Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Moνέ, Πικάσο, Μανέ: Ενας μεγιστάνας μόλις χάρισε τη συλλογή του, αξίας 500 εκατ. δολαρίων [εικόνες]

Moνέ, Πικάσο, Μανέ: Ενας μεγιστάνας μόλις χάρισε τη συλλογή του, αξίας 500 εκατ. δολαρίων [εικόνες]«Μετά την οικογένειά μου και τους φίλους μου, δεν αγαπώ τίποτα περισσότερο από τη συλλογή έργων τέχνης μου», έχει δηλώσει ο μεγιστάνας Α. Τζέρολντ Περέντσιο. Ο ηλικίας 83 ετών Αμερικανός μόλις δώρισε τη μεγαλειώδη συλλογή του, αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, στο LAMCA, στο μουσείο τέχνης του Λος Αντζελες, δημιουργώντας αίσθηση διεθνώς.

Ο Περέντσιο προτίθεται να δώσει στο μουσείο 50 έργα της συλλογής του, αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ. Εργα κλασικά, σπουδαίων δημιουργών, όπως ο Πικάσο, ο Μονέ, ο Μανέ, ο Μπόναρντ, ο Πισαρό κ.ά. Χαρακτηριστικό της αγάπης που έχει γι' αυτά τα έργα είναι ότι τα περισσότερα βρίσκονται στους τοίχους του σπιτιού του και καθημερινά έρχεται σε επαφή με αυτά.   
Πρόκειται για το μεγαλύτερο δώρο που έχει δεχθεί ποτέ το μουσείο στην ιστορία του και από τις μεγαλύτερες δωρεές που έχουν γίνει διεθνώς. Ο Περέντσιο είναι ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ισπανόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Univision.
O 83χρονος μεγιστάνας, που ζει στο Bel Air, είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του μουσείου. Η συλλογή του είναι πλούσια από έργα Γάλλων ιμπρεσιονιστών και περιλαμβάνει και το περίφημο έργο που δημιούργησε ο Μονέ το 1881 «Le jardin de l’artiste à Vétheuil». Εχει βάλει όμως δύο όρους για να ολοκληρωθεί η δωρεά.
Η δωρεά θα γίνει μετά τον θανατό του και μόνο αν το μουσείο ολοκληρώσει την κατασκευή του νέου επιβλητικού κτιρίου που σχεδίασε ο Ελβετός αρχιτέκτονας Peter Zumthor για να αντικαταστήσει τέσσερις παλιές εγκαταστάσεις του μουσείου. Η επέκταση θα κοστίσει περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ και το νέο κτίριο αναμένεται να ανοίξει το 2023.



Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου