Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Κυριακάτικο Σινεμά : Στο δρόμο για τις Κάννες

Το Κυριακάτικο Σινεμά μετά από πολύ καιρό και πάλι μαζί μας. Σε αυτή  την επιστροφή της στήλης οι ταινίες με τις οποίες θα ασχοληθούμε σήμερα είναι ουσιαστικά ένα πρώτο μικρό αφιέρωμα στο σπουδαίο Φεστιβάλ των Καννών και είναι αυτές που αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των φίλων της 7ης τέχνης μέσα στο2015.
Ενδεχομένως κάποιες από αυτές να καταφέρουν να φτάσουν και μέχρι τα Όσκαρ (αρκετά τολμηρή πρόβλεψη για ταινίες που δεν έχουμε δει ακόμη). Από ότι φαίνεται και το 2015 αυτό που πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στις ταινίες είναι το σεξ. Τολμηρές και αποκαλυπτικές ταινίες από σπουδαίους σκηνοθέτες αναμένεται να αγγίξουν τα όρια του πορνό με τα σηματάκια ακατάλληλο για ανηλίκους να έχουν την τιμητική τους. Εμπρός λοιπόν στον δρόμο που χάραξε ο Λαρς Φον Τρίερ!
Μην ξεχάσετε ακόμη να τσεκάρετε την πρότασή μας για το κυριακάτικο απόγευμα βράδυ, με μια εξαιρετική ταινία


Love  (Gaspar Noe) 

Πέντε ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από το αριστουργηματικό ψυχεδελικό μελόδραμα  Enter The Void του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Gaspar Noe και δεκατρία από το εκπληκτικό Μη Αναστρέψιμος, ταινίες που ξεκάθαρα φανέρωναν την τάση του Αργεντινού σκηνοθέτη να προσπαθεί να γίνει όσο πιο προκλητικός γίνεται. 
''Love'' είναι ο πολύ απλός τίτλος της καινούριας ταινίας του, για την οποία αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά και δεν υπάρχει κάποιο trailer, έχει δηλώσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης ότι θα είναι ένας ''ύμνος στο σεξ'' και επίσης πως είναι μια ταινία που θα κάνει τους άντρες «να έχουν στύση και τις γυναίκες να κλαίνε» . Το μόνο που ουσιαστικά γνωρίζουμε για την ταινία είναι ότι θα έχει ως  επίκεντρο της μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, και επίσης την αριστουργηματική αφίσα που βλέπετε. Η ταινία θα κάνει την πρεμιέρα της τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών φυσικά και εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε μέχρι τότε είναι η υπομονή. 




La Blessure (Abdellatif Kechche)

Ο  σκηνοθέτης Abdellatif Kechche κατάφερε πραγματικά να θριαμβεύσει πρόπερσι με την εξαιρετική  ''Ζωή της Αντέλ''. . Τώρα ο Τυνήσιος σκηνοθέτης επιστρέφει έχοντάς στο πλευρό του ένα πολύ βαρύ όνομα του παγκόσμιου κινηματογράφου, τον Ζεράρντ Ντεπαρντιέ ο οποίος θα κατέχει έναν από τους βασικούς ρόλους. Η ταινία μας διηγείται την ιστορία  ενός έφηβου που θέλει να χάσει την παρθενιά του στην Τυνησία, κι όπως όλα δείχνουν, περιμένουμε άλλο ένα νατουραλιστικό αριστούργημα με πολλές τολμηρές σκηνές που θα περάσουν από τις οθόνες μας. 
Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας αναμένεται να γίνει τον Μάιο στις Κάννες , ενώ τα γυρίσματα έχουν τελειώσει από τον περασμένο Αύγουστο. Κάτι μας λέει ότι η ταινία θα αποσπάσει βραβεία και ίσως να φτάσει και στα όσκαρ όπου πάντως έχει ξαναπάει ο Τυνήσιος σκηνοθέτης το 2008 με το ''The Class'' όταν ήταν υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Από την συγκεκριμένη ταινία δυστυχώς ακόμη δεν έχει διαρρεύσει κάποια φωτογραφία και ούτε και έχει δημοσιευτεί κάποιο trailer. 


The Lobster (Yorgos Lanthimos) 

Ακολουθώντας την αγαπημένη του πιστή συνταγή ο Γιώργος Λάνθιμος συνεργάζεται και πάλι στην καινούρια του ταινία με τον σεναριογράφο  Ευθύμη Φιλίππου. Η καινούρια ταινία είναι μια μαύρη κωμωδία φαντασίας που γυρίστηκε στην Ιρλανδία και πρωταγωνιστούν οι  Ρέιτσελ Βάις και ο Κόλιν Φάρελ. 
Το Lobster είναι μια αγγλόφωνη ταινία  όπου σε ένα δυστοπικό μέλλον  σύμφωνα με τους νόμους της Πόλης αυτοί που είναι μόνοι συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο όπου και πρέπει να βρουν ταίρι μέσα σε 45 μέρες, αλλιώς μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους και αφήνονται στο Δάσος, ένας απελπισμένος άντρας δραπετεύει και πάει να ζήσει με τους Μοναχικούς. Εκεί θα ερωτευτεί παρά τους κανόνες που το απαγορεύουν. Σίγουρα ένα αρκετά αισιόδοξο σενάριο για το οποίο ο Γιώργος Λάνθιμος θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με παγκόσμια αναγνωρισμένους ηθοποιούς, κάτι για το οποίο έχει δηλώσει ευγνώμων. Στην ταινία συμπρωταγωνιστούν ακόμη οι ηθοποιοί : Λεά Σεϊντού, Τζον Σι Ράιλι, Μπεν Γουίσο, Αριάν Λαμπέντ και Αγγελική Παπούλια. Και αυτή η ταινία, που είναι η πρώτη αγγλόφωνη του έλληνα σκηνοθέτη, θα κάνει την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ των Καννών.  



On The Milky Road (Emir Kusturica)

H επιστροφή του Κουστουρίτσα στον κινηματογράφο είναι γεγονός! Έχουν περάσει 8 χρόνια από το ''Promise me This'' που δεν ήταν και ότι καλύτερο για τον Εμίρ. Έτσι και αφού άφησε τις σαχλές του μουσικές απόπειρες με τους No Smoking Orchestra στην άκρη, θα προσπαθήσει τώρα μέσα από το On The Milky Road να ξανακερδίσει την χαμένη του αίγλη. Στην προσπάθειά του αυτή τέλειος αρωγός θα είναι η μοναδική Monica Belluci η οποία συμπρωταγωνιστεί μαζί με τον Κουστουρίτσα στην ταινία. Το σενάριο έχει γράψει ο ίδιος μαζί με την κόρη του και μας διηγείται τις ανακατατάξεις στη ζωή και την οπτική ενός άντρα σε τρεις διαφορετικές περιόδους της ζωής του. Την πρώτη κατά την διάρκεια ενός πολέμου στην δεύτερη σε μια χαρούμενη περίοδο όταν ερωτεύεται μια γυναίκα που είναι έτοιμη να τα θυσιάσει όλα για να τον σώσει και τέλος διανύοντας τις τελευταίες του ημέρες ως ένας απομονωμένος μοναχός που θυμάται την προηγούμενη πολυτάραχη ζωή του. Η ταινία θα πάει στις Κάννες φυσικά όπου ο Κουστουρίτσα θα διεκδικήσει να πάρει το βραβείο για τρίτη φορά. Τέλος όπως πολύ σωστά μαντεύεται δεν υπάρχει ακόμη trailer.




Elle (Paul Verhoeven) 

Στην καινούρια του ταινία ο Ολλανδός σκηνοθέτης θα συνεργαστεί με την Isabelle Huppert και αυτό ήδη από μόνο του είναι τρομερά ελκυστικό και μας κάνει να ανυπομονούμε. Η Michelle (Isabelle Huppert) είναι προϊσταμένη σε μια εταιρία gaming software και δέχεται επίθεση μέσα στο σπίτι της από έναν άγνωστο. H Michelle αρνείται να επιτρέψει το γεγονός αυτό να επηρεάσει την ζωή της. Όταν όμως ανακαλύπτει ότι ο άγνωστος εισβολέας δεν έχει τελειώσει μαζί της και την παρακολουθεί, αποφασίζει να αρχίσει και αυτή να κάνει το ίδιο. Αυτό που δημιουργείται μεταξύ τους είναι ένα είδος παιχνιδιού. Ενός παιχνιδιού που όμως πολύ σύντομα φεύγει εκτός ελέγχου. 
Φυσικά αν και δεν γνωρίζουμε πολλά ακόμη για την ταινία από την συνεργασία Paul Verhoeven (είναι ο δημιουργός της ταινίας ''Βασικό Ένστικτο'' για όσους δεν θυμούνται) με την Isabelle Huppert αυτό που περιμένουμε όλοι είναι ένα σαδομαζοχιστικό ερωτικό παιχνίδι. Υπομονή θα μάθουμε στις Κάννες. 




                   H ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : 

"Le passé" (Asghar Farhadi, 2013) 

Ο Αχμάντ επιστρέφει στο Παρίσι από την Τεχεράνη για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες διαζυγίου με τη σύζυγό του Μαρί. Κατά την παραμονή του θα ανακαλύψει την καινούρια σχέση της με έναν Άραβα, τις διαρκείς συγκρούσεις με την κόρη της και μερικά καλά κρυμμένα μυστικά από το παρελθόν. 
Μια εξαιρετική ταινία υπό την σοφή καθοδήγηση του Ιρανού σκηνοθέτη, καταφέρνει και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα οικογενειακό θρίλερ δομημένο με μαεστρία  και στημένο πάνω  στην έλλειψη επικοινωνίας και την πολύ ρεαλιστική αναπαράσταση της ανθρώπινης αλήθειας. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές και μάλιστα η Μπερενίς Μπεζό (Μαρί) κατάφερε να αποσπάσει τον Χρυσό Φοίνικα για την ερμηνεία της.

             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου