Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Top 5: Ο Κώστας των Distortion Tamers μιλάει για πέντε από τα αγαπημένα του τραγούδια

 Κατ΄ αρχήν να ευχαριστήσω για την πρόσκληση! 

  Αφού πω ότι το να διαλέξει κάποιος πέντε τραγούδια ως τα πιο αγαπημένα του ανάμεσα σε χιλιάδες ακούσματα μιας ολόκληρης ζωής, είναι απείρως πιο δύσκολο από το να χωρέσει μέσα στο αμάξι του ένα οικοδομικό τετράγωνο, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι οι επιλογές έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες στιγμές και συναισθήματα και όχι με την ιστορία και το κύρος των συγκροτημάτων/καλλιτεχνών. 
Αυτό το λέω γιατί αφήνω έξω πολλά αγαπημένα μου συγκροτήματα και καλλιτέχνες που σέβομαι και θεωρώ κορυφαία όπως οι Velvet Underground, Kings, Bob Dylan, Beatles, Elvis Costello, Sonics, Rolling Stones κτλ. 


Πάμε λοιπόν : 

Tom Waits - Invitation to the blues 
  Ο Tom Waits είναι στα μάτια μου ο πληρέστερος μουσικός καλλιτέχνης σε επίπεδο συναισθήματος, στυλ, ευρύτητας μουσικού φάσματος και συνέπειας στην πορεία του. Με έχει αγγίξει και επηρεάσει όσο κανένας άλλος. Τον ερωτεύεσαι ή τον αντιπαθείς. Κάπου διάβασα ότι είναι ο Rembrandt της μουσικής για την εποχή μας και συμφωνώ! Μετά από αυτά, απλά ακούστε το κομμάτι. 



Nick Cave & the Βad seeds - By the time I get to Phoenix (Jimmy Webb) 
  Μια ιστορία έρωτα μέσα από μία ονειρική διαδρομή στα highways και τις πολιτείες της Αμερικής σ΄ αυτό το τραγούδι του Jimmy Webb, που ερμηνεύουν ο Nick Cave και οι Βad seeds. Το οrgan του Rowland S. Howard και οι κιθάρα του Blixa Bargeld όλα τα λεφτά για την φοβερή ατμόσφαιρα του κομματιού. 



Link Wray - Fallin' Rain  
  Ένας θρύλος για εμένα, του ροκ & ρολ σε προσωπικές του στιγμές με καρδιά, ψυχή και μυαλό ορθάνοιχτα, δοσμένα στον κόσμο μέσα από αυτόν τον δίσκο και αυτό το κομμάτι. Πανέμορφες σκέψεις στους στίχους, με το ιδιαίτερο στυλ του Link Wray στην κιθάρα να ξεπετάγεται, μην μπορώντας  να κρυφτεί μέσα σ΄αυτή την "διαφορετική" blues/country/ folk ατμόσφαιρα του κομματιού. 


   
Μανόλης Χιώτης - Το ξεκρέμασα απόψε  
  Ένα τραγούδι που ξυπνάει την ταύτιση μου με τους στίχους του, σε ότι αφορά ένα κομμάτι της σχέσης μου με την μουσική. Αδιαφορώντας (όπως κάνω πάντα) για την δεξιοτεχνία στην μουσική, σε σχέση με το συναίσθημα, το παίξιμο του Χιώτη καθώς και η μελωδική δομή του τραγουδιού με "βρίσκει" κατ’ευθείαν στο στομάχι και με συγκινεί ιδιαίτερα.  
    

David Bowie – Space Oddity 
  Ο David Bowie είναι για εμένα ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες στην ιστορία του ροκ και αυτό το κομμάτι είναι ένα έξοχο παράδειγμα του χαρίσματος που διαθέτει. Τι να πρωτοπεί κανείς για την δομή του, για την ερμηνεία στα φωνητικά, για τα παιξίματα των μουσικών, τους ήχους και την όλη ατμόσφαιρα! Ένα άλλο άλμπουμ του, το "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" θα μπορούσα να πω ότι, μουσικά και συναισθηματικά με έχει στιγματίσει.
            

    Κωστής Αναγνωστόπουλος (Kosta A.-Monk) 





Distortion Tamers links:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου