Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Κυριακάτικο Σινεμά ( Μουσικές ταινίες)

''Μουσικές ταινίες '' σίγουρα το μυαλό μας πάει στα μιούζικαλ και στις Βιογραφίες ''φτασμένων'' καλλιτεχνών, αν και όλες η ταινίες μπορούν να θεωρηθούν  μουσικές αφού η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κινηματογράφου.  Ας δούμε όμως ως πρόγευμα λίγο την ιστορία της μουσικής στον κινηματογράφο 


 Στην ιστορία του κινηματογράφου η μουσική από την αρχή του παίζει έναν σημαντικότατο ρόλο. Έτσι και αλλιώς ο κινηματογράφος είναι ένα οπτικοακουστικό θέαμα και τα κύρια συστατικά του είναι ο λόγος, η εικόνα και ο ήχος/ μουσική.

Αυτά τα τρία στοιχεία αλληλεπιδρούν και διαμορφώνουν το κατάλληλο περιβάλλον σε μια ταινία. Ας τα πάρουμε όμως λίγο με την σειρά. 

Όταν ακόμη ο κινηματογράφος ήταν ουσιαστικά προβολές φωτογραφιών συνοδευόμενες από μουσική στα τέλη του 19ου αιώνα, η μουσική ήταν μάλλον κομμάτι της προβολής και όχι συστατικό της ταινίας. Η μουσική ήταν είτε αυτοσχεδιαζόμενη είτε επιλογή από έργα κλασικής και ελαφράς μουσικής, το ίδιο ίσχυε και την δεκαετία του 20 στον βωβό κινηματογράφο. Ακολούθησαν τα μιούζικαλ της δεκαετίας του 30 στα οποία οι ταινίες συνοδευόταν εκτός της μουσικής και με σκηνές χορευτικές από διάφορα μπαλέτα. Ήταν μια ιδιαίτερη εποχή κατά την οποία πολλοί συνθέτες ασχολήθηκαν με τον κινηματογράφο. Στην δεκαετία του 50 πλέον την θέση της πήρε η Τζάζ μουσική επενδύοντας μουσικά της ταινίες εκείνης της εποχής. Στις επόμενες δεκαετίες μπήκαν στην ζωή του κινηματογράφου καινούρια μέσα όπως υπολογιστές και τα συνθεσάιζερ δημιουργώντας την εποχή της Ποπ. Στην εποχή μας ο κινηματογράφος χρησιμοποιεί μουσική από όλες της της εποχές στοχεύοντας στο να δημιουργήσει τις κατάλληλες εντυπώσεις στον θεατή.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις προτάσεις μας για αυτήν την εβδομάδα ...

                                                                 
                                                        
                                                          Grease (1978) Μιούζικαλ

Το Grease είναι Αμερικάνικο μιούζικαλ του 1978 σε σκηνοθεσία Randal Kleiser και παραγωγή της Paramount Pictures, βασισμένο στο ομότιτλο μιούζικαλ του 1971 των Warren Casey και Jim Jacob, και είναι η ιστορία ενός ερωτευμένου ζευγαριού στο σχολείο την δεκαετία του 50. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι John Travolta, Olivia Newton -John, Stockard Channing και Jeff Conaway. To Soundtrack της ταινίας το 1978 έφτασε στο νούμερο 2 δυο σε πωλήσεις soundtrack όλων των εποχών στην Αμερική πίσω από το Saturday Night Fever στο οποίο και πάλι πρωταγωνιστεί ο John Travolta.
Το καλοκαίρι του 1958 ο Danny Zuko (John Travolta ) και η τουρίστρια Sandy Olsson γνωρίζονται στην παραλία και ερωτεύονται. Μετά το τέλος του καλοκαιριού και αφού οι γονείς της Sandy αποφασίσουν να μην γυρίσουν στην Αυστραλία το ζευγάρι θα ξανασυναντηθεί στο σχολείο και θα διαπιστώσει πως τα πράγματα είναι διαφορετικά από ότι νόμιζαν.....




Pink Floyd - The Wall (1982) Mιούζικαλ

Το The Wall είναι ένα βρετανικό Live action /animated μουσικό έργο σε σκηνοθεσία Alan Parker ενώ ο Gerald Scarfe έχει κάνει το animation,και είναι βασισμένο στο άλμπουμ The Wall των Pink Floyd του 1979. To σενάριο είναι γραμμένο από τον τραγουδιστή και μπασίστα της μπάντας Roger Waters. Η ταινία είναι χαρακτηρίζεται από την αλληγορία, τον συμβολισμό, την φαντασία και τον ήχο. Οι διάλογοι είναι λιγοστοί καθώς η ταινία οδηγείται από την μουσική των Pink Floyd.




Walk the Line (2005) Βιογραφία/Αισθηματική

Walk the Line είναι ο τίτλος μουσικής - αισθηματικής ταινίας Αμερικάνικης παραγωγής του 2005. Αφηγείται την αληθινή ιστορία του κάντρι μουσικού Johny Cash. Παράχθηκε από την 20th Century Fox, η οποία και διένειμε την ταινία στις Ηνωμένες Πολιτείες, και την χρηματοδότησε με το ποσόν των 29,000,000 δολαρίων. Η πρεμιέρα της έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 18 Νοεμβρίου 2005, ενώ στην Ελλάδα, προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 9 Φεβρουαρίου του 2006.

Έχει προταθεί για 5 Βραβεία Όσκαρ και οι δύο πρωταγωνιστές της (Χοακίν Φίνιξ  και Ρις Γουίδερσπουν) κέρδισαν από μία Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία τους στην ταινία. Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του Τζέϊμς Μάνγκολντ.




Swing Time (1936) Mιούζικαλ/ Κωμωδία
΄Οταν μιλάμε για μιούζικαλ σίγουρα μιλάμε για την δεκαετία του 30. Μια δεκαετία κατα την οποία βασιλιάς και βασίλισσα του Μιούζικαλ ήταν αναμφίβολα ο Fred Astaire και η Ginger Rogers. Όλοι παρακολουθούσαν το καλλιτεχνικό ζευγάρι καθηλωμένοι και απολάμβαναν τις χορευτικές τους φιγούρες εκστασιασμένοι.
Το Swing Time είναι γυρισμένο κυρίως στην Νέα Υόρκη το 1936 σε σκηνοθεσία του George Stevens και εκτός από τους δυο πρωταγωνιστές συμμετέχουν ακόμη οι Helen Borderick, Victor Moore, Eric Blore και George Metaxas. Η μουσική είναι γραμμένη από τον Jerome Kern και οι στοίχοι της Dorothy Fields

 


Βerlin Calling (2008) Τραγική/ κωμωδία 
Η ταινία σε σκηνοθεσία του Hannes Stöhr περιγράφει τα γεγονότα που συμβαίνουν ακολουθώντας τον Dj και παραγωγό Ιckarus (Paul Kalkbrenner ) που κάνει κατάχρηση ναρκωτικών.
Ο Martin Karow (Καλλιτεχνικό όνομα Ickarus) περιοδεύει στα Club παίζοντας Τechno μουσική ενώ συγχρόνως προσπαθεί να γράψει και το καινούριο του άλμπουμ. Συνοδεύεται πάντα από την κοπέλα του την Ματίλντε, όμως η χρήση ναρκωτικών θα φέρει τον Martin σε απρόβλεπτες εξελίξεις.





Great Balls of Fire (1989) Bιογραφία
Πρόκειται για την βιογραφία του τραγουδιστή- συνθέτη Jerry Lee Lewis τον οποίο προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο για τον γάμο του με την 13χρονη ανιψιά του πολλοί τον θεωρούσαν βασιλιά του ροκ εν ρολ μαζί με τον Έλβις Πρισλεϊ την δεκαετία του 50.
Την σκηνοθεσία της ταινίας έχει κάνει ο Jim Mc Bride και πρωταγωνιστούν οι Dennis Quaid, Winona Ryder, John Doe και Alec Baldwin.




West Side Story (1961) Μιούζικαλ
Το West Side Story είναι ένα Αμερικάνικο Μιούζικαλ παραγωγής του 1961 σε μουσική του Leonard Bernstein και  στοίχους της Stephen Sondheim. H χορογραφία ανήκει στον Jerome Robbins και η υπόθεση είναι βασισμένη στον Ρωμαίο και Ιουλιέτα του Σαίξπηρ.
Η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται στις γειτονιές τις Νέας Υόρκης την δεκαετία του 50. Σε μια έθνικ περιοχή η γειτονιά είναι μοιρασμένη σε δυο συμμορίες με διαφορετική έθνικ υπόσταση, τους Sharks και τους Jets. O νεαρός πρωταγωνιστή Tony ερωτεύεται την Μαρία που είναι αδερφή του αρχηγού της αντίπαλης συμμορίας. Η ταινία κέρδισε τα δέκα από τα ένδεκα βραβεία Όσκαρ για τα οποία ήταν υποψήφια.



The Dooors (1991) Bιογραφία
H ταινία παρουσιάζει την ιστορία μιας από τις μεγαλύτερες μπάντες που ανέδειξε ποτέ το ροκ εν ρολ των Αμερικανών Doors. Η ταινία είναι σε σκηνοθεσία του Oliver Stone ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Jim Morisson έχει ο Val Kilmer. Στην ταινία συμμετέχουν ακόμη οι Meg Ryan στον ρόλο της Pamela Courson, ο Kyle mcLachlan στον ρόλο του Ray Manzarek, ο Frank Whaley ως Robbie Krieger, ο Κevin Dillon ως John Desmore και η Kathleen Quinlan στον ρόλο της Patricia Kennealy.
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά ταινιάρα για τους Doors είναι...







2 σχόλια:

  1. VELVET GOLDMINE !!!! agapo!! - la vason

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις απόλυτο δίκιο, ήτανε πολύ δύσκολο σε ένα μόνο αφιέρωμα να βάλω τα αγαπημένα μου. λείπουνε και άλλα που αγαπώ όπως το Rockers, το Commitments, το Help, και ένα σωρό άλλα . Κάποια στιγμή φαντάζομαι πως θα κάνω και το δεύτερο μέρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή