Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα γεννήθηκε η σπουδάια Εντίθ Πιάφ!

Σαν σήμερα είχε γεννηθεί η μεγαλύτερη ντίβα του Γαλλικού τραγουδιού  και όχι μόνο.
Η Εντίθ Πιάφ ήρθε στην ζωή στις 19 Δεκεμβρίου του 1915 με το όνομα Edith Giovanna Gassion γεννήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας και άρχισε την ενασχόλησή της με το τραγούδι σε ηλικία μόλις 15 ετών.
 Γεννημένη από πατέρα ακροβάτη και μητέρα την λυρική τραγουδίστρια Anita Maillard η Πιάφ γνώρισε από μικρή την σκληρότητα της ζωής. Εγκατελειμένη από τους γονείς της η μικρή Edith ζει τα πρώτα χρόνια της ζωής της με την γιαγιά της η οποία διατηρούσε ένα πορνείο. Το 1919 μάλιστα λόγο μιας γλεγμονής στα μάτια, χάνει την όρασή της και χρειάστηαν δυο ολόκληρα χρόνια για να επανέλθει.
Σε ηλικία 15 χρονών αρχίζει να τραγουδά μπροστά σε κοινό και στα δεκαεπτά της χρόνια απέκτησε μια κόρη με τον Luis Dupont η οποία πέθανε δυο χρόνια αργότερα από μηνγγίτιδα. Σύντομα την ανακαλύπτει ο Luis Leplee ένας ιδιοκτήτης καμπαρέ και αφού τις δίνει το παρατσούκλι ''Mome Piaf'' (ικρό σπουργίτι) υπογράφει μαζί της το πρώτο της συμβόλαιο.Η Piaf ήταν μία από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες στην Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Οι συναυλίες που έκανε για τους Γερμανούς στρατιώτες ήταν αμφιλεγόμενες, αν και αργότερα δήλωσε ότι εργαζόταν για την γαλλική Αντίσταση. Δεν είναι ακριβές τι συνέβη με τη δράση της, ωστόσο έγινε γνωστό ότι βοήθησε έναν μεγάλο αριθμό ατόμων να διαφύγουν από τις διώξεις των Ναζί.

 Αργότερα στην Νέα Υόρκη η Edith Piaf γνωρίζει τεράστια επιτυχία και μαζί και τον  έρωτα της ζωής της, τον πυγμάχο Marcel Cerdan. O ξαφνικός θάνατός του σε αεροπορικό δυστύχημα το 1949 βυθίζει την Piaf σε κατάθλιψη. Κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1950 κι ενώ ήταν ήδη εθισμένη στο αλκοόλ, "χτυπήθηκε" από ρευματοειδή αρθρίτιδα, βιώνοντας έναν μόνιμο και συνεχή πόνο. Κάπως έτσι ξεκίνησε η εξάρτησή της από τα παυσίπονα. Μπήκε σε προγράμματα απεξάρτησης, αλλά κάθε φορά έφευγε πριν ολοκληρώσει. Είχε τρία σοβαρά τροχαία ατυχήματα, από τα οποία κληρονόμησε αρκετά κατάγματα και φριχτούς πόνους. Ο εθισμός της στη μορφίνης για να απαλύνει όλους τους πόνους, ήταν μονόδρομος.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 50 σε μια συναυλία της στην Στοκχόλμη καταρέει στην σκηνή και η διάγνωση των ιατρών μιλάει για καρκίνο. Παρά της συμβουλές των ιατρών της η Πιάφ συνεχίζει της συναυλίες της κανονικά αλλά με την συνοδεία μιας νοσοκόμας που της χορηγεί Μορφίνη για τον πόνο.

Στις 10 Οκτωβρίου του 1963 η Γαλλίδα τραγουδίστρια απεβίωσε από καρκίνο στο συκώτι σε ηλικία μόλις 48ετών. Ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού αρνήθηκε την Ρωμαϊκή Καθολική ιεροτελεστία της ταφής, λόγω της "αμετανόητης και αμαρτωλής ζωής της". Τελικά έθαψαν τη σορό της στο νεκροταφείο Pere Lachaise στο Παρίσι, δίπλα στον τάφο της κόρης της και στην κηδεία της παρευρέθηκαν πάνω από 100.000 άνθρωποι.





                          

                         
                          



Πηγή : Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου