Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Η Ιστορία ενός σπουδαίου τραγουδιού

Είμαι σίγουρος πως όλοι μας κάποια στιγμή το έχουμε σιγοτραγουδήσει ακούγοντάς το σε κάποια από τις γνωστές του εκτελέσεις είτε αυτή ήταν του Frank Sinatra είτε του Elvis Presley ή ακόμη και αυτή του Sid Vicious των Sex Pistols. Φυσικά και καταλάβατε όλοι ότι μιλάω για το θρυλικό πλέον κομμάτι της δεκαετίας του 60 με τίτλο ''My Way''.


Το συγκεκριμένο κομμάτι όμως κρύβει μια ιστορία μεγαλύτερη από αυτή που είναι ευρύτερα γνωστή. Το πρωτότυπο κομμάτι είναι Γαλλικό και είχε γραφτεί το 1967 από τους  Claude François and Jacques Revaux με τον τίτλο "Comme d'habitudeκαι μπορείτε να το ακούσετε πατώντας εδώ.

Δυο χρόνια αργότερα το 1969 ο Frank Sinatra έκανε το τραγούδι παγκόσμια γνωστό όταν το ερμήνευσε με στίχους που έγραψε ο Paul Anka και οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με τους στίχους της γαλλικής έκδοσης του κομματιού.  Ακούστε το πατώντας εδώ.
Άλλος ένα τιτάνας της μουσικής ο Elvis Presley άρχισε να ερμηνεύει το κομμάτι στις ζωντανές εμφανίσεις του το 1970 παρά τις συμβουλές του Paul Anka να μην το κάνει αφού το κομμάτι μιλούσε για έναν άντρα που είχε ζήσει την ζωή του και τώρα καθώς πλησίαζε ο θάνατος  έκανε τον απολογισμό του, ενώ ο Έλβις ήταν ακόμη νέος. Φυσικά ο Paul Anka δεν μπορούσε να φανταστεί το τραγικό τέλος του Έλβις επτά χρόνια αργότερα. Ο Έλβις είχε ηχογραφήσει το κομμάτι το 1971 στο  RCA στούντιο B, του Nashville στο Tennessee. Αυτή η στούντιο εκτέλεση πρωτοκυκλοφόρησε πάντως το 1995 μέσα από την συλλογή The Essential 70's Masters (Walk A Mile In My Shoes). Μερικές εβδομάδες μετά τον θάνατο του Έλβις και συγκεκριμένα στις 3 Οκτωβρίου του 1977 κυκλοφόρησε η live ηχογράφηση του κομματιού ως single και έφτασε σε πολύ ψηλές θέσεις στα τσαρτς του Billboard σε διάφορες κατηγορίες ξεπερνώντας μάλιστα την έκδοση του Frank Sinatra. Ακούστε την έκδοση του Έλβις πατώντας εδώ. 


To 1978  ο Sid Vicious  o μπασίστας των Sex Pistols έκανε την punk-rock έκδοση του κομματιού η οποία έφτασε μέχρι το Νο7 των τσαρτς στην Μ. Βρετανία. Το ορχηστρικό κομμάτι του τραγουδιού είχε αναλάβει ο Simon Jeffes.
όταν κάποια στιγμή το 2007 ο Paul Anka ρωτήθηκε για αυτήν την έκδοση δήλωσε ότι ήταν κάπως παράξενη αλλά ότι του φάνηκε πως ο Sid Vicious το έκανε με ειλικρίνεια.
Ο Vicious όταν πήγε στην ηχογράφηση δεν ήξερε καλά τα λόγια και έτσι σε κάποιασημεία του τραγουδιού αυτοσχεδίασε προσθέτοντας δικά του λόγια. To βίντεο είναι απόσπασμα από την ταινία The Great Rock N Roll Swindle του 1980 με μερικές αλλαγές που έκανε ο σκηνοθέτης Julien Temple. 
Την έκδοση του Sid μπορείτε να ακούσετε (μαζί με το βίντεο) πατώντας εδώ.


Μπορεί αυτές να είναι οι πιο σπουδαίες διασκευές που έχουν γίνει στο θρυλικό ''My Way'' όμως δεν είναι οι μοναδικές καθώς το συγκεκριμένο κομμάτι είναι ένα από τα πιο διασκευασμένα όλων των εποχών και άμα ψάξετε σίγουρα θα βρείτε πολλές ακόμη αξιόλογες εκτελέσεις. Μερικές ακόμη είναι αυτή του Tom Jones που είχε κυκλοφορήσει ως B-side του single ''She`s A Lady'' που έχει γράψει επίσης ο Paul Anka, η εκτέλεση του Brook Benton, η Shirley Bassey, ο Gonzo The Great  του Μάπετ Σόου, το 1980 η Nina Hagen, οι Gypsy Kings και πολλοί πολλοί ακόμη. 






To άρθρο αυτό εμπνεύστηκε από την ραδιοφωνική εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη.  









.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου