Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Οταν ο Μάνος Χατζιδάκις μιλούσε για την επέτειο του «Οχι»: «Κι αν λέγαμε “Ναι”, πάλι στα ίδια θα ήμασταν» [βίντεο]

Ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο, με τον Μάνο Χατζιδάκι να μιλά για την επέτειο του «Οχι», τους λόγους που οδήγησαν τον εθνικοσοσιαλιστή δικτάτορα Μεταξά να θέσει την Ελλάδα εκτός Αξονα, αλλά και την τελική... νίκη των ταγματασφαλιτών, καθίσταται σήμερα, 28 Οκτωβρίου του 2014, πιο επίκαιρο από ποτέ.


Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης αναρωτιέται σε μια από τις σπάνιες ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις κάπου στη δεκαετία του '80: «Γιατί είπε το "Όχι" ο Μεταξάς αφού θαύμαζε τον Άξονα και κυβερνούσε με τον τρόπο του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού; Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά, οι πιέσεις, οι Άγγλοι, τα ανάκτορα κ.λπ. Μπορεί κανείς να ερωτηθεί: Και αν λέγαμε "ναι"; Πάλι στα ίδια θα ήμασταν».

Και προσθέτει: «Ένα-δυο χρόνια υπό συμμαχική επιστασία -μήπως δεν ήμασταν πέντε και δέκα χρόνια κάτω από αυτούς;- και ύστερα μέσα στη συμμαχία και, τέλος, στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα».

Αμέσως, δε, σπεύδει να ξεκαθαρίσει: «Άσε και εκείνη τη μεταπολεμική ψευδαίσθηση που μας την καλλιεργούσαν και οι πρώτες μεταπολεμικές κυβερνήσεις ότι ήμασταν και οι πρωταγωνιστές του πολέμου, οι περιούσιοι των συμμάχων. Πιστεύαμε στο τέλος σαν τον Καραγκιόζη πως εμείς σκοτώσαμε τον καταραμένο όφι. Μεθύσαμε από δόξα που μόνοι μας χαρίσαμε στους εαυτούς μας».

Και καταλήγει στο θλιβερό συμπέρασμα: «Για άλλη μια φορά νίκησαν οι Χίτες, οι κουτσαβάκηδες, οι ταγματασφαλίτες, οι βασανιστές και οι μέλλοντες Μιχαλόπουλοι (σ.σ.: εκδότης της "Ελεύθερης Ωρας") και Κουρήδες (σ.σ.: εκδότης της "Αυριανής"). Αυτή είναι η 28η Οκτωβρίου».


                            




Πηγή: Οταν ο Μάνος Χατζιδάκις μιλούσε για την επέτειο του «Οχι»: «Κι αν λέγαμε “Ναι”, πάλι στα ίδια θα ήμασταν» [βίντεο] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/175729#ixzz3HXKedQaL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου