Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Κυριακάτικο Σινεμά (Best of 2013)

                      
Φτάσαμε στο τέλος του 2013 και η ώρα για μια αποτίμηση έφτασε. Δεν μπορώ να πώ ότι φετεινή χρονιά μας χάρισε κάποιο αριστούργημα απο αυτά που θα βλέπουμε μια ζωή, όμως υπήρξαν και φέτος αρκετές αξιόλογες ταινίες. Έτσι πιστεύω ότι η μάχη των Όσκαρ θα είναι σκληρή αφού δεν υπάρχει μια ταινία που να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα.





                                        Νο 10 Inside Llewyn Davis (Κωμωδία/Δράμα)
Σε σενάριο και σκηνοθεσία των αδελφών Κοέν η ταινία μας περιγράφει την ιστορία του φολκ τραγουδιστή και συνθέτη Llewyn Davis ο οποίος δημιούργησε κυρίως  την δεκαετία του 60 στην Νέα Υόρκη. Ουσιαστικά η ταινία μας δείχνει μια εβδομάδα απο την ζωή του ταλαντούχου τραγουδιστή στο Greenwich Village και αναπαριστά την μποέμικη άφραγκη ζωή των φολκ μουσικών των καφέ του Βίλατζ στα τέλη της δεκαετίας του 50, σε μία κωμωδία γλυκόπικρη, τρυφερή και προσωπική - σαν αυθεντική φολκ μπαλάντα.
O Joel Coen δήλωσε για την ταινία αστειευόμενος ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια πλοκή για αυτό και ρίξαμε μέσα στην ταινία τον γάτο Ulysses, αναφερόμενος στην γάτα που εμφανίζεται σε όλη σχεδόν την ταινία. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί  Οσκαρ Αϊζακ, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Γκάρετ Χέντλαντ, Τζον Γκούντμαν, Φ. Μάρεϊ Αμπραχαμ, Ιθαν Φίλιπς.

            



                                               No 9 Blue Jasmine (Κωμωδία/ Δράμα)
Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Woody Allen και μαζί ένα καστ που απαρτίζεται απο σημαντικά ονόματα ο χαρισματικός Woody διασκευάζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο το αριστούργημα του Τένεσι Γουίλιαμς ''Λεωφορείον ο Πόθος'' επιστρέφοντας με ιδιαίτερο μεράκι και κέφι στο χιουμοριστικό δράμα.
Μια οικονομική και μια συναισθηματική κρίση αναγκάζει την καλομαθημένη στην πολυτέλεια Τζάσμιν να καταφύγει από τη Νέα Υόρκη στο Σαν Φρανσίσκο και να ζητήσει τη βοήθεια της αδερφής της, η οποία δουλεύει υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ. Η παρατεταμένη  ωστόσο παραμονή της Τζάσμιν θα φέρει μια σειρά απο άβολες και χιουμοριστικές καταστάσεις. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Κέιτ Μπλάνσετ, Σάλι Χόκινς, Άλεκ Μπάλντουιν, Πίτερ Σάρσγκααρν.

           




                                             8.  Her (Επιστημονικής φαντασίας/ Ρομάντσο)
Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Spike Jonze το ''Her'' είναι μια ταινία αρκετά  παράξενη στην οποία ένας  άντρας o Θίοντορ όταν χωρίζει μετά από μια μακροχρόνια σχέση ερωτεύεται μια γυναικεία φωνή ενός υπολογιστή ο οποίος διαθέτει νόηση. Σίγουρα το μυαλό όλων μας πάει στο Electric Dreams αν και εδώ η ιστορία δεν εμπλέκει τρίτο άτομο. όπως και να έχει ο Joaquin Phoenix μας χαρίζει άλλη μια πολύ καλή ερμηνεία ενώ την φωνή της στον υπολογιστή που θα ονομάσει Σαμάνθα ο Θίοντορ χαρίζει η Scarlett Johansson. Την μουσική της ταινίας δεν έχουν κάνει οι Human League όμως μια αντίστοιχη μπάντα της εποχής μας ιδιαίτερα επίκαιρη οι Arcade Fire.

             


                                                          7. Le Passe (Δράμα)
Μια Γαλλοϊρανική  συμπαραγωγή σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ιρανού σκηνοθέτη Asghar Farhadi . H ταινία έχει αποσπάσει ήδη αρκετά βραβεία στα φεστιβάλ όπου προβλήθηκε και πραγματεύεται την ιστορία του Αχμάντ ο οποίος επιστρέφει στο Παρίσι από την Τεχεράνη για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες διαζυγίου με τη σύζυγό του Μαρί. Κατά την παραμονή του θα ανακαλύψει την καινούρια σχέση της με έναν Άραβα, τις διαρκείς συγκρούσεις με την κόρη της και μερικά καλά κρυμμένα μυστικά από το παρελθόν. Πρωταγωνιστούν οι Ηθοποιοί Berenice Bejo, Tahar Rahim και Ali Mosaffa.

             






                                      6. Only God Forgives (Αστυνομικό Θρίλερ/ Δράμα)
Μια τριεθνής συμπαραγωγή Δανίας, Γαλλίας και Ταϊλάνδης σε σενάριο και σκηνοθεσία του Δανού Nicolas Winding Refn ο οποίος μετά το πολύ καλό Drive του 2011 επιστρέφει στην καινούρια του ταινία όπου συνεργάζεται και πάλι με τον Καναδό ηθοποιό Ryan Gosling.
Ο Ryan Gosling υποδύεται τον Τζούλιαν, που διατηρεί ένα γυμναστήριο πολεμικών τεχνών στην Μπανγκόγκ. Στην ουσία όμως το κλαμπ είναι ουσιαστικά βιτρίνα για ένα μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που εποπτεύεται από τον μεγαλύτερο αδερφό του Τζούλιαν, Μπίλι (Tom Burke). Όλα όμως θα αλλάξουν μετά τη δολοφονία μιας έφηβης πόρνης και ένα φοβερός κύκλος αίματος θα ανοίξει.

             





                                                               5. Prisoners (Θρίλερ)
Aμερικανική ταινία  σε σενάριο του Aaron Guzikowski και σκηνοθεσία Denis Villeneuve με τους: Χιου Τζάκμαν, Τζέικ Τζίλενχαλ, Μαρία Μπέλο, Μελίσα Λίο, Πολ Ντάνο
Όταν η μικρή κόρη της οικογένειας Ντόβερ εξαφανίζεται, μαζί με εκείνη ενός φιλικού ζευγαριού, η αστυνομία προσπαθεί να βρει στοιχεία και υπόπτους. Γεμάτος αγωνία, ο Κέλερ Ντόβερ αποφασίζει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, περιπλέκοντας περισσότερο την υπό πίεση χρόνου υπόθεση.

                              



                                              4. Side Effects (Ψυχολογικό Θρίλερ
Ένα νέο-νουάρ-ψυχολογικό θρίλερ του 2013 σκηνοθετημένο από τον Στίβεν Σόντερμπεργκ από ένα σενάριο γραμμένο από τον Σκοτ Z. Μπερνς. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τζουντ Λο, Ρούνι Μάρα, Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς και Τσάνινγκ Τέιτουμ. Η ταινία αφορά τις διακλαδώσεις ενός γεγονότος ακολουθώντας μία νεαρή γυναίκα που τις έχουν συνταγογραφηθεί αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Ύστερα από μια απόπειρα αυτοκτονίας, ένας ψυχίατρος αναλαμβάνει να παρακολουθήσει τη νεαρή Έμιλι, της οποίας ο άντρας βρίσκεται στη φυλακή για χρηματοοικονομικές απάτες. Της συνταγογραφεί ένα καινούργιο, πειραματικό φάρμακο το οποίο μοιάζει να καταπολεμά την κατάθλιψη, αλλά όταν ο σύζυγός της αποφυλακίζεται, τα πράγματα παίρνουν ξαφνικά απροσδόκητη τροπή.

           





                                                 3. The Grandmaster (Περιπέτεια)

Η επιστροφή του Γουόνγκ Καρ Γουάι είναι επική, εντυπωσιακή, υπόκωφα σπαραχτική, αλλά αφηγηματικά και στιλιστικά φλύαρη. Ο master πέφτει, αλλά μας βρίσκει να υποκλινόμαστε με σεβασμό στην μεγαλειώδη του προσπάθεια.
Αυτή είναι η ιστορία του Ιπ Μαν, του Κινέζου Μεγάλου Δασκάλου των πολεμικών τεχνών και εκπαιδευτή του θρυλικού Μπρους Λι. Ο Ιπ Μαν γεννήθηκε σε πλούσια οικογένεια της Κίνας, κατά τη διάρκεια της Δυναστεία Τσινγκ. Μέχρι τα 40 του χρόνια ήταν διάσημο πλέι μπόι. Μετά όμως αποφάσισε να διδάξει στον απλό λαό όσα ο ίδιος έμαθε. Η Κινεζική Παράδοση έχει μία ιδιαίτερη 
θέση για αυτόν γιατί έκανε προσιτές τις πολεμικές τέχνες 

           





                                         2. Gravity (Θρίλερ Επιστημονικής Φαντασίας)
Το Gravity είναι αμερικανικό περιπετειώδης θρίλερ επιστημονικής φαντασίας παραγωγής 2013. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Αλφόνσο Κουαρόν και το σενάριο έγραψε ο ίδιος μαζί με τον Τζόνας Κουαρόν. Η ταινία αφηγείται την ιστορία δύο αστροναυτών που επιζούν μετά από την καταστροφή ενός διαστημικού σταθμού και εγκλωβίζονται στο διάστημα. Πρωταγωνιστούν οι Σάντρα Μπούλοκ καιΤζορτζ Κλούνεϊ.
Μια επιστήμονας κι ένας αστροναύτης προσπαθούν να επιβιώσουν ύστερα από ένα ατύχημα που τους άφησε να περιπλανιούνται στο αχανές Διάστημα. Τρισδιάστατος ρεαλισμός που σε αφήνει άφωνο, θρίλερ επιβίωσης που φλερτάρει με το υπαρξιακό δράμα και μια ενήλικη sci fi περιπέτεια, η οποία ενδίδει σε όσο μπορεί λιγότερες χολιγουντιανές ευκολίες.

           





                                                 1)  12 Years a Slave (Ιστορικό Δράμα)
To 12 Χρόνια Σκλάβος είναι αμερικανική/βρετανική ιστορική, δραματική ταινία παραγωγής 2013. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Στιβ ΜακΚουίν και το σενάριο έγραψε ο Τζον Ρίντλεϊ. Βι
Στο προ-εμφυλιακό τοπίο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο Νεοϋορκέζος Σόλομον Νόρθαπ (Τσιούιτελ Ιτζίοφορ) ζει ως ελεύθερος Αμερικανός πολίτης. Παρότι καλλιεργημένος οικογενειάρχης και ταλαντούχος μουσικός ο Σόλομον έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα - το χρώμα του δέρματός του δεν είναι συμβατό με εκείνο της καθεστηκυίας τάξης! Λόγω αυτού λοιπόν, η μοίρα του επιφυλάσσει μια αρκετά απρόβλεπτη έκπληξη. Ο Νόρθαπ απάγεται και πωλείται ως σκλάβος στον οπισθοδρομικό Νότο, αντιμετωπίζοντας τη βιαιότητα μιας πολωμένης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που παρουσιάζεται προσωποποιημένη μέσα από τα μάτια ενός σκληρού, δυνάστη σωματέμπορου, τον οποίον υποδύεται ο Μάικλ Φασμπέντερ. Διατηρώντας την πίστη του στην ανθρωπιά και στην εγγενή καλοσύνη του κόσμου, ο Σόλομον δεν χάνει ποτέ την ελπίδα και το κουράγιο του για δικαιοσύνη - και παρόλο που η μοίρα του μοιάζει απόλυτα καταδικασμένη, ο ίδιος κοιμάται και ξυπνά αναζητώντας το άρωμα της χαμένης ελευθερίας. Μέσα από την ευτυχή συγκυρία της γνωριμίας του με έναν φιλάνθρωπο Καναδό (Μπραντ Πιτ), ρεφορμιστή και πολέμιο της θανατικής καταδίκης, καταφέρνει όχι μόνο να επιζήσει μέσα σ’ αυτή τη δωδεκαετή κόλαση, αλλά να βγει αλώβητος από την απίστευτη αυτή δοκιμασία, διατηρώντας, στο ακέραιο, το ήθος και την αξιοπρέπειά του.

             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου