Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Ο σπουδαίος ρόλος του Tommy Ramone στην μηχανή των Θρυλικών Ramones.

Το παρακάτω κείμενο γράφεται με αφορμή τον θάνατο του τελευταίου ιδρυτικού μέλους των Ramones την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή του ντράμερ και παραγωγού Tommy Ramone.
Όσο και να μοιάζει περίεργο τελικά αυτή η μπάντα πρέπει να έχει κατάρα δεν εξηγείται αλλιώς.
Οι Ramones είναι πλέον η μόνη μπάντα στον κόσμο από τις τεράστιες μπάντες της δεκαετίας του 70 που δεν έχει εν ζωή κάποιο από τα ιδρυτικά της μέλη. Clash, Sex Pistols, Talking Heads, New York Dolls αλλά ακόμη και από παλιότερα από τα 60`s Beatles, Velvet Underground, Beach Boys κτλ. όλοι έχουν ακόμη κάποια ζωντανά μέλη από την πρώτη σύνθεσή τους. 

Υπάρχει βέβαια ο Marky Ramone αλλά αυτός μπήκε στην μπάντα όταν ο Tommy παράτησε τα τύμπανα το 1978 ( Ο Τommy συνέχισε να είναι μέλος των Ramones ως παραγωγός) και το κυριότερο δεν έχει συμμετοχή στα τρία πρώτα φανταστικά φανταστικά άλμπουμ των Ramones: Ramones, Leave Home, Rocket to Russia, και φυσικά στο ζωντανά ηχογραφημένο It’s Alive.

Ας τα πάρουμε με την σειρά όμως και να ρίξουμε μια ματιά στην ζωή του Tommy και έτσι να αποκαλυφθεί σιγά σιγά η σπουδαιότητα της συμμετοχής του στην μπάντα που απλά άλλαξε τον κόσμο όταν παίζοντας τρεις συγχορδίες κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση και έτσι έδειξε τον δρόμο σε όλους τους νέους και της νέες. (Μην ξεχνάμε την  Sheena  και την Judy) To μήνυμα ήταν ξεκάθαρο : ΟΛΟΙ μπορείτε να παίξετε!

Το πραγματικό όνομα του Tommy είναι Thomas Erdelyi γεννήθηκε  στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και είναι εβραϊκής καταγωγής. Η οικογένειά του είχε καταφέρει να επιζήσει από το ολοκαύτωμα όταν οι γείτονές τους, τους έκρυψαν από τους Ναζί. Πάντως η οικογένεια είχε πολλά θύματα συγγενείς της, λόγο της ναζιστικής κτηνωδίας. Όταν ο Tommy ήταν τεσσάρων ετών η οικογένειά του μετανάστευσε στην Αμερική και ο Tommy μεγάλωσε στην Νέα Υόρκη.
Από το λύκειο ακόμη γνωρίστηκε με τον Johny Ramone και είχανε μια garage μπάντα τους Tangerine Puppets  κάπου στα μέσα των 60`s. Όταν πρωτοδημιουργήθηκαν οι Ramones o Tommy υποτίθεται θα ήταν ο μάνατζερ της μπάντας και o Joey ο ντράμερ. Σύντομα αποδείχτηκε όμως ότι o Joey ήταν χάλια ντράμερ και έτσι πέρασε στο τραγούδι και πίσω από τα τύμπανα έκατσε ο Tommy και τα πήγαινε περίφημα. Ο DeeDee είχε δηλώσει κάποτε πως αναγκάστηκε να κάνει τον ντράμερ επειδή κανένας άλλος δεν ήθελε. Στο μυαλό του πάντως ήταν συνέχεια η παραγωγή άλλωστε είχε μια σχετική πείρα όταν είχε συμμετάσχει ως βοηθός στο άλμπουμ  Band of Gypsys του Jimi Hendrix το 1970.

Στα πρώτα τρία άλμπουμ των Ramones o Tommy εκτός από το να παίξει τύμπανα συμμετείχε και στην παραγωγή βοηθώντας τα μέγιστα στην δημιουργία αυτού του ήχου που αγαπήθηκε σε όλον τον πλανήτη όσο λίγοι στην ιστορία της μουσικής. Μετά την προσχώρηση του Marky ως ντράμερ στην μπάντα ο Tommy έφυγε από το προσκήνιο και συνέχισε να είναι μέλος ως μάνατζερ, παραγωγός αλλά και συνθέτης. Συμμετείχε στην παραγωγή του 4ου άλμπουμ της μπάντας Road To Ruin και αργότερα έκανε μόνος του την παραγωγή στο 8ο άλμπουμ της μπάντας το γνωστό  Too Tough to Die. 
Ο Tommy έγραψε σπουδαία τραγούδια για την μπάντα όπως το Ι Wanna Be Your Boyfriend  και το περισσότερο από τον  punk rock ύμνο, σίγουρα το πιο αναγνωρίσιμο punk rock κομμάτι όλων των εποχών, το Blitzkrieg Bop (το ξέρει και το τραγουδάει όταν το ακούει ακόμη και η 2 χρονών ανιψιά μου). Επίσης σε όλα τα άλμπουμ που έκανε παραγωγή ο Tommy έπαιξε τις σόλο κιθάρες καθώς ο Johnny προτιμούσε πάντα τις ρυθμικές.

Στις 8 Οκτωβρίου του 2004 ήταν η τελευταία φορά που έπαιξε ζωντανά ως Ramone. Παρέα με τους  C.J. Ramone, Daniel Rey, και Clem Burke (a.k.a. Elvis Ramone) στην συναυλία "Ramones Beat Down On Cancer" . Το 2007 σε μια τηλεοπτική συνέντευξη έπλεξε το εγκώμιο των πεθαμένων πλέον συντρόφων του στους Ramones λέγοντας : ''Τα έδιναν απλά όλα σε κάθε σόου. Δεν κορόιδευαν ποτέ, αν με καταλαβαίνετε''


O Tommy Ramone πέθανε στο σπίτι στο  Ridgewood, Queens, New York  στις 11 Ιουλίου του 2014, σε ηλικία 65 ετών, όπου νοσηλευόταν μετά την αποτυχημένη θεραπεία που έκανε κατά του καρκίνου της χοληδόχου κύστης από τον οποίον είχε προσβληθεί.






Ηρακλής Τσαφαρίδης, θαυμαστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου