Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Αργεντινή εναντίον Γερμανίας σε μια μάχη πολύ καλύτερη από το ποδόσφαιρο (Μέρος 1ο :Argentine Rock)

Ποια μπάλα τώρα τι να λέμε. Ο τελικός του Μουντιάλ έφερε αντιμέτωπες δυο από τις ομάδες  φαβορί που απλά επιβεβαίωσαν  τα  προγνωστικά. Η Σεροτονίνη μεταφέρει την μάχη από το χορτάρι στο πεντάγραμμο παρουσιάζει και συγκρίνει δυο σπουδαία μουσικά είδη που έχουν γεννηθεί στις δυο χώρες  και αφήνει εσάς να αποφασίσετε για το ποιος είναι ο νικητής. Argentine Rock vs Krautrock με κομμένη την ανάσα!




Argentine rock (Rock Nacional το λένε στην Αργεντινή) όπως χαρακτηρίζεται η μουσική που δημιουργήθηκε από Αργεντίνικες μπάντες ή καλλιτέχνες στην Ισπανική γλώσσα. Για πάνω από μισό αιώνα το είδος αυτό υπήρξε παγκοσμίως γνωστό και θεωρείται μέρος της παραδοσιακής Αργεντίνικης μουσικής , μαζί με το Τάνγκο και το Αργεντίνικο Φολκ φυσικά. 

Η πρώτη στιγμή που μπορούμε να ανιχνεύσουμε το μουσικό αυτό είδος είναι κάπου στα μέσα των 60`s  όταν αρκετές φιλόδοξες garage μπάντες άρχισαν να συνθέτουν κομμάτια τα  οποία σχετίζονταν με κοινωνικά και μουσικά θέματα από την Αργεντινή. Έτσι και αλλιώς το κλασικό rock n roll είχε αρχίσει να ανθεί στην Αργεντινή περίπου μια δεκαετία νωρίτερα. Στο διάστημα αυτό και μέχρι την ανάδειξη της Αργεντίνικης σκηνής οι τοπικές μπάντες ανακύκλωναν τα ροκ εν ρολ χιτ από την Αγγλία. Από τότε το Argetine Rock ξεκίνησε μια μουσική επανάσταση από τα 70`s και μέσα στα 80`s όταν και έγινε αναγνωρισμένο παγκόσμια μουσικό είδος. Σήμερα πλέον το Rock en Españolθεωρείται ως μια από τις πιο σημαντικές μορφές της μη Αγγλόφωνης ροκ μουσικής, του κόσμου. Στην Αργεντινή είναι γνωστό ως Rock Nacional στην κυριολεξία Εθνικό Ροκ. (Σε καμιά περίπτωση το όνομα του είδους δεν αναφέρεται με πολιτική έννοια αλλά καθαρά και μόνο ως ένα τοπικό μουσικό κίνημα.)

Το Argentine Rock είναι το πρώτο παγκοσμίως που σε καμία στιγμή του δεν χρησιμοποίησε την Αγγλική γλώσσα και όμως κατάφερε να πετύχει παγκόσμια εμπορική επιτυχία. Ακόμα και σήμερα πολύ σπάνια κάποια μπάντα από την Αργεντινή χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα εκτός από την Ισπανική. 

Ας δούμε λοιπόν και κάποια παραδείγματα : 

Ξεκινάμε από την δεκαετία του 60 όπου και στην Αργεντινή όπως σε όλο τον πλανήτη το ροκ εν ρολ της εποχής ήταν καθαρά επηρεασμένο από το φαινόμενο που λέγεται Beatles. 
Μια από τις πιο επιτυχημένες μπάντες τις εποχής ήταν οι Los Gatos οι οποίοι δημιουργήθηκαν το 1967 και κατάφεραν μόλις στο δεύτερο single τους με τίτλο  "La Balsa" να κάνουν τεράστια επιτυχία πουλώντας πάνω από 200.000 αντίτυπα.

           


Ακολούθησε μια μεταβατική περίοδος κατά  την οποία η μπάντα Contraluz ήταν μια από τις πρώτες που έπαιξαν με μεγάλη επιτυχία progressive rock με αρκετά folk στοιχεία. Το κομμάτι  La Sarna del Viento είχε κυκλοφορήσει το 1973 και ήταν ένα από αυτά που έδωσαν στην μπάντα τεράστια δημοσιότητα.

                                  




Στα τέλη της δεκαετίας του 70  την κατάσταση διαδέχτηκε το συμφωνικό ροκ με δυο μπάντες να ξεχωρίζουν και να παίρνουν το μερίδιο του λέοντος στην δημοσιότητα. Ήταν οι Espiritu και οι Crucis. Μάλιστα οι Espiritu είναι μια από τις λίγες Αργεντίνικες μπάντες εκείνης της περιόδου που είναι ακόμη ενεργή!

               




 Η συνέχεια είναι πραγματικά απίστευτη, η επόμενη περίοδος ονομάστηκε  New Democracy Sound και χρονολογείται από το 1984. Το απίστευτο εδώ είναι ότι παρόλο που ήταν η περίοδος αμέσως μετά τον οδυνηρό για τη χώρα πόλεμο στα Φώκλαντς, αναδείχτηκε στην καλύτερη περίοδο μουσικά όλων των εποχών για την Αργεντινή αφου το Nacional Rock κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και να πετυχαίνει την παγκόσμια αναγνώριση. Μάλιστα το 1982 εν μέσω πολέμου είχε γίνει το ιστορικό Φεστιβάλ Latin American Solidarity το οποίο είχε φέρει μαζί όλες τις ροκ μπάντες της χώρας και είχε ως σκοπό την ενίσχυση των στρατευμάτων που ήταν στο εξωτερικό αλλά ήταν και διαμαρτυρία για τον πόλεμο. To 1985 οι Soda Stereo κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Nada Personal παίρνοντας υμνητικές κριτικές με την μπάντα να χαρακτηρίζεται από τους κριτικούς η καλύτερη new wave¨, post punk μπάντα της Αργεντινής αλλά και ως μια από τις σημαντικότερες παγκοσμίως.

             



 Εννοείται πως οι Αργεντίνικες μπάντες δεν έκατσαν στα αυγά τους ούτε την δεκαετία του 90 και προτιμούσαν να τα δείχνουν. Έτσι σε μια περίοδο που ονομάστηκε ''Σύγχρονη'' το 1994 οι Babasonicos κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ με τίτλο Trance Zomba το οποίο έκανε την μπάντα παγκόσμια γνωστή.

          




Τέλος έμεινε το Rock rolinga ένα παρακλάδι της Argentine Rock που αναπτύχθηκε μέσα στα 90`s κυρίως από μπάντες που καταγόταν από τα προάστια του Μπουένος Άϊρες. Πρόκειται για  ένα απλό αλλά ειλικρινές κιθαριστικό ροκ με βάση στα blues το οποίο χρωστάει πολλά για τον ήχο του στους Rolling Stones. Έτσι οι φίλοι αυτού του είδους ονομάστηκαν rolingas και απο κει πήρε και το όνομά της Rock rolinga η συγκεκριμένη τάση.  Νομίζω ότι πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τους Ratones Paranoicos δύσκολα να βρούμε

                             






Πηγή : wikipedia.org/ αρχείο Σεροτονίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου