Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Τσάρλι Τσάπλιν: Δώστε μου ένα πάρκο, έναν αστυνομικό και ένα όμορφο κορίτσι και σας φτιάχνω μια κωμωδία

Τον αγαπήσαμε ως Σαρλό. Είναι η πρώτη αναγνωρίσιμη φιγούρα - χαρακτήρας, με παγκόσμια εμβέλεια στην ιστορία του κινηματογράφου και ακούει στο όνομα Τσαρλς Σπένσερ Τσάπλιν.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1889 στο Λονδίνο.

Και οι δύο γονείς του ήταν καλλιτέχνες. Ωστόσο τα παιδικά του χρόνια ήταν δραματικά μιας και ο μέθυσος πατέρας του εγκατέλειψε τη μητέρα του, τον ίδιο και το μεγαλύτερο αδερφό του, η μητέρα του άφησε τη δουλειά της και προσπαθούσε να επιβιώσει ως μοδίστρα, ενώ μετακινούνταν συνέχεια. Η κλονισμένη όμως ψυχική της υγεία οδήγησε τα παιδιά σε σχολείο για ορφανά και τελικά στον πατέρα τους και την επίσης αλκοολική φιλενάδα του.

Ο μικρός Τσάρλι βρέθηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό πάλκο σε ηλικία 5 ετών, σε κωμικό αναγκαστικά ρόλο, μια και αντικατέστησε την άρρωστη μητέρα του λέγοντας ένα σουξέ της εποχής. Εκεί έλαβε τα πρώτα του χειροκροτήματα που λέγεται ότι ήταν καταιγιστικά!

Το Νοέμβριο του 1913 αποδέχεται και υπογράφει συμβόλαιο με την Keystone Film Company. Ο αρχικός του μισθός είναι $150 την εβδομάδα. Όταν εξέπνευσε το συμβόλαιό του με την εταιρεία, ο Τσάρλι εγκαινιάζει τη συνεργασία με την Essanay Company, λαμβάνοντας μεγαλύτερο μισθό. Την ίδια περίοδο, ο αδερφός του φτάνει από το Λονδίνο, καταλαμβάνοντας τη θέση του Τσάρλι στην Keystone ως ο κεντρικός κωμικός της.

Έπειτα υπογράφει με τη Mutual Film Corporation όπου παρέμεινε για έναν ακόμη χρόνο και γύρισε άλλες 12 ταινίες τελειοποιώντας την τεχνική του στην παντομίμα και σε σκηνές γκανγκ.

Κερδίζοντας την ανεξαρτησία όταν το συμβόλαιό του με τη Mutual λήγει το 1917, ο Τσάπλιν αποφασίζει να γίνει ανεξάρτητος παραγωγός και αρχίζει την κατασκευή των δικών του στούντιο, τα οποία εγκαθίστανται στη λεωφόρο La Brea tου Χόλιγουντ.

Το 1918, επικεντρώνεται σε μια εθνική περιοδεία που εντάχθηκε στο πλαίσιο της αντιπολεμικής εκστρατείας. Ο πόλεμος αποτελεί και το θέμα της επόμενης κωμωδίας του. Το «Shoulder Arms» κυκλοφόρησε το 1918, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. Ακολούθησαν τα «Sunnyside» και «A Day’s Pleasure» το 1919. 

Τον Απρίλιο του 1919, ο Τσάπλιν μαζί με τους Mary Pickford, Douglas Fairbanks και D.W. Griffith συστήνει την Εταιρεία Ενωμένων Καλλιτεχνών.

Τα ενδιαφέροντα του Τσάρλι Τσάπλιν επεκτείνονται και στη συγγραφή, τη μουσική και τον αθλητισμό. Έγραψε 4 βιβλία, καθώς και όλα τα σενάρια των ταινιών του. Παρότι αυτοδίδακτος, ήταν εξαιρετικός μουσικός, αναλάμβανε ο ίδιος την μουσική επένδυση των ταινιών του και έπαιζε αρκετά μουσικά όργανα, όπως βιολί και τσέλο. 

Από το 1947 και μετά θεωρείται ανεπιθύμητος στην Αμερική- συντηρητικοί πολιτικοί ζητούν την απέλασή του λόγω των αριστερών πολιτικών του φρονημάτων- τελικά το 1952 αποφασίζει να φύγει και μένει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελβετία με την τέταρτη σύζυγό του Όνα. 

Ταξίδεψε ξανά στη Αμερική μόνο μια φορά, το 1972 για να παραλάβει τιμητικό Όσκαρ, για τη συνολική συνεισφορά του στην Έβδομη Τέχνη. 

Το 1975 η βασίλισσα Ελισάβετ τον ανακήρυξε ιππότη. 

Ο Τσάπλιν παντρεύτηκε 4 φορές και απέκτησε 11 παιδιά! Τα οκτώ με την τέταρτη σύζυγό του. Στα 28 του παντρεύτηκε τη 16χρονη ηθοποιό Μίλντρεντ Χάρις, στα 35 του την καλλονή Λολίτα Μακ Μάρεϊ (αργότερα Λίντα Γκρέι) και στα 44 τη 19χρονη Πολέτ Γκοντάρ. Τέταρτη και τελευταία σύζυγός του υπήρξε η κόρη του θεατρικού συγγραφέα Ευγένιου Ο' Νιλ, Ούνα, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της. Όταν παντρεύτηκαν, εκείνος ήταν 54 και εκείνη ήταν 18. 


Έφυγε από τη ζωή ήσυχα στον ύπνο του ανήμερα των Χριστουγέννων, το 1977.





Πληροφορίες από tvxs.gr και entertainment.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου