Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Η Nadia η Masha και το μανιφέστο των Pussy Riot

Πριν τη Συναυλία της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Barclay’s Center του Brooklyn (5/2), όπου θα εμφανίζονταν η Masha Loyikhina και Nadya Tolokonnikova των Pussy Riot, τα υπόλειπα –ακόμη- ανώνυμα μέλη της μπάντας, εξέδωσαν μια  ανοικτή επιστολή, δηλώνοντας πως ούτε η Nadya ούτε η Masha αποτελούν πλέον μέλη των Pussy Riot.

 Oι New York Times, τονίζουν πως η Nadya και η Masha δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής για την επιστολή, αλλά είπαν σε άλλες συνεντεύξεις πως όντως δεν αποτελούν πλέον μέλη των Pussy Riot, έχοντας αποφασίσει να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους για την μεταρρύθμιση του Σωφρονιστικού Συστήματος της Ρωσίας. Το γράμμα έλεγε: 
''Είμαστε πολύ ευχαριστημένες για την απελευθέρωση της Masha και της Nadya. Είμαστε περήφανες για την αντίστασή τους απέναντι στις εξαιρετικά σκληρές δοκιμασίες που τους έτυχαν, και η αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν με κάθε μέσο τον αγώνα που ξεκίνησαν κατά την παραμονή τους στην Σιβηρία. Δυστυχώς για εμάς, έχουν επικεντρωθεί τόσο πολύ στα προβλήματα των φυλακών της Ρωσίας, που έχουν ξεχάσει εντελώς τις προσδοκίες και τα ιδεώδη της μπάντας μας φεμινισμό, αντίσταση κατά των πολιτικών απομόνωσης, μάχη εναντίον του ολοκληρωτισμού και της προσωπολατρίας (αναφερόμενες προφανώς στον Β. Πούτιν), όλα αυτά που, ουσιαστικά, ήταν οι λόγοι της άδικης τιμωρίας τους''. 

Επιπλέον, αντί για τα ονόματα των Nadya και Masha, το πόστερ της συναυλίας, απεικόνιζε έναν άνδρα με μπαλακλάβα και μια ηλεκτρική κιθάρα, κάτω από το όνομα Pussy Riot, ενώ οι διοργανωτές πολύ έξυπνα πούλησαν πανάκριβα τα εισιτήρια. Όλο αυτό, βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τα πιστεύω των Pussy Riot ως σύνολο. 
• Είμαστε μια αμιγώς γυναικεία διασπαστική κολεκτίβα – κανείς άνδρας δε γίνεται να μας εκπροσωπήσει είτε σε αφίσα, είτε στην πραγματικότητα. 
• Ανήκουμε στην Αριστερή αντι-καπιταλιστική ιδεολογία – δεν χρεώνουμε τίποτα για να δει κάποιος την δουλειά μας, όλα τα βίντεό μας κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, οι θεατές των ζωντανών εμφανίσεών μας είναι πάντα τυχαίοι περαστικοί και ποτέ δεν πουλάμε εισιτήρια στα «σόου» μας. Οι εμφανίσεις μας είναι πάντα «παράνομες», πραγματοποιούνται μόνο σε απρόβλεπτες τοποθεσίες και δημόσια μέρη που υπό κανονικές συνθήκες δε θα φιλοξενούσαν ποτέ μια ζωντανή εμφάνιση. Η διανομή των κλιπ μας, γίνεται πάντα μέσω ελεύθερων media. Είμαστε ανώνυμες, γιατί είμαστε ενάντια σε κάθε μορφής προσωπολατρίας, ιεραρχίας που υπονοείται από την εξωτερική εμφάνιση, ηλικία, ή άλλα ορατά κοινωνικά χαρακτηριστικά. Καλύπτουμε τα κεφάλια μας, γιατί είμαστε αντίθετες στην ιδέα του να χρησιμοποιείται το γυναικείο πρόσωπο ως σήμα κατατεθέν για την προώθηση κάθε είδους αγαθού ή υπηρεσίας. Αυτό το ανακάτεμα μεταξύ της επαναστατικής φεμινιστικής πανκ εικόνας με την εικόνα των θεσμοθετημένων υπερμάχων των δικαιωμάτων των φυλακισμένων, είναι επιβλαβές και για εμάς ως σύνολο, αλλά και για τον νέο ρόλο που έχουν υιοθετήσει η Nadya και η Masha.


Πηγή: brooklynvegan.com
Μετάφραση : Opie T. Bestia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου