Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Κυριακάτικο Σινεμά : James Dean

Σαν σήμερα στις 8 Φεβρουαρίου του 1931 είχε γεννηθεί ένας πολύ σημαντικός ηθοποιός, θρύλος του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Τζέϊμς Ντιν.
Ο Αμερικανός ηθοποιός πέθανε σε ηλικία μόλις 24 ετών, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, και πρόλαβε να πρωταγωνιστήσει  μόλις σε τρεις ταινίες ωστόσο πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ κανένας άλλος. Με τρεις μόλις ταινίες κατάφερε να γίνει ένας αξεπέραστος θρύλος του κινηματογράφου. . Μάλιστα ο Τζέϊμς Ντιν κατάφερε με τις ταινίες του όχι μόνο να  γίνει πολύ γνωστός  αλλά και να επηρεάσει πάρα πολύ την νεολαία τις εποχής του που λάτρεψε το σκληρό και αινιγματικό ίματζ του καλλιτέχνη.


Ο Τζέϊμς Ντιν που σήμερα θα ήταν 84 σκοτώθηκε σε ένα τραγικό δυστύχημα σε δρόμο της κεντρικής Καλιφόρνια. O πολύ σημαντικός ηθοποιός παραμένει μέχρι και σήμερα μια από τις σπουδαιότερες μορφές της αμερικανικής κουλτούρας. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει 18ο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.





East Of Eden ( Elia Kazan, 1955)

Η ταινία Ανατολικά της Εδέμ είναι δράμα παραγωγής 1955, σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν, βασισμένο στο δεύτερο μέρος του ομώνυμου μυθιστορήματος του Τζον Στάινμπεκ. Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή ενός ανήσυχου νέου που ψάχνει να βρει την ταυτότητά του και προσπαθεί να κερδίσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη του ιδιαίτερα θρήσκου πατέρα του, ο οποίος φαίνεται να δείχνει την προτίμησή του στον πρωτότοκο του γιο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Τζούλι Χάρις, ο Ρέιμοντ Μάσεϊ και οΤζέιμς Ντιν στον πρώτο κινηματογραφικό του ρόλο.

                                





Rebel Without A Cause (Nicholas Ray, 1955)

Σίγουρα πρόκειται για τον διασημότερο ρόλο της καριέρας του στην ταινία αυτή ο Τζέϊμς Ντιν υποδύεται τον Τζιμ Σταρκ έναν 17χρονο νεαρό που μόλις μετακόμισε στην πόλη. . Οι γονείς του αναγκάστηκαν να μετακομίσουν λόγω της ατίθασης συμπεριφοράς του γιου τους που είχε ως αποτέλεσμα να αποβληθεί για πολλοστή φορά από το προηγούμενο σχολείο του. Ο νεαρός Τζιμ είναι οργισμένος και  η συμπεριφορά του νέου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδιαφορία που δείχνουν οι δικοί του για εκείνον καθώς και στις συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ τους. Αυτό που εξοργίζει περισσότερο τον Τζιμ είναι το γεγονός ότι ο πατέρας του (Τζιμ Μπάρκους) δεν είναι σε θέση να δείξει πυγμή ενάντια στον αυταρχικό χαρακτήρα της μητέρας του (Ροσέλ Χάντσον). Η καινούργια σχολική χρονιά ξεκινά κι ο Τζιμ έχει ελπίδες ότι οι καινούργιες γνωριμίες που πρόκειται να κάνει θα του δώσουν την αγάπη, την οποία στερείται από τους δικούς του. Όταν όμως φτάνει στο Λύκειο Ντόσον, διαπιστώνει ότι για άλλη μια φορά θα πρέπει να σηκώσει το ανάστημά του για να αντιμετωπίσει τους νταήδες της τάξης του

                            



Giant (George Stevens, 1956)

Η ταινία αυτή προβλήθηκε στους κινηματογράφους μετά τον τραγικό θάνατο του 24χρονου Τζέϊμς Ντιν που υποδύεται τον Τζετ Ρινκ, έναν άντρα που προσέχει τις αγελάδες στο ράντσο του  Μπικ Μπένεντικτ (Ροκ Χάτσον) με τον οποίον βρίσκεται σε χρόνια διαμάχη.  Ο Τζετ ερωτεύεται τη Λέσλι (Ελίζαμπεθ Τέϊλορ) την όμορφη γυναίκα του Μπικ . Κάποια στιγμή η αδελφή του Μπικ σκοτώνεται και αφήνει κληρονομιά στον Τζετ ένα μικρό κομμάτι γης. Μια μέρα ο Τζετ, σκάβοντας τη γη του ανακαλύπτει τυχαία πετρέλαιο και σύντομα γίνεται πλούσιος πετρελαιοπαραγωγός. Τα χρόνια περνούν κι ο Τζετ εμφανίζεται ξανά στη ζωή του Μπικ, ζητώντας εκδίκηση για τις άσχημες αναμνήσεις του παρελθόντος.

                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου