Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ντέμπι Χάρι. Η σερβιτόρα από το Κάνσας, που έγινε μούσα του Άντι Γουόρχολ


Το 1980, ο Άντι Γουόρχολ απαθανατίζει στον καμβά του σε μεταξοτυπία με ακρυλικό και μελάνι την Ντέμπι Χάρι, τη διάσημη τραγουδίστρια του πανκ ροκ συγκροτήματος Blondie. 31 χρόνια αργότερα, στις 29 Ιουνίου 2011, ο καμβάς διατέθηκε προς πώληση έναντι του αστρονομικού ποσού των 5,5 εκατομμυρίων λιρών. Συμπτωματικά συνέπεσε με την κυκλοφορία του δίσκου της «Panic Of Girls»


                                         
     Η Ντέμπι περιγράφει πώς γνωρίστηκε με τον Άντι Γουόρχολ 
«Οι δρόμοι μας συναντήθηκαν. Η Νέα Υόρκη είχε μια ενεργή ζωή στους δρόμους της καθώς τότε ήταν μια μικρή κοινωνία. Πέφταμε συχνά ο ένας πάνω στον άλλον. Είτε γνωριζόμασταν ήδη, είτε συστηνόμασταν. Έπεσα πάνω στον Άντι στη συμβολή των οδών Μπρόντγουεϊ και 13ης, είπαμε ένα «γεια» και αρχίσαμε να μιλάμε για τα πάντα. Κάπως έτσι γνωριστήκαμε και αναπτύχθηκε η φιλία μας.»

Η Μπλόντι εξηγεί πώς ήταν να ποζάρει κανείς για τον Γουόρχολ
«Ήταν ο μετρ της ερμηνείας. Συνήθιζε να λέει με απαλή φωνή: «Προσπάθησε να κοιτάζεις εδώ», δείχνοντας τον φακό της αστείας του Πολαρόιντ. Ήταν ένα άνετο περιβάλλον γιατί το έκανε εκείνος πολύ εύκολο. Ο Άντι ήταν μέρος της κληρονομιάς μας και του μέλλοντός μας.» (συνέντευξη στην Τσεγιέν Γουέστφαλ, πρόεδρο Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Τέχνης του οίκου Sotheby’s)...

Ο Γουόρχολ συνέχισε να εμπνέεται και να συναρπάζεται από όμορφες γυναικείες διασημότητες σε όλη τη σταδιοδρομία του. Η Μπλόντι, μια εντυπωσιακή ξανθιά από το Νιού Τζέρσι με εξίσου ζωηρή προσωπικότητα, είχε μόλις μετακομίσει στη Νέα Υόρκη για να ξεκινήσει τη μουσική της καριέρα. Από σερβιτόρα στο «Μαξ» στην πόλη του Κάνσας, βρέθηκε στο συγκρότημα Blondie. Έβγαλε το πρώτο άλμπουμ το 1976, έκανε την πρώτη Ευρωπαϊκή περιοδεία το 1977, ενώ το 1978 ήταν ήδη σούπερ σταρ παγκοσμίως.

Η Ντέμπι Χάρι ήταν η επιτομή της ιλιγγιώδους ανόδου προς τη δόξα, κάτι που ξετρέλανε τον Γουόρχολ και σε συνδυασμό με την ομορφιά της, τη φήμη της και τη φιλία τους, έγινε μούσα του.


Με συχνές εμφανίσεις στο τηλεοπτικό σόου του Άντι Γουόρχολ, η Μπλόντι εμφανίστηκε κάποτε με ολόσωμο καμουφλάζ εμπνευσμένο από τους πίνακες-καμουφλάζ του Γουόρχολ και επέμεινε να υπογράψει ο μετρ πάνω στο σώμα της!



           






Πηγή : mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου