Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Suicide μια Punk μπάντα που μίσησαν κυρίως οι Πάνκηδες!

Η ιστορία των Suicide μπορεί και να μην τόσο γνωστή γενικά στο κοινό(σίγουρα όχι όσο θα έπρεπε), όμως η αλήθεια είναι πως το electro duo από την Αμερική έχει συμβάλει τα μέγιστα στην εξέλιξη της μουσικής σε διάφορα είδη όπως τα Synthpop, Techno και Industrial dance στις δεκαετίες του 70 και του 80, αλλά και στο New Wave και Electroclash αργότερα. To Νοέμβριο του 1970 οι Suicide ήταν η πρώτη μπάντα που έβαλε τον όρο ''punk music'' σε flyer που διαφήμιζε συναυλία τους.

H ιστορία των Suicide ξεκινάει όταν δημιουργήθηκαν το 1970, από τον τραγουδιστή- συνθέτη Αlan Vega και τον Μartin Rev synthesizer - drum machines, και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Πέρα από την αναγνώριση της μπάντας πλέον το duo πέρασε πολλές δύσκολες στιγμές, καθώς αμφισβητήθηκε όσο λίγα από το κοινό και κυρίως από τους πάνκηδες οι οποίοι πραγματικά τους μισούσαν και αντιδρούσαν με απίστευτη μανία στα σόου τους. Ο Vega μάλιστα έχει αποκαλύψει σε συνέντευξή του ότι μια φορά το κοινό του πέταξε τσεκούρι στο κεφάλι! '' Ήταν το 1978 στη Γλασκώβη και ανοίγαμε την συναυλία των Clash και υποθέτω πως ήμασταν πολύ πανκ ακόμα και για τους πάνκηδες, το κοινό μας μισούσε και έτσι πήρα το μικρόφωνο και είπα στο κοινό Ρε γαμίδια πρέπει να επιβιώσετε από το δικό μας σόου για να φτάσετε στην Headliner μπάντα, τότε ήταν που μου ήρθε το τσεκούρι και πέρασε ξυστά από το κεφάλι μου. Όμως δεν ήταν και τόσο ασυνήθιστο κάθε βράδυ φοβόμουν ότι θα σκοτωθούμε'' είχε δηλώσει ο Vega στην Guardian to 2008.

To όνομά της η μπάντα το πήρε από ένα τεύχος του κόμικ Ghost Rider που το λέγαν Satan Suicide και ήταν το αγαπημένο του Alan Vega. Το πρώτο άλμπουμ της μπάντας ήρθε το 1977 με τον ομώνυμο τίτλο Suicide από την
Red Star Records και θεωρείται κλασικό, ήταν αυτό που κατευθείαν εκτίναξε την μπάντα ψηλά αφού συζητήθηκε όσο λίγα στην μουσική εκείνη την περίοδο. Μάλιστα ένας κριτικός είχε γράψει για το Che και το Ghost Rider ότι ''αυτό το απόκοσμο, ανθεκτικό protopunk κατατάσσει αυτούς τους ύμνους στα πιο ονειρικά, μελωδικά πειράματα που έχει παράξει ποτέ το ροκ''.
Τα άλμπουμ της μπάντας στα τέλη του 70 και στις αρχές του 80 θεωρούνται ως οι δίσκοι που έχουν επηρεάσει τον περισσότερο κόσμο εκείνης της εποχής και έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στο να δημιουργηθούν μουσικές σκηνές όπως το indie rock, industrial music, post punk και dance music.
Πάρα πολλοί μουσικοί έχουν καταχωρήσει τους Suicide στην λίστα με τις επιρροές τους ανάμεσά τους οι Steve Albini, The Jesus and the Mary Chain, The Sisters of Mercy, She Wants Revenge, Henry Rollins, Joy Division/New Order, Erasure, The Klf, Nick Cave, Ministry, Nine Inch Nails, OMD, Pet Shop Boys, Tears for Fears, Mudhoney, Cassandra Complex, Radiohead, Spacemen 3, Spiritualized, Depeche Mode, Jello Biafra, Thurston Moore, REM, The Chemical Brothers, Air, Aphex Twin, Daft punk, Τhe Kills, Bruce Springsteen κτλ.
Στα χρόνια που η μπάντα ζεί δεν ήταν πάντα ενεργή αφού κατά διαστήματα οι δυο μουσικοί έκαναν solo δουλειές και συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες. Έτσι μετά τους πρώτους δυο δίσκους (Suicide, Second Album) και το EP (23 minutes over Brussels) που κυκλοφόρησε η μπάντα το 1986 ο Alan Vega συνεργάστηκε με τον Andrew Eldritch των Sisters of Mercy στο άλμπουμ 'Gift' , το οποίο κυκλοφόρησε υπό την επωνυμία ''The Sisterhood''.


To 1988 κυκλοφορούν το ''A Way of Life'' από την Chapter 22 και 4 χρόνια αργότερα ακολουθεί το ''Why be Blue'' (1992, Blast First)
Ακολουθεί μία περίοδος περίπου 10 ετών όπου οι Alan Vega και Μartin Rev ασχολούνται με την σόλο καριέρα τους και κυκλοφορούν μόνο προσωπικές δουλειές. Ώσπου το 2002 ξανά κάνουν δίσκο μαζί το ''American Supreme''(Blast First)
To 2005 η SAF εκδοτική, εκδίδει ένα ντοκουμέντο-βιογραφία της μπάντας του David Nobahkt η οποία περιέχει συνεντεύξεις του Vega και του Rev, αλλά και πολλών σύγχρονων, διάσημων φαν της μπάντας.Το 2008 η Blast First για να τιμήσει τα 70α γεννέθλια του Vega κυκλοφόρησε σε μηνιαία περιορισμένη έκδοση 10'' βινύλια στα οποία σπουδαίοι καλλιτέχνες τιμούσαν τα γεννέθλια του Vega, ανάμεσά τους οι Bruce Springsteen, Primal Scream, Peaches, Grinderman, Spiritualized, The Horrors, +Pansonic, Julian Cope, Lydia Lunch, Vincent Gallo, LIARS, & The Klaxons. Την ίδια χρονιά η δισκογραφική κυκλοφόρησε και το Box- set 1977/1978 το οποίο περιείχε 6 cd.
Toν Σεπτέμβριο του 2009 η μπάντα ερμήνευσε όλο το πρώτο της άλμπουμ στην σειρά Don`t Look Back στα πλαίσια του All Tomorrow`s Parties.
Tον Μάϊο του 2010 ερμήνευσαν το πρώτο άλμπουμ σε δυο συναυλίες στο Λονδίνο, σε διπλές συναυλίες με τους Iggy Pop and the Stooges η οποίοι ερμήνευαν το Raw Power. 


Eπίσης τα τελευταία χρόνια κομμάτια τους έχουν διασκευαστεί από διάφορους καλλιτέχνες ανάμεσά τους οι Miss Kittin, Primal Scream, Neneh Chery και οι The Horrors.

Συνολικά οι Suicide κυκλοφόρησαν πέντε στούντιο άλμπουμ, δυο EP, και πέντε live δίσκους, αφήνοντας σπουδαία κληρονομιά στις επόμενες γενιές.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου