Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Ο Θάνος Κεσανλής για το 15 της #blogovision2016

15. Essaie Pas - Demain Est Une Autre Nuit


Η νοσταλγία πουλάει κι εμπνέει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο κρίνοντας από τις κορυφαίες φετινές κυκλοφορίες. Αν και τρέμω για τη μέρα που οι ερχόμενοι 20 somethings θα μιλούν με νοσταλγία για την ανεμελιά των 90s που δεν έζησαν -αλλά σίγουρα διάβασαν γι' αυτήν στο διαδίκτυο- δεν παύουμε κι εμείς με τη σειρά μας να νοσταλγούμε τα 80s που τα ζήσαμε οριακά και είναι σαν οι εικόνες και οι ήχοι να έχουν χαραχθεί στο γενετικό μας υλικό.

Εποχές που τα synthesizers είχαν γίνει προσιτά για την τσέπη του μέσου μουσικού και δε θα αναγκαζόταν να συναναστρέφεται με άλλους για να δημιουργήσει τον ήχο που ήθελε, τότε που το new age και η προσδοκία για τεχνολογικές υπερβάσεις έπρεπε να εκφραστούν και μέσω του νέου ήχου, τότε που ως και τα soundtracks των βιντεοταινιών ήταν αποκλειστικά φτιαγμένα με σύνθια.
Από τα soundtracks του θρυλικού John Carpenter μέχρι την κυριαρχία του ost του Drive, ένα κύμα αναβίωσης του synth wave λειτουργούσε υπόγεια κι έψαχνε την εποχή που η νοσταλγία θα έχει ωριμάσει σε βαθμό που θα του επιτρέψει να αναδυθεί για να δείξει τις ικανότητές του.
Σ' αυτό το κίνημα ανήκει και το ζεύγος από το Montreal, που με το δίσκο Demain Est Une Autre Nuit προσπαθεί και προσθέτει για τα καλά αρκετό κύρος στο συγκεκριμένο gendre. Σκοτάδι και μονοτονία, μελωδίες απόμακρες, αλλά χορευτικά προσανατολισμένες, κι αυτή η υπέροχη και τόσο ταιριαστή γαλλική γλώσσα μάς δίνουν ένα άλμπουμ-διαμάντι για φέτος.
Οι πάντα μπροστάρηδες τύποι της DFA Records τους ανακάλυψαν και τους έδωσαν στέγη για το σκοτάδι τους, κάτι παράταιρο για το ύφος της εταιρείας που κινείται στα αναγνωρίσιμα disco/ house-punk μονοπάτια. H καλύτερη κυκλοφορία της DFA για φέτος, όσο περιμένουμε το comeback των LCD Soundsystem του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου