Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Ο TIM POPE είναι ο Μίδας των βίντεο κλιπ και έγινε 66 χρονών




Την πρώτη Αυγούστου του 1981 κάτι άλλαξε σημαντικά στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίας. Το κανάλι της μουσικής τηλεόραση, πιο γνωστό ως MTV, άρχισε να εκπέμπει για πρώτη φορά εκείνη την ημέρα, μεταδίδοντας το σατυρικό βίντεο Video Killed The Radio Star των Λονδρέζων Buggles. Από εκείνη την ημέρα όλα άλλαξαν αφού για τις επόμενες δεκατίες (κυρίως για τις επόμενες τρεις) τα μουσικά βίντεο κλιπ μπήκαν μέσα στην ζωή μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής. Η φράση ''έχεις δει το τάδε βίντεο κλιπ?'' ακουγόταν τώρα πιο συχνά από το ''έχεις ακούσει το δείνα κομμάτι?''. 

Ένα χρόνο μετά ο ιδιοφυής σκηνοθυέτης Tim Pope a.k.a. Timothy Michael Pope (γνωστός και απλά ως Pop) γνωρίστηκε με τον ιδιόρρυθμο και ''σκοτεινό'' τραγουδιστή των Cure, τον Robert Smith. Είχε έρθει η ώρα να πέσει φως πάνω στο σκοτάδι των τριών φανταστικών αγοριών από το Κρόουλεϊ. Η συγκυρία έμοιαζε ιδανική καθώς ο δύστροπος Ρόμπερτ δεν ήταν ευχαριστημένος με τίποτε εκείνη την εποχή και ήθελε να κυκλοφορήσει ένα κομμάτι που θα σήμανε το τέλος των Cure. Ο Robert Smith βρήκες έναν καταπληκτικό κώδικα συνεργασίας με τον Tim Pope και μάλιστα το έχει παραδεχτεί σε συνεντεύξεις του, ότι ο Pop μπορεί να τον καταλάβει και για αυτό η συνεργασία τους είναι τόσο ευχάριστη. Μάλιστα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι ''Αυτό που κάνουμε (ως Cure) έχει και άλλες πλευρές, που νομίζω είναι τελείως παράλογες και το να γυρίσεις video clip είναι μέρος αυτής της διαδικασίας.Ο Tim αντιλαμβάνεται μια πλευρά του γκρουπ που, στην ουσία είναι ανόητη.'' 
Βέβαια απο την άλλη σε ανύποπτο χρόνο ο Tim Pope είχε δηλώσει ότι με το Robert συνεργάζονται χωρίς να καταλαβαίνουν τι θέλει ο ένας απο τον άλλον αλλά με κάποιον τρόπο το αποτέλεσμα τους ικανοποιεί.. Η συνέχεια είναι γνωστή , ο Tim Pope σκηνοθέτησε ούτε λίγο ούτε πολύ 35 βίντεο κλιπ για τους Cure, αρχής γενομένης από το ποπ κακούργημα, Let`s Go To Bed.   (ανάμεσα στα βίντεο κλιπ που σκηνοθέτησε ο Pope για τους Cure είναι όλα τα αριστουργήματα, όπως : Close To Me, Just Like Heaven, The 
Lovecats, Lullaby, Hot Hot Hot, Killing an Arab, In Between Dayw, Boys Don`t Cry κτλ κτλ. )





Ο Τim έγινε περιζήτητος από όλα τα συγκροτήματα καθώς τα χαρακτηριστικά του βίντεο κλιπ είχαν την συνταγή της επιτυχίας σε μια εποχή που το βίντεο κλιπ έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στο μουσικό στερέωμα. Ακολούθησαν συνεργασίες με τα πιο ηχηρά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας ανάμεσα τους αυτά των:  David Bowie, Bryan Ferry, Fatboy Slim, James, The Stranglers, Soft Cell, Talk Talk και πολλά πολλά ακόμη. 
Μεγάλες επιτυχίες ο Pop γνώρισε και στην μεγάλη οθόνη, μάλιστα με την συνεργασία του με τον παλιό  φίλο και συνεργάτη του, Alex McDowell, στην περίφημη ταινία The Crow: City of Angels να φτάνει στο νούμερο ένα στα αμερικάνικα movie charts.
Ο Tim σκηνοθέτησε επίισης την μεγάλη γιορτή για τα 50 χρόνια του David Bowie που έλαβε χώρα στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης και για την οποία συνεργάστηκε με τον Bowie για μια μακρά περίοδο μηνών. 
Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Bowie tο 2019 σκηνοπθέτησε το βίντεο κλιπ για την καινούρια μίξη του εμβληματικού Space Oditty χρησιμοποιώντας παλιά αποσπάσματα από την ζωή του, αφού ο Starman είχε πλέον επιστρέψει στο άστρο του. 

O Tim Pope έχει γεννηθεί στις 12 Φεβρουαρίου του 1956  στο Λονδίνο και σήμερα είναι 66 ετών. 

Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω αγαπημένες δουλειές του Τim και έτσι απλά ενδεικτικά επισυνάπτω το βίντεο για την καινούρια μίξη του Space Oditty αλλά και ένα απο τα αγαπημένα μου, το βίντεο κλιπ για τοπ ''Singing in the Shower'' των ξεχασμένων Γάλλων pranksters, Les Rita Mitsouko.










Love Affair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου