάσει από το πολύ επιτυχημένο Swim, αν και φυσικά είχε μεσολαβήσει το 2012 η κυκλοφορία του ως Daphni , παρ` όλα αυτά όλοι περιμέναμε πως και πως το καινούριο άλμπουμ του Καναδού καλλιτέχνη. Το πρώτο single που είχε κυκλοφορήσει  στα μέσα του καλοκαιριού με τίτλο Can`t Do Without You μας καλοάρεσε και μας γέμισε ελπίδες ότι σε μια μέτρια χρονιά ερχόταν ο δίσκος αριστούργημα που όλοι περιμέναμε. Τελικά ούτε ο Caribou κατάφερε να ξεφύγει από την μετριότητα της χρονιάς, όμως το κομμάτι αυτό και μας άρεε και το παίξαμε κατά κόρον. 






Run The Jewels feat. Zack De La Rocha - Close Your Eyes (And Count To Fuck)

Αλήθεια πόσο καιρό είχαμε να ακούσουμε τον Zack να συμμετέχει σε κάποιο κομμάτι,  πολύ σίγουρα! Από τα χρόνια που έφτυνε την οργή του στο μικρόφωνο των Rage Against The Machine δεν είναι και πολλά τα πράγματα που έχει κάνει. Φέτος η συνεργασία του με τους ράπερ  El-P και Killer Mike a.k.a. Run The Jewels μας δίνει την ευχαρίστηση να ακούσουμε ξανά την φωνή που τόσο αγαπήσαμε την δεκαετία του 90. Από μόνο του το γεγονός της συμμετοχής του Zack θα μπορούσε να είναι αρκετό για να μπει στην λίστα μας το κομμάτι, όμως εδώ πρόκειται για μια τρομερή παραγωγή του El- P που ''σπάει λαιμούς''με τα φωνητικά του Zack να κουμπώνουν απίστευτα. Ο Zack στο κομμάτι επίσης γράφει του στίχους. Το κομμάτι κυκλοφόρησε στις 24 Οκτωβρίου στον δεύτερο δίσκο των Jewels με τίτλο ''Run The Jewels 2''

               




Flying Lotus - Never Catch Me 

Από τον έκτο δίσκο του FlyLo μας έρχεται το επόμενο υπερκομμάτι. Η παραγωγή του Steven Ellison (a.k.a. Flying Lotus) σε αφήνει άφωνο και σε παρασέρνει σε ξέφρενο χορό, μόλις μπεις στο πνεύμα του κομματιού. Ο δίσκος You `re Dead είχε κυκλοφορήσει στις 6 Οκτωβρίου και περιέχει πολλά διαμάντια. Άνετα θα μπορούσε να είναι κάποιο άλλο κομμάτι στην θέση του από τον ίδιο δίσκο,όπως το "Turkey Dog Coma". To κυκλοφόρησε και με ένα εξαιρετικό βίντεο κλιπ που έφτιαξε ο Hiro Mura

              




Marylin Manson - Third Day Of A Seven Day Binge

Επίσημα η δισκογραφική επιστροφή του Marylin Manson είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο του2015 τρία χρόνια δηλαδή μετά το Born Villain . To Third Day Of A Seven Binge που είναι το πρώτο single από το επερχόμενο Pale Emperor είχε κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο εκπλήσοντας ευχάριστα όλους εμάς που δεν είμαστε και πολύ φαν της μουσικής του ιδιόρρυθμου καλλιτέχνη.

              

Mini Mansions - Death Is A Gir l

Οι Μini Mansions είναι μια μπάντα στην οποία συμμετέχει ο μπασίστας των Queens Of The Stone Age, Michael Shuman. Δημιουργήθηκαν το 2009 στο Λος Άντζελες και φέτος κυκλοφορούν το δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους, ενώ έχουν στο ενεργητικό τους και δυο EP. Το ''Death Is A Girl'' κυκλοφόρησε ως single στις 17 Νοεμβρίου ενώ το άλμπουμ  με τίτλο The Great Pretenders θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2015.

           


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου