Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Κυριακάτικο Σινεμά (Όντρεϊ Χέπμπορν)


Επιστροφή για την στήλη μετά από καιρό με ένα αφιέρωμα σε μια σπουδαία κυρία του κινηματογράφου.


Ξέρω ότι είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν παλιές ασπρόμαυρες ταινίες ή ακόμη και τις πρώτες έγχρωμες όμως το Κυριακάτικο Σινεμά εκτός από το να προτείνει ταινίες έχει και μαι αποστολή ακόμη και αυτή είναι το να τιμά τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει ή ακόμη προσφέρουν στον κινηματογράφο. Μία από αυτούς είναι η Όντρεϊ  Χέπμπορν (Audrey Hepburn) και η σημερινή 85η επέτειος των γενεθλίων της δεν θα μπορούσε να με αφήσει ασυγκίνητο.

Η Όντρεϊ Χέπμπορν ( 4 Μαΐου 1929 – 20 Ιανουαρίου 1993) ήταν ηθοποιός αγγλικής και ολλανδικής καταγωγής, μια από τις πλέον φημισμένες παγκοσμίως τον 20ό αιώνα. Βραβευμένη με Όσκαρ, Τόνυ, Έμμυ και Γκράμι εμφανίστηκε σε πολυάριθμες παραγωγές του θεάτρου, του κινηματογράφου και σε παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ, ενώ παραμένει ένα από τα λιγοστά άτομα που έχουν κερδίσει και τα τέσσερα βραβεία. Το 1999 κατετάγη στην τρίτη θέση της λίστας των μεγαλύτερων γυναικών σταρ όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Επίσης αποτέλεσε για πολλά χρόνια σύμβολο της μόδας, καθώς το στιλ της ήταν παροιμιώδους κομψότητας, ενώ αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής της σε ανθρωπιστικά έργα




                                          5.   Roman Holiday (1953) Ρομαντική Κομεντί
Σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουάιλερ. Πρωταγωνιστες της ταινίας είναι o Γκρέγκορι Πεκ, η Όντρεϊ Χέπμπορν κι ο Έντι Άλμπερτ. Η ταινία έλαβε 10 υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και κέρδισε τρία. Η πρωτοεμφανιζόμενη Όντρεϊ Χέπμπορν βραβεύτηκε με Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία. Κατά τη δεκαετία του '70 ο Γκρέγκορι Πεκ κι η Όντρεϊ Χέπμπορν προσεγγίστηκαν για τη δημιουργία σίκουελ της ταινίας, το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

                           



                                                  4. Sabrina (1954) Ρομαντική Κομεντί
Σε σκηνοθεσία Μπίλι Γουάιλντερ στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Όντρεϊ Χέπμπορν, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Γουίλιαμ Χόλντεν. Η ταινία ένας χρόνο μόλις μετά το Όσκαρ είναι μια από αυτές που την καθιέρωσαν και βοήθησαν στο να γίνει η ίδια ένας θρύλος του κινηματογράφου. Το σενάριο κλασικό βασισμένο στο θεατρικό του Σάμιουελ Λ. Τέιλορ.
Η Σαμπρίνα κόρη ενός σωφέρ μεγαλωμένη στην έπαυλη μιας πολύ πλούσιας οικογένειας, παρακολουθεί όλα τα κοσμικά γεγονότα και ονειρεύεται μια μέρα να τα ζήσει. Όταν επιστρέφει μεταμορφωμένη από το Παρίσι μετά από χρόνια τα δυο αδέρφια της πλούσιας οικογένειας θα ''παλέψουν'' για την καρδιά της γλυκιάς Σαμπρίνας. 

                               




                                                      3. Funny Face (1957) Μιούζικαλ
Σε σκηνοθεσία  Stanley Donen και τραγούδια των George και Ira Gershwin το μιούζικαλ Funny Face είναι μια από τις λαμπρές ερμηνείες της Όντρεϊ με τον τεράστιο Φρεντ Αστέρ στο πλευρό της.
Μια ιστορία αγάπης και ομορφιάς με φόντο το ρομαντικό και λαμπερό Παρίσι. Μια φτωχή αλλά πνευματώδης κοπέλα που εργάζεται σε ένα βιβλιοπολείο η Τζο Στόκτον (Οντρεϊ Χέπμπορν) είναι η καινούρια ανακάλυψη του διάσημου φωτογράφου μόδας Ντικ Έϊβερυ (Φρεντ Αστέρ) για να γίνει όμως αυτό πολλά πρέπει να αλλάξουν. 

                            




                                                 2. My Fair Lady (1964) Mιούζικαλ
Σε σκηνοθεσία του George Cukor το ''Ωραία μου κυρία'' (My Fair Lady) είναι η κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού ''Pygmalion'΄του George Bernard Shaw του 1938. Η ερμηνεία της Όντρεϊ στην συγκεκριμένη ταινία θεωρείται ορόσημο και πολλοί λένε πως άδικα δεν πήρε το Όσκαρ πρώτο γυναικείου ρόλου και σε αυτήν την ταινία. Η ταινία πάντως απέσπασε 8 Όσκαρ μεταξύ αυτών Φωτογραφίας και σκηνοθεσίας.
Ένα βροχερό απόγευμα έξω από το Κόβεντ Γκάρντεν μια αναμαλλιασμένη λαϊκή ανθοπώλις, η Ελάιζα Ντούλιτλ (Όντρεϊ Χέπμπορν) διασταυρώνεται με τον περίφημο καθηγητή γλωσσολογίας Χένρι Χίγκινς (Ρεξ Χάρισον) και το φίλο του στρατηγό Πίκερινγκ (Γουίλφρεντ Χάιντ Γουάιτ). Οι δύο άντρες συζητούν για τις διαφορές των κοινωνικών τάξεων και καταλήγουν να στοιχηματίσουν για την Ελάιζα. Ο Χένρι ισχυρίζεται πως μπορεί να τη μεταμορφώσει σε κυρία της υψηλής κοινωνίας, απλά διδάσκοντάς της σωστά αγγλικά. Το πείραμα μπαίνει σε εφαρμογή, για να φέρει τους δύο ξένους γρήγορα κοντά. Η μεταξύ τους επιρροή αποδεικνύεται αμοιβαία και όχι μονόπλευρη, και οι δύο θα έρθουν σε επαφή με μια άγνωστη μέχρι τότε σε αυτούς πραγματικότητα, για να καταλήξουν ερωτευμένοι.

            




                                  1. Breakfast At Tiffany`s (1961) Ρομαντική κομεντί

Σε σκηνοθεσία Blake Eduarts μαζί με την Όντρεϊ πρωταγωνιστεί ο Τζότρτζ Πέπαρντ.
Η Χέπμπορν υποδύεται τη Χόλυ Γκολάιτλι, σε έναν ρόλο που θεωρείται ο πιο αξέχαστος και αναγνωρίσιμος της ηθοποιού. Η ίδια η Χέπμπορν τον θεωρούσε ως έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους της καριέρας της, καθώς η ίδια ως εσωστρεφής καλούταν να υποδυθεί έναν εξωστρεφή χαρακτήρα. Η ερμηνεία της Χέπμπορν στο τραγούδι "Moon River" βοήθησε τον συνθέτη Χένρυ Μανσίνι και τον στιχουργό Τζόνι Μέρκερ να κερδίσουν το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού.
Η Χόλυ Γκολάιτλι, περιφέρεται στη Νέα Υόρκη, και συντηρείται από πλούσιους άντρες, ελπίζοντας ότι το πάρτι δεν θα τελειώσει ποτέ. Γνωρίζει έναν ταλαντούχο συγγραφέα , τον Πωλ Βάρτζακ, και μια πλατωνική φιλία θα ξεκινήσει. Ο τρόπος ζωής της, βοηθά τον Πωλ να ξεφύγει από το συγγραφικό του μπλόκο και να δημιουργήσει ξανά 

                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου