Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Bob Gruen ο φωτογράφος των rock stars....

Από τους Cab Calloway, τον Chuck Berry, τους The Boss και τη Madonna. Από τους Rolling Stones, τους Led Zeppelin, τον Bob Marley και τον Ozzy Osborne.
Bob Gruen ο φωτογράφος των rock stars.

Το 1965 βγάζει τις πρώτες του φωτογραφίες στο Newport Folk Festival όπου...
καταφέρνει να μπει μέσα σαν φωτογράφος και απαθανατίζει τον Bob Dylan. Εκείνη η συναυλία ήταν που ο Bob Dylan είπε πως το rock'n'roll είναι Αμερικανική folk και το κοινό τον γιούχαρε, έχει πει σε συνέντευξη του.

Η δουλειά που τον έκανε πιο δημοφιλή στον καλλιτεχνικό κύκλο ήταν όταν ο Bob Rolontz/Atlantic Records τον προσέλαβε ως φωτογράφο στη δέκατη επέτειο των Bee Gees.

Μια από τις σημαντικότερες του δουλείες εκείνη την εποχή ήταν με τους Ike και Tina Turner. Όπως έχει πει, μαγεύτηκε από την Tina μόλις την είδε να χορεύει. Ήταν στο Felt Forum όπου μαζί με τον Ike άνοιγαν τους Sam & Dave. Όταν τους ξαναβλέπει, στο Queens αυτή τη φορά, φωτογραφίζει την Tina (μια από της καλύτερες φωτογραφίες της καριέρας του έχει δηλώσει) και στο επόμενο show τους στο New Jersey καταφέρνει να την δείξει στον Ike, εκείνος του αποκρίθηκε πως αυτή τη φωτογραφία πρέπει να την δει η Tina. Έτσι άρχισε η γνωριμία και φιλία τους.

Το 1972 γνωρίζει τους John Lennon και Yoko Ono. O δημοσιογράφος Henry Edwards ζητά από τον Gruen να έρθει ως φωτογράφος στη συνέντευξη που θα τους έπαιρνε με αφορμή την μπάντα Elephant Memory. Εκεί ο Gruen ζητά από την Yoko αν θα μπορούσε να βγάλει κάποιες φωτογραφίες με όλοι την μπάντα, το ίδιο βράδυ πηγαίνει στο στούντιο. Κάποιες εβδομάδες αργότερα δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον ντράμερ της μπάντας Rick Frank που του ζητά να επιμεληθεί το εξώφυλλο του άλμπουμ τους. Εκείνο το βράδυ όπως έχει πει πήγε στο σπίτι του John και της Yoko και μιλούσαν για ώρες, η φιλία τους συνεχίζει μέχρι και σήμερα (με την Yoko τουλάχιστον).

Στο Mercer Arts Center γνωρίζει τους New York Dolls και προγραμματίζουν
μια φωτογράφιση. Παρεμπιπτόντως και ο Gruen αλλά και η μπάντα ξέχασαν να πάνε σε αυτό το ραντεβού.

Το 1971 αρχίζει να συχνάζει στο Max Kansas City όπου εκεί γνωρίζει ονόματα όπως Patti Smith, Blondie, David Johansen, Suicide. Ήταν συναρπαστικό λέει, γιατί όταν πλέον λειτουργούσε και σαν κλάμπ μπορούσες να δεις την Patti Smith, την Debbie Harry ή τους Talking Heads να παίζουν για 4 με 5 μέρες στη σειρά και κάποιες μέρες έως και 2 φορές.

Στο Λονδίνο 1976 γίνετε θαμώνας του ''Club Louise'' εκεί γνωρίζει τους Sex Pistols, τον Billy Idol,
την Siouxsie. Στο Λονδίνο πρωτοάκουσα τους Clash, λέει σε συνέντευξη του, θέλησα να τους φωτογραφίσω σε κάποιο live τους, οι εταιρίες που απευθύνθηκα όμως δεν μπορούσαν να μου βγάλουν photo passe, έτσι ανέλαβα προσωπικά, πήγα στο ξενοδοχείο που έμεναν και συνάντησα τους Mick (Jones) και Paul (Simenon) στο λόπμυ. Ο Paul, θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι με κοίταξε και μου είπε ''oh, a journalist. Well, you better watch out 'cause we're cunts".

Εντυπωσιακή δουλειά έχει κάνει επίσης και για τα περιοδικά Rock Scene και Creem.


Εδώ θα δείτε κάποιες από τις δουλειές του:
www.bobgruen.com/files.html

              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου