Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

''Belle'' είναι ο τίτλος της καινούριας αριστουργηματικής ταινίας της Amma Asante. Σε μια εβδομάδα στους κινηματογράφους

 Belle είναι ο τίτλος της καινούριας ταινίας της Βρετανίδας ηθοποιού, σεναριογράφου και  σκηνοθέτιδας Amma Asante . Πρόκειται για την δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα στον κινηματογράφο της Asante αφού είχε προηγηθεί το A Way Of Life πριν από 10 χρόνια.

Το Belle είναι ένα ιστορικό δράμα που διαδραματίζεται στην Αγγλία του 18ου αιώνα και είναι εμπνευσμένο σε έναν πίνακα που  αναπαριστάνει την  Dido Elizabeth Belle δίπλα στην ξαδέρφη της Lady Elizabeth Murray στο Kenwood_House, όπου είχε τοποθετηθεί από τον θείο της Belle,  William Murray, ο οποίος ήτανε ο ανώτατος δικαστικός άρχοντας της εποχής εκείνης στην Αγγλία.

Η Dido Belle είναι μια μιγάδα  κόρη ενός αξιωματικού του βασιλικού ναυτικού της Αγγλίας και μιας φτωχής νέγρας και ζει με την μητέρα της μέσα στην φτώχεια. Μετά τον θάνατο της μητέρας της Belle, ο πατέρας την αναλαμβάνει και την παραδίδει στην φροντίδα του θείου της Λόρδου Μάνσφιλντ, ο οποίος είναι ο ανώτατος δικαστικός άρχοντας της χώρας. Η Belle μεγαλώνει δίπλα στη ξαδέρφη της Ελίζαμπεθ παίρνοντας ακριβώς την ίδια μόρφωση και ανατροφή. Παρ`όλο που η κοινωνική της θέση είναι υψηλότατη τα προβλήματα λόγο του χρώματος του δέρματος της και της ταπεινής καταγωγής της μητέρας της, δεν θα αργήσουν να φανούν.

Η ταινία που διαδραματίζεται σε μια εποχή που η αποικιοκρατική Αγγλία έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο δουλεμπόριο, αναδεικνύει με μαεστρία τα προβλήματα του ρατσισμού και των ταξικών διαφορών της εποχής εκείνης, αλλά κυρίως και την μηδαμινή αξία της ανθρώπινης ζωής μπροστά στα τεράστια συμφέροντα ορισμένων. Καθώς στην εποχή μας κάποια πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθόλου η ταινία μοιάζει να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ακόμη θα ήθελα να ακόμη να σημειώσω την έξοχη ερμηνεία του Tom Wilkinson ως ο Λόρδος Μάνσφιλντ ενώ εξαιρετικά τα πήγαν και οι  Gugu Mbatha-Raw στον ρόλο της  Dido Elizabeth Belle, η Emily Watson στον ρόλο της Λαίδης του Μάνσφιλντ και ο Sam Reid στον ρόλο του John Davinier. H ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 20 Νοεμβρίου.

              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου