Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Η πρώτη συναυλία του Μπομπ Ντίλαν ήταν Νοέμβρη και μάζεψε 53 άτομα!

Ποιος Νοέμβρης τώρα ρε φίλε! Ας μην κοροϊδευόμαστε όλοι θέλουμε απλά να περάσει. Ακολουθεί, βλέπεις, ο Δεκέμβρης με γιορτές , άδειες , δώρα, ψώνια, καλό φαγητό κτλ. Έτσι λοιπόν μοιραία ο Νοέμβρης είναι ο πιο απαξιωμένος μήνας του χρόνου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν έχουν γίνει σημαντικά πράγματα μέρες Νοέμβρη. Και ας αφήσουμε τα ιστορικοπολιτικά με τα οποία θα ασχοληθούν όλοι εκείνες τις μέρες κάπου στα μισά του Νοέμβρη. Εμείς θα μιλήσουμε για τον τιτανομέγιστο Μπομπ Ντίλαν!




Το ότι ο Μπομπ Ντίλαν είναι ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς όλων των εποχών
είναι γνωστό. Ο άνθρωπος κάποιες περιόδους της ζωής του δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητος πουθενά. Δεν μπορούσε καν στον δρόμο να περπατήσει αφού οι εκδηλώσεις λατρείας στο πρόσωπό του έφταναν σε σημείο παροξυσμού, με τον καημένο τον Ντίλαν να μην μπορεί να κάνει βήμα μόνος του. Όλα αυτά λίγο πολύ γνωστά!

Το σπίτι που μεγάλωσε ο Ντίλαν στη Μινεσότα... 

 Για να φτάσει όμως ο Ντίλαν στο σημείο αυτό, χρειάστηκαν πολλά, όπως μια αποτυχημένη συναυλία που είχε γίνει σαν σήμερα στις 4 Νοέμβρη του  1961, μερικά ψέμματα που είπε ο Ντίλαν στο ραδιόφωνο τα οποία αφορούσαν τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, και κυρίως η δυναμική παρέμβαση του θρυλικού Τζόνι Κας στην δισκογραφική εταιρία Κολούμπια, που ήθελε να απολύσει τον Ντίλαν μετά την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ, αφού το άλμπουμ πούλησε περίπου 5.000 αντίτυπα βγάζοντας με το ζόρι τα έξοδά του.


Το πρώτο άλμπουμ του Μπομπ Ντίλαν


Ήταν 4 Νοέμβρη του 1961 όταν ο Μπομπ Ντίλαν ανέβηκε στην σκηνή του Carnegie Recital Hall της Νέα Υόρκης. Την συναυλία είχε διοργανώσει ο Ίζι Γιάνγκ, αργότερα μάνατζερ του Ντίλαν ο οποίος κανόνισε και την πρώτη ραδιοφωνική συνέντευξη του καλλιτέχνη. Ο Ίζι εκείνη την εποχή είχε νοικιάσει τον χώρο για 75 δολάρια και είχε ξοδέψει και άλλα 35 για να τυπώσει τα προγράμματα που θα έδινε στους θεατές.  Ο χώρος αυτός χωρούσε περίπου 200 άτομα και ο Ίζι όρισε το εισιτήρια στα 2 δολάρια σκεπτόμενος πως και το μισό να γεμίσει πάλι μια χαρά θα έχει βγάλει τα έξοδά του. Τα πράγματα όμως δνε έγιναν έτσι αφού την συναυλία παρακολούθησαν μόλις 53 άτομα, οι περισσότεροι συγγενείς και φίλοι του καλλιτέχνη, με αποτέλεσμα ο Ίζι να μπει μέσα από την πρώτη συναυλία του Μπομπ Ντίλαν. Ο Ντίλαν όταν ανέβηκε στην σκηνή είχε τρομερό τρακ με αποτέλεσμα να μην τραγουδήσει και πολύ καλά και τραγούδησε μόνο διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών όπως το Gospel Plow που μπορείτε να ακούσετε παρακάτω.

             

Σίγουρα για ξεκίνημα καριέρας δεν ήταν ότι καλύτερο, ευτυχώς η τύχη ευνόησε αυτόν τον σπουδάιο καλλιτέχνη και έτσι δεν στερηθήκαμε το απίστευτο ταλέντο του Αμερικανού τραγουδοποιού.
Τα υπόλοιπα κομμάτια που ακούστηκαν εκείνο το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου του 1961 ήταν
τα εξής :

Pretty Peggy-O
  In The Pines 
Gospel Plow 
1913 Massacre
Blackwater Blues 
A Long Time A-Growin’
 Fixin’ To Die 
Talking Bear Mountain Picnic Massacre Blues
Man On The Street
Talking Merchant Marine
Black Cross
Freight Train Blues 
Song To Woody 
Talking New York



Το άρθρο βασίστηκε σε στοιχεία που πήρε από την www.mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου