Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Black Sabbeth από την Βeth και άλλες σπουδαίες διασκευές στην ιστορική μπάντα

Η αλήθεια είναι ότι οι Black Sabbath είναι μια από τις μεγαλύτερες μπάντες όλων των εποχών και σε αυτό συμφωνούν σχεδόν όλοι. Φυσικά εκτός απο τους απλούς ακροατές την άποψη αυτή ασπάζονται και πάρα πολλοί μουσικοί με αποτέλεσμα τα κομμάτια της μπάντας να έχουν διασκευαστεί κατά κόρον.
Με αφορμή την διασκευή των Gonga με την Beth Gibbons σας παρουσιάζω μερικές από τις καλύτερες που έχουν γίνει ποτέ και μάλιστα κάποιες από τις καλύτερες έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο.







                                                              Gonga- Black Sabbeth
Την παρουσιάζω πρώτη πρώτη γιατί ακόμη σπαρταράει και όχι  δεν  έχει γίνει κανένα λάθος στον τίτλο γιατί έτσι ονόμασαν την συνεργασία τους το stoner metal τρίο Gonga με την Beth Gibbons των Portishead στην διασκευή τους στο ομώνυμο Black Sabbath της ιστορικής μπάντας. Μάλιστα το κομμάτι συνοδεύεται από visuals παρμένα από την κλασική ταινία τρόμου του 1963, Βlack Sabbath του Mario Bava.

                              



                                                        Charles Bradley- Changes 
Η διασκευή αυτή έγινε πριν από μερικούς μήνες και είναι ίσως η καλύτερη διασκευή σε κομμάτι των Sabbath που έχει γίνει ποτέ. O σπουδαίος Charles Bradley έχει βάλει την ψυχή του στο κομμάτι (δεν είναι λογοπαίγνιο) και το αποτέλεσμα είναι ανατριχιαστικό. Και επειδή η Soul μουσική δεν είναι διαδεδομένη ιδιαίτερα στην Ελλάδα για όσους δεν τον γνωρίζουν ας το ψάξουν και λίγο, θα ανακαλύψουν θησαυρό.

                               



Πρώτη φορά άκουσα αυτή την διασκευή όταν οι Darkside κλείσανε το 35λεπτο σετ τους στο Boiler Room της Νέας Υόρκης παίζοντας το και ανατρίχιασα φυσικά. Ήταν νομίζω και η πρώτη φορά που το έκαναν και φυσικά κέρδισαν λίγο παραπάνω από τον σεβασμό μου και επειδή το έπαιξαν πολύ καλά αλλά και γιατί το τόλμησαν μπροστά σε ένα κοινό που σίγουρα δεν είχε τέτοια μουσικά ακούσματα και για να το κάνεις σημαίνει ότι έχεις κάτι μπάλες να κρέμονται ανάμεσα στα πόδια σου. Ύστερα το πήραν στο στούντιο το ''δούλεψαν λίγο και ιδού το αποτέλεσμα...

             




                                                  Sepultura- Symptom Of The Universe
Από την πρώτη συλλογή αφιέρωμα στο θρυλικό συγκρότημα Nativity In Black του 1994. Η διασκευή των Βραζιλιάνων thrash μεταλλάδων Sepultura υπήρξε ανέκαθεν από τα πολυαγαπημένα μου. Άλλωστε οι Sepultura είναι μια απο τις μπάντες που υπάρχει ακριβώς επειδή κάποτε υπήρξαν οι Black Sabbath. Με τους αδερφούς Cavalera στα καλύτερά τους η διασκευή μέσα σε μια εξωτική ατμόσφαιρα ξεχειλίζει από δύναμη και πάθος και σε κάνει να χτυπηθείς θες δεν θες.

                            



                                                  Type O Negative - Black Sabbath 
Μέσα από την ίδια συλλογή είναι το κομμάτι που κλείνει το πρώτο μέρος της τριλογίας του  αφιερώματος στην μπάντα.  Οι Type O Negative είναι μια doom/gothic- metal μπάντα φυσικά επηρεασμένη ως τα μπούνια από τους Sabbath. H διασκευή αυτή είναι σκοτεινή και τρομακτική. Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί σε επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό που όταν την ακούς προτιμάς κάποιο φως στο δωμάτιό σου να είναι αναμμένο.

                                  


                                                               Rocking Bones- Changes 
Αν και οι Rocking Bones είναι από τις παλιές καραβάνες του Punk- rock στην Ελλάδα και η συγκεκριμένη διασκευή είναι από τις αγαπημένες μου και πάντα μέσα στις επιλογές μου, η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να βρείς λεπτομέρειες σχετικά. Έτσι αυτό που έπρεπε να κάνω είναι να απευθυνθώ σε κάποιον που τα γνώριζε ''από μέσα'' και αυτός ο άλλος δεν είναι παρά ο Gaz από τους Personality Crisis και τον ευχαριστώ για αυτό. Το κομμάτι λοιπόν είναι των Rocking Bones αλλά στα φωνητικά είναι ο Βαγγέλης a.k.a. Jet Boy των Cosmic Teads. Το κομμάτι ηχογραφήθηκε το 1997-8 και είχε κυκλοφορήσει σε μία συλλογή του fanzine, The Thing με τον τίτλο ''I M Going Through''


             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου