Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Vincent Castiglia ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει με το αίμα του

Ο Vincent Castiglia-ζωγράφος γεννημένος το 1982 στο Μπρούκλιν της Νέα Υόρκη, είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τα μεταφυσικά και συχνά εφιαλτικά θέματα που αποδίδει στους πίνακες του. Ο Castiglia ζωγραφίζει αποκλειστικά με ανθρώπινο αίμα-το δικό του αίμα...


«Η δουλειά μου είναι κυριολεκτικά μια θυσία αίματος στο βωμό της τέχνης », λέει ο ίδιος. Όλα αυτά τα χρόνια έχει χρησιμοποιήσει περισσότερα από 7 λίτρα αίμα. Σε μια συνέντευξή του, o Castiglia είπε ότι εμπνεύστηκε για πρώτη φορά να χρησιμοποιήσει αυτόν τον παράξενο τρόπο, από την ανάγκη του να συνδεθεί με το έργο του σε πιο οικείο επίπεδο.


Οι πίνακες του Castiglia εξετάζουν την ανθρώπινη κατάσταση μέσα από τη ζωή και τον θάνατο. Κυρίαρχα θέματα είναι η παροδικότητα του ανθρώπου και οι παγίδες της θνησιμότητας. Όπως λέει οι πίνακες του είναι μια ιστορία ζωής, η οποία είναι ιδιαίτερα αλληγορική. Η ικανότητα των έργων να προσελκύουν και ταυτόχρονα να απωθούν είναι απόδειξη της ικανότητας του να χρησιμοποιεί το αίμα για να μεταδώσει κάτι διαφορετικό από τον φόβο, πιστεύει ότι είναι ο μόνος δρόμος για την κατανόηση της αλήθειας.


Ο Castiglia ήταν ο πρώτος Αμερικανός καλλιτέχνης που έλαβε ατομική πρόσκληση από τον βραβευμένο καλλιτέχνη HR Giger, για να εκθέσει τα έργα του στο HR Giger Museum στην Ελβετία. Το 2009 o Castiglia μαζί με τον Giger επιμελήθηκαν το καλλιτεχνικό κομμάτι του άλμπουμ ντεμπούτο της μέταλ μπάντας Triptykon "Daimones Eparistera" (Giger-εξώφυλλο, Castiglia-εσωτερικό).


Το 2010 δημιούργησε το poster της ταινίας ''Savage County'' μια ταινία τρόμου, σε σκηνοθεσία του David Harris. H ταινία εξιστορεί την περιπέτεια μιας ομάδας εφήβων που πέφτουν θύματα μιας οικογένειας δολοφόνων.

Καθ 'όλη τη σταδιοδρομία του ως ζωγράφος, ο Castiglia είχε αποσπάσει -επί το πλείστον- θετικές αντιδράσεις, από τους λάτρεις της τέχνης. Σύγχρονοι κριτικοί τέχνης τον έχουν συγκρίνει με τον Michelangelo, τον εξπρεσιονιστή Francis Bacon καθώς και τον εννοιολογικό καλλιτέχνη Damien Hirst. Αν και μερικοί όπως έχει πει θεωρούν την τεχνική του, τεχνική εντυπωσιασμού, τότε η απάντηση του είναι, πως πρέπει να παρατηρούν τα θέματα που πραγματεύονται οι πίνακες του και όχι από τι και πως είναι φτιαγμένοι. Αν πρέπει κάποιος να χρησιμοποιεί εντυπωσιασμούς για να καταφέρει να γίνει αποδεκτός-αρεστός τότε μάλλον στο έργο του λείπει η ουσία.



  Βίντεο από itn.co.uk

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου