Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Κυριακάτικο Σινεμά (Η Γιορτή της Μητέρας)

Ακολουθώντας την προσφιλή μας συνήθεια και σήμερα θα τιμήσουμε μια επέτειο. Βέβαια μπορεί να μην είναι τα γενέθλια κάποιου ανθρώπου του κινηματογράφου ή κάποια άλλη επέτειος αλλά όπως γνωρίζουμε όλη είναι η γιορτή της αγαπημένης ολονών μητέρας.
Φυσικά και η μητέρα δεν έχει αφήσει αδιάφορους τους καλλιτέχνες έχοντας εμπνεύσει ζωγράφους, φωτογράφους, μουσικούς, λογοτέχνες αλλά και τους ανθρώπους της 7ης τέχνης. Οι παρακάτω ταινίες είναι βασισμένες στις σχέσεις ανθρώπων με τη μητέρα τους, ταινίες όπου η μητέρα παίρνει διάφορες μορφές.







                                                         5. Stepmom (1998) Kωμωδία/ Δράμα
Σε σκηνοθεσία του Chris Colombus και με πρωταγωνιστές τους Susan Sarandon, Julia Roberts και Ed Harris η ταινία διηγείται την ιστορία την ιστορία ενός χωρισμένου ζευγαριού με δυο παιδιά. Ο πατέρας της οικογένειας ο Lukas (Ed Harris) ετοιμάζεται να ξαναπαντρευτεί με την Isabel (Julia Roberts). Τόσο τα παιδιά, όμως, όσο κι η πρώην γυναίκα του Lukas η Jackie (Susan Sarandon) δεν μπορούν να δεχθούν εύκολα την ιδέα της μητριάς. Οι εξελίξεις, όμως, δείχνουν πως η παρουσία της Isabel στη ζωή όλων θα φανεί αναγκαία.

           




                                                       4. White Oleander (2002) Δράμα
Σε σκηνοθεσία Peter Kosminsky και πρωταγωνιστές τους Alison Lohman, Michelle Pfeiffer,  Renée ZellwegerRobin Wright Penn και Billy ConnollyΗ Astrid (Alison Lohman) ζει με τη μητέρα της, την Ingrid (Michelle Pfeiffer), η οποία είναι ελεύθερο πνεύμα. Όλα, όμως θα αλλάξουν, όταν η Ingrid θα καταδικαστεί σε κάθειρξη για το φόνο του φίλου της κι η Astrid θα αναγκαστεί να ζήσει με ανάδοχες οικογένειες. Όσο, όμως, οι οικογένειες αυτές αλλάζουν, η Astrid κρατάει επαφή με τη μητέρα της κι είναι τότε που και οι δύο θα πρέπει να μάθουν από ένα διαφορετικό μάθημα η καθεμία. Κι αυτά το μάθημα θα το δώσουν η μία στην άλλη.

                               





                                                3. Terms Of Endearment (1983) Δραματική κομεντί
Σε σκηνοθεσία Τζέιμς Λ. Μπρουκς. Πρωταγωνιστές της ταινίας αυτής είναι οι Σίρλεϊ Μακ Λέιν, Ντέμπρα Γουίνγκερ και Τζακ Νίκολσον. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Λάρι Μακ Μέρθρι και διασκευασμένη για την μεγάλη οθόνη από τον ίδιο τον Μπρουκς η ταινία ήταν δεύτερη σε εμπορική επιτυχία το 1983Η ταινία προτάθηκε για 11 βραβεία Όσκαρ και κέρδισε 5 συμπεριλαμβανομένου και του Όσκαρ Καλύτερης ΤαινίαςΗ Ορόρα (Σίρλεϊ Μακλέιν) και η Έμμα Γκρίνγουεϊ Χόρτον (Ντέμπρα Ουίνγκερ) είναι μητέρα και κόρη, οι οποίες αμφότερες αναζητούν την βαθειά ρομαντική αγάπη. Αρχίζοντας από την παιδική ηλικία της Έμμα, η Ορόρα αποκαλύπτει πόσο δύσκολη και προστατευτική μπορεί να είναι σχεδόν σκαρφαλώνοντας στην κούνια της Έμμα για να διασφαλίσει ότι η κόρη της αναπνέει—μόνο για να επαναβεβαιωθεί αφότου η Έμμα αρχίζει να κλαίει (αφότου την ξυπνάει σωματικά). Οι δύο τους έχουν μια εξαιρετικά στενή σχέση αγάπης-μίσους μητέρας/κόρης καθώς η Έμμα μεγαλώνει.

             



                                     2. Mother India (1957 Βollywood ) Eπικό μελόδραμα
Σε σκηνοθεσία  Mehboob Khan και πρωταγωνιστές τους Nargis, Sunil Dutt, Rajendra Kumar καιRaaj Kumar η ταινία μας διηγείται την ιστορία μιας μητέρας που παρά την απουσία συζύγου παλεύει με όλες τις δυνάμεις της για να αναθρέψει σωστά τον γιο της και να του χαρίσει όσα αυτή στερήθηκε.

             





                                  1. All About My Mother (Todo sobre mi madre1999) Δράμα
Σε σκηνοθεσία του χαρισματικού Ισπανού Πέδρο Αλμοδοβάρ  στο αριστούργημα ''όλα Για Την Μητέρα Μου'' πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Σεσίλια Ροθ, Πενέλοπε Κρουζ, Μαρίσα Παρέδες και Κανδέλα Πένια. Η ταινία απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας καθώς και βραβείο σκηνοθεσίας και οικουμενικό βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών.
Όταν χάνει τον 17χρονο γιο της σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, η μητέρα του πάει στη Βαρκελώνη για να βρει τον πατέρα του. Χώρισαν πριν γεννηθεί το παιδί, γιατί εκείνος έγινε τραβεστί. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης συναντά μια νεαρά καλόγρια με AIDS και μια σταρ του θεάτρου. Ζει μια μικρή περιπέτεια στον κόσμο των τραβεστί με δραματικό τέλος.

                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου