Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Art and Artists μικρά πραγματάκια που ίσως να μην ξέρατε...!

Da Vinci, Michelangelo, Van Gogh, Picasso, Dali... what?

1. Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης η ζωγραφική δε θεωρείτο κατάλληλο επάγγελμα για έναν άνδρα. Επειδή οι καλλιτέχνες εργάζονταν με τα χέρια, θεωρούνταν τεχνίτες και τους κατέτασσαν στην ίδια κοινωνική θέση, όπως τους ράφτες ή τους τσαγκάρηδες.



2. Τα ρωμαϊκά αγάλματα σχεδιάζονταν με αποσπώμενο κεφάλι, έτσι ώστε να μπορούν να το αντικαταστήσουν με κάποιο άλλο.


3. Ο Salvador Dali έχει δηλώσει ότι, πάντα πίστευε πως ήταν η μετενσάρκωση του νεκρού αδελφού του. Επίσης υπάρχει ένα πορτρέτο ή μια σιλουέτα του, σε κάθε ένα από τα έργα του.

Matisse - Le Bateau

4. Στις 3 του Δεκέμβρη 1961, ο πίνακας του Henri Matisse ''Le Bateau'' εκτέθηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη και επί 46 ημέρες κρέμονταν ανάποδα χωρίς κανένας να το αντιληφθεί


5. Ο Pablo Picasso βαφτίστηκε ως Pablo Diego José Fransisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruiz y Picasso. Το όνομα του αποτελείται από 23 ονόματα προς τιμήν διαφόρων αγίων και συγγενών του. Πρώτη λέξη του ως μωρό, ήταν η ισπανική λέξη για το μολύβι. Επίσης ο Pablo Picasso θεωρήθηκε ύποπτος για την κλοπή της Μόνα Λίζα το 1911, συνελήφθη και ανακρίθηκε μετά από την υπόδειξη του φίλο του Guillaume Apollinaire (Γάλλος ποιητής, συγγραφέας και κριτικός τέχνης), αργότερα αφέθηκαν και οι δύο ελεύθεροι.


6. Ο Vincent Van Gogh δημιούργησε περισσότερα από 2000 έργα κατά τη διάρκεια της ζωής του, περίπου 900 πίνακες και 1100 σχέδια και σκίτσα. Αν και τώρα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες, όσο ζούσε είχε καταφέρει να πουλήσει μόνο έναν πίνακα τον ονομαζόμενο ''Red Vineyard at Arles'' για 400 φράγκα.


Michelangelo - The Pieta 
7. Το αριστούργημα του Michelangelo ''The Pieta - Η Αποκαθήλωση'' είναι το μόνο έργο που έχει ποτέ υπογράψει. Αργότερα εξέφρασε τη λύπη του γι' αυτό το θέμα και ορκίστηκε πως δε θα ξαναυπογράψει άλλη του δουλειά, (η ''The Pieta'' στεγάζεται στην εκκλησία Basilica di San Pietro στο Βατικανό). Το 1527 με 1529 ο Michelangelo έκανε ένα διάλειμμα από τη δουλειά του ως καλλιτέχνης και κατατάχθηκε στο στρατό. Ήταν επίσης και ποιητής, σώζονται περίπου 300 ποιητικά του έργα σήμερα.


8. Ο Leonardo Da Vinci ήταν χορτοφάγος και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ζώων. Άρχισε να ζωγραφίζει τη ''Mona Lisa'' το 1504 ή το 1505 και τελείωσε μόνο λίγο πριν πεθάνει το 1519. Ιστορικοί λένε ότι του πήρε 10 χρόνια για να τελειοποιήσει τα χείλη της. Ο Leonardo Da Vinci ήταν αριστερόχειρας και οι προσωπικές του σημειώσεις έχουν γραφτεί ξεκινώντας από τη δεξιά πλευρά της σελίδας προς τα αριστερά. Όταν το 1912 κλάπηκε η ''Mona Lisa'', 6 αντίγραφα πωλήθηκαν ως πρωτότυπα σε πολύ μεγάλες τιμές, μετά από 3 χρόνια ξαναβρέθηκε.



Πηγές: monikamurrayart.com, randomartscrafts.com, brendasemanick.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου