Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Καλωσόρισες στο Ταξίδι της φυγής

Ας το παραδεχτούμε. Οι περισσότεροι από εμάς κατανοούμε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς έχει άπειρες πτυχές, αλλά προτιμούμε να κλείνουμε τα μάτια. Αν έχουμε τη δυνατότητα να μην έρθουμε καθόλου σε επαφή με πρόσφυγες, απλά το κάνουμε. Έχουμε τα δικά μας προβλήματα. Δεν θέλουμε να φορτωθούμε και των άλλων. Των ξένων. Αυτών που ήρθαν από κάπου που δεν γνωρίζουμε καν πού βρίσκεται.
Σε μια Ελλάδα που τα σωστά και τα λάθος μηνύματα μπερδεύονται σε ένα μανιώδες μπλέντερ οικονομικής κρίσης και αδιάφορης παιδείας, το μεταναστευτικό καταλήγει σκαλί ανέλιξης για όσους πουλάνε οργή και εύκολες λύσεις. Δεν είμαστε η μόνη χώρα που αδυνατεί να κατανοήσει τι εστί πρόσφυγας, τι εστί μετανάστης, τι εστί συνάνθρωπος. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προφανώς γνωρίζοντας ότι τα πάντα ξεκινάνε από το σχολείο, έφτιαξε ένα ηλεκτρονικό online παιχνίδι που «σου δίνει την ευκαιρία να βιώσεις τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας».
Θα ανακαλύψεις σύντομα ότι αυτό που μοιάζει τόσο παιδικό και απλοϊκό, μπορεί να σε φορτώσει με ασήκωτο βάρος. Στα δέκα πρώτα κλικ θα έχεις ήδη εγκλωβιστεί σε αδιέξοδα που δεν σε βασάνισαν ποτέ. Η εύκολη λύση θα είναι να κλείσεις το παράθυρο, όπως συνήθως κλείνεις τα μάτια. Αλλά, ίσως το «Ταξίδι Φυγής», όπως λέγεται το παιχνίδι, να σε κάνει επιτέλους να σκεφτείς διαφορετικά. Δοκίμασέ το κάνοντας κλικ στο παρακάτω link....http://www.taxidifygis.org.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου