Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Smells Like Teen Spirit : Η ιστορία πίσω από ένα κλασικό κομμάτι! (video)

Πριν από λίγες ημέρες μόλις ο Kurt Cobain και οι Nirvana ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή την δημοσίευση μιας κασέτας mixtape που είχε φτιάξει ο ίδιος ο Cobain το 1988.
Σήμερα θα ασχοληθούμε και πάλι με την ιστορική μπάντα και τον χαρισματικό της frontman.
Όπως είναι πολύ γνωστό το πιο εμβληματικό κομμάτι της μπάντας, αυτό που την εκτόξευσε και της έδωσε την παγκόσμια αναγνώριση και δόξα, δεν ήταν άλλο από το ''Smells Like Teen Spirit'' Για την ιστορία αυτού του τραγουδιού-ύμνου της μπάντας (αν και η αλήθεια είναι ότι αγαπήσαμε και άλλα εξίσου) θα μιλήσουμε παρακάτω. 
Το κομμάτι  είχε κυκλοφορήσει ως single από το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας τον Σεπτέμβριο του 1991 από την DGC Records και κατάφερε να σκαρφαλώσει πολύ ψηλά στα τσαρτς όλου του κόσμου εκείνη την εποχή, δίνοντας στην μπάντα απίστευτη δημοσιότητα. Τον Ιανουάριο του 1994 ο Cobain είχε δηλώσει ότι προσπάθησε να φτιάξει ένα κομμάτι στο στυλ των Pixies, μιας μπάντας που θαύμαζε πολύ. Σε άλλες συνεντεύξεις του ο Cobain έχει πει πως το κομμάτι είναι ουσιαστικό ένα πάντρεμα ορισμένων σημείων που έχουν πάρει από άλλα κομμάτια, ανάμεσά τους το ''More Than A Feeling'' των Boston. Πάντως όταν παρουσίασε για πρώτη φορά το βασικό ριφ μαζί με το ρεφρέν ο Κομπέϊν στους υπόλοιπους, ο μπασίστας Krist Novoselic το απέρριψε χαρακτηρίζοντάς το γελοίο. Ο Κομπέϊν επέμενε και έτσι άρχισαν να το προβάρουν για μιάμιση ώρα, ώσπου ο Novoselic σκέφτηκε να το παίξουν λίγο πιο αργά. Εκεί άρχισε και ο Grohl να προσθέτει τα τύμπανα και έτσι λίγο πολύ γράφτηκε ένα από τα κλασικότερα κομμάτια όλων των εποχών. Έτσι τελικά για την σύνθεση του σπουδαίου κομματιού χρεώνονται και τα τρία μέλη της μπάντας, ενώ για την παραγωγή του τότε υπεύθυνος ήταν ο Butch Vig
To όνομα του κομματιού το εμπνεύστηκε ο Cobain από την φίλη του την Kathleen Hanna, η οποία ήταν τότε τραγουδίστρια της riot grrrl μπάντας Bikini Kill. H Kathleen έγραψε με σπρέι στον τοίχο "Kurt Smells Like Teen Spirit". O Κurt από την στιγμή που οι δυο τους συζητούσαν συνήθως για το πανκ ροκ και την αναρχία το ερμήνευσε ως επαναστατικό σύνθημα. Αυτό που πραγματικά εννοούσε η Kathleen είναι ότι ο Kurt μύριζε σαν το αποσμητικό Teen Spirit που φορούσε πάντα η κοπέλα με την οποία ο Kurt μάλλον κρυφά διατηρούσε σχέσεις και δεν ήταν άλλη από την   Tobi Vail. (Μουσικός και φεμινίστρια, πρωτοστάτρια της riot grrrl σκηνής, επίσης ιδρυτικό μέλος των Bikini Kill) Ο Cobain δήλωσε πάντως πως πολλούς μήνες ακόμα μετά την κυκλοφορία του ''Smells Like Teen Spirit'' δεν γνώριζε για την ύπαρξη του συγκεκριμένου αποσμητικού. 

Το παρακάτω βίντεο έφτιαξε το μουσικό περιοδικό NME και εμείς από εκεί πήραμε την έμπνευση να γράψουμε σήμερα για αυτό το κλασικό κομμάτι.

                       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου