Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Sound System Culture : Από την Τζαμάϊκα στην Μ. Βρετανία

Στη Τζαμαϊκανή ποπ κουλτούρα, ο όρος "sound system" χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα από disc jockeys, μουσικούς και MCs που παίζουν ska, rocksteady ή reggae μουσική. Ο όρος έγινε δημοφιλής την δεκαετία του '50, στα γκέτο του Kingston.
Οι ομάδες αυτές φόρτωναν ηχεία, γεννήτριες ρεύματος και turntables σε φορτηγά και διοργάνωναν street parties, τα οποία συχνά μάζευαν χιλιάδες κόσμο και αποτελούσαν κύρια πηγή εσόδων για τους διοργανωτές.

Τα sound system ταξίδεψαν στη Μ. Βρετανία μαζί με το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα των Τζαμαϊκανών το '60 και το '70. Το Huddersfield, στο δυτικό Yorkshire, αποτελούσε στην ακμή του, ένα γιγάντιο ηχείο από μόνο του, φιλοξενώντας πάνω από 30 sound systems. Στο νέο βιβλίο του με τίτλο "Sound System Culture" -το οποίο συνοδεύεται από το ομότιτλο ντοκυμαντέρ-, ο Paul Huxtable εξερευνά τη δημιουργικότητα και την απήχηση των παραδοσιακών sound system στη Μ. Βρετανία, τιμώντας τους ανθρώπους που βοήθησαν τη μουσική να ταξιδέψει 7,500χλμ, μέσα από το πανέμορφο, ανέκδοτο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό του.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από την One Love Books και εμπνεύστηκε από αυτό το Tumblr blog. Δείτε παρακάτω το ντοκυμαντέρ και το trailer του, καθώς κι ένα μικρό βίντεο της Sonos, που αφηγείται την εξέλιξη της κουλτούρας των sound system.

            





           






            



Πηγή : www.offradio.gr / www.bleep.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου