Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Αργεντινή εναντίον Γερμανίας σε μια μάχη πολύ καλύτερη από το ποδόσφαιρο (Μέρος 2ο: Krautrock)



   Ποια μπάλα τώρα τι να λέμε. Ο τελικός του Μουντιάλ έφερε αντιμέτωπες δυο από τις ομάδες  φαβορί που απλά επιβεβαίωσαν  τα  προγνωστικά. Η Σεροτονίνη μεταφέρει την μάχη από το χορτάρι στο πεντάγραμμο παρουσιάζει και συγκρίνει δυο σπουδαία μουσικά είδη που έχουν γεννηθεί στις δυο χώρες  και αφήνει εσάς να αποφασίσετε για το ποιος είναι ο νικητής. Argentine Rock vs Krautrock με κομμένη την ανάσα! 
    
    


   
     Krautrock ονομάζεται η ροκ και ηλεκτρονική μουσική που προήλθε από τη Γερμανία στα τέλη της δεκατίας του 60 και συνεχίζεται έως και σήμερα. Αρχικά ο όρος Krautrock χρησιμοποιήθηκε από τον βρετανικό τύπο και είχε υποτιμιτικό χαρακτήρα. Η λέξη "Kraut" προέρχεται από την υβριστική  έκφραση "The Krauts" που χρησιμοποιείται που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί για να αναφερθούν σε ένα άνθρωπο με γερμανική καταγωγή (προκύπτει από τη λέξη "sauerkraut", λάχανο τουρσί, ένα τυπικό γερμανικό φαγητό). 
    Ολόκληρή η γερμανική ψυχοσύνθεση πέρασε μέσα στο krautrock δημιουργώντας ένα μουσικό ρεύμα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που έχει ο γερμανικός τρόπος ζωής. Μονότονα, αλλα όχι βαρετα drum beats δωρικότητα στις μελωδίες και σχεδόν παντελής έλλειψη στίχων συνθέτουν το krautrock. Οι Can, οι Αmon Duul, οι Faust, οι Neu!, οι Tangerine Dream και οι Kraftwerk, μερικοί από τους κυριότερους εκπρόσωπους του είδους προσπάθησαν με τη μουσική τους, να αποστασιοποιηθούν από τις κλασσικές φόρμες του rock 'n' roll και να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο. Το αποτέλεσμα είναι μια πρωτοποριακή μίξη ψυχεδελικού και progressive rock με πολλά δάνεια από την κλασσική-πειραματική μουσικη της Ευρωπής.
    Στα τέλη της δεκαετίας του 60 δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη ισχυρα φοιτητικά κινήματα με έντονους προβληματισμούς για τα προβλήματα που ορθώνονταν, πυρηνική απειλή, μόλυνση του περιββάλοντος, ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Μέσα σε αυτά τα κινήματα γεννήθηκαν και έδρασαν οι πρώτες krautrock μπάντες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εμβηλατικούς Amon Duul, μέλη των οποίων αργότερα ίδρυσαν τη RAF (Red Army Fraction ή Baader Meinhof, τρομοκρατική οργάνωση που έδρασε στη Δυτική και αργότερα στην ενωμένη Γερμανία από το 1970 έως το 1998).


   
Οι Amon Duul II, βέβαια αποστασιοποιήθηκαν από τη RAF και την ένοπλη δράση, διαφωνώντας με τη χρήση βία και όπλων.
   Το 1968, οι Hans-Joachim Roedelius, Klaus Schulze και Conrad Schnitzler δημιούργησαν τη Λέσχη Ελεύθερης Τέχνης Zodiac στο Βερολίνο, η οποία βοήθησε στην εξάπλωση της ψυχεδελικής rock μουσικής στη νεολαία. Στην αρχική του μορφή, το Krautrock άνηκε στην Λέσχη Ελεύθερης Τέχνης. Σύμφωνα με τις πρακτικές της, οι μουσικοί διένειμαν τους δίσκους τους δωρεάν σε διάφορα φεστιβάλ ελεύθερης τέχνης. Τα συγκροτήματα Tangerine DreamAsh Ra Temple και οι Cosmic Jokers (και στα τρία συμμετείχε ο Klaus Schulze) θα ακολουθούσαν κατά πόδας τα επόμενα χρόνια. Επίσης, οι avant guarde Faust χρησιμοποίησαν συνθεσάιζερ και επιδόθηκαν σε επεξεργασία των κασετών ηχογράφησης, βάζοντας τις βάσεις για το μελλοντικό noise rock.


    

   Ταυτόχτονα το krautrock εξελίχθηκε φτιάχνοντας της εικόνα που έχουμε σήμερα και δύο από τις σημαντικότερες μπάντες στην παγκόσμια ιστορία του rock 'n' roll, τους Can και τους Neu!.


   
   Οι Can, έχοντας κι αυτοί σαφείς πολιτικές κατευθύνσεις (λέγεται οτι το όνομα Can είναι τα αρχικα του συνθήματος "communism, anarchism, nihilism") με frontman τον Ιάπωνα Kenji "Damo" Suzuki άσκησαν μεγάλη επιρροή όχι μόνο εντός των γερμανικών συνόρων αλλα στην pop μουσική γενικότερα.
    Οι Neu! σχηματίστηκαν στις αρχές των 70's από τον Klaus Dinger και τον Michael Rother, μετα την αποχώρηση τους από τους Kraftwerk.


    
Τα synthesizers εμφανίζονται στο Krautrock (πρώτη φορά από τους Popol Vuh) το 1970 και ανοίγουν ένα καινουργιό δρόμο τον οποίο πήραν και οι Kraftwerk μετα άπό μερικα χρόνια δράσης πάνω στις κλασικές φόρμες του krautrock, κινήθηκαν σε πιο ηλεκτρονικό ήχο, παίζοντας πολύ σημαντικό ρόλο στη διάδοση της ηλεκτρονικής μουσικής.



   
   Το Krautrock επηρέασε αρκετά το post-punk και όλα σχεδόν τα darkwave/gothic παρακλαδια της βρετανικής μουσικής). Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με την επαναφορά της ηλεκτρονικής μουσικής στο προσκήνιο, μια νέα γενιά καλλιτεχνών άρχισε να ενδιαφέρεται για τη γερμανική μουσική εκείνης της περιόδου, οπότε το Krautrock καθιερώθηκε στη συλλογική συνείδηση ως ένα αυτούσιο και ανεξάρτητο μουσικό στυλ. Δεκάδες διασκευές κλασσικών τραγούδιών του krautrock  από τους Radiohead ως τους Porcupine Tree και νέες μπαντες που ακολουθούν τον ήχο του Krautrock  (Fujiya & Miyagi) δείχνουν το πόσο μεγάλη επιρροή άσκησαν οι Γερμανοί σε όλόκληρο τον κόσμο του rock 'n' roll και της ηλεκτρονικής μουσικής. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε τον μεγάλο David Bowie ο οποίος όταν βρίσκονταν στο Βερολίνο επηρρεάστηκε βαθύτατα από το krautrock και αποτύπωσε την επιρροή του στο δίσκο "Heroes".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου