Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Το χρονικό του Superman (Μέρος Β')

Έρχεται ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και οι εχθροί του Superman από γκάγκστερ, παράνομους και διεφθαρμένους αντικαθίστανται από γερμανικά, ιαπωνικά και ασιατικά τέρατα, ενώ κυριαρχεί ο μιλιταρισμός και η μηδενική ανοχή κατά του Άξονα

Με την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο, τα κόμικ ευθυγραμμίστηκαν με την πολεμική προπαγάνδα, με στόχο να ανυψώσουν το...
ηθικό όχι μονό των πολιτών άλλα και των στρατιωτών. Ενθάρρυναν παιδιά και ενήλικες συμβάλλουν στη μάχη κατά του φασισμού, η αλλαγή στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ καταγράφηκε στη συμπεριφορά του Superman, ο οποίος πριν το βομβαρδισμό στο Πέρλ Χάρμπορ κυνηγούσε όσους στήριζαν την ουδετερότητα και την ειρήνη. Με λίγα λόγια οι υποστηρικτές της μη επεμβατικής πολιτικής ήταν στην πραγματικότητα κατάσκοποι και σύμμαχοι του εχθρού. Μετά την ιαπωνική επίθεση στο Πέρλ Χάρμπορ, ο Superman μεταμορφώνεται σε εθνικό υπερασπιστή. Επιστρατεύεται σε ένα φανταστικό κυνήγι του Hitler, του Mussolini, των Ιαπώνων και άλλων κακοποιών.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος αποδείχθηκε κερδοφόρος για τη βιομηχανία του κόμικ. Το Δεκέμβριο του 1943, οι πωλήσεις είχαν φτάσει τα 25.000.000 τεύχη τον μήνα, κυκλοφορούσαν 125 διαφορετική τίτλοι και ο τζίρος έφτανε τα 30.000.000$.

Αυτοί που δεν έβλεπαν με καλό μάτι την τεράστια απήχηση των κόμικς και ιδιαίτερα των εθνικιστικών συμβόλων τύπου Superman, ήταν οι Ναζί. Συγκεκριμένα, η εβδομαδιαία εφημερίδα των Ες Ες δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο ''Τα Ες Ες και ο Superman''. Έγραφε λοιπόν η εφημερίδα '' Ο εφευρετικός Εβραίος Jerry Siegel, έχοντας υποστεί διανοητική και σωματική περιτομή, επινόησε μια πολύχρωμη φιγούρα με υπερ-ανεπτυγμένο σώμα και υποανάπτυκτο μυαλό και τον ονόμασε Superman. Όπως βλέπετε τίποτα δεν πτοεί τους Σαδδουκαίους στην αναζήτηση του κέρδους. Ο Jerry κοίταξε τον κόσμο γύρω του και εντόπισε πράγματα που συνέβαιναν, μερικά από τα οποία δεν του άρεσαν. Άκουσε για την αφύπνιση της Γερμανίας, για την αναγέννηση της Ιταλίας, εν ολίγοις, για την ανάκαμψη των ανδρικών αρετών της Ρώμης και της Ελλάδος. Αυτό είναι ωραίο σκέφτηκε ο Jerry και αποφάσισε να εισάγει την ιδέα της ανδρικής αρετής και να τη διαδώσει στους νεαρούς Αμερικάνους. Τα τολμηρά κατορθώματα του Superman δεν ξεπερνούν αυτά ενός σκαθαριού από το Καλοράντο. Εργάζεται στα σκοτεινά, με ακατανόητους τρόπους. Φωνασκεί Ισχύς! Θάρρος! Δικαιοσύνη! στις ευγενείς επιθυμίες των παιδιών στης Αμερικής. Αντί να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να προάγει πραγματικά χρήσιμες αρετές, αυτός καλλιεργεί το μίσος, την υποψία, την κακία, την τεμπελιά και την εγκληματικότητα στις νεαρές τους ψυχές. Ο Jerry βρομάει. Ουαί στην αμερικάνικη νεολαία, που αναγκάζεται να ζει σε μια τέτοια δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα και δεν αντιλαμβάνεται το δηλητήριο που καταπίνει καθημερινά''.

Παρά τις αντιρρήσεις των εχθρών του, η επιτυχία του Superman ως καταναλωτικό προϊόν ήταν δεδομένη.



ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....
(Θα κάνουμε όμως ένα μεγάλο διάλειμμα, πολύ Superman μαζεμένος και εγώ είμαι παιδί του Batman)



Πηγή: Θέα από ψηλά- Φαντασία και αφήγηση στα κόμικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου