Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Επιχείρηση αποκαθήλωσης και δίπλωσης γιγάντιου έργου του Πικάσο στης Νέα Υόρκη - Εικόνες

Μια τεράστια κουρτίνα ύψους 6 μέτρων ζωγραφισμένη από τον Πάμπλο Πικάσο βρισκόταν σταθερά από το 1959 στο εστιατόριο Fours Seasons, στην Park Avenue της Νέας Υόρκης, αποτελώντας ένα εμβληματικό σημείο της πόλης. To έργο όμως, μετά από έντονη διαμάχη που σχεδόν σόκαρε τους Νεοϋορκέζους, έπρεπε να φύγει από το χώρο αυτό. 

Η επιχείρηση απομάκρυνσης του Le Tricorne έγινε μετά τα μεσάνυχτα από ένα μικρό στρατό ειδικευμένων εργατών που έπρεπε να αφαιρέσουν την κουρτίνα χωρίς να προκαλέσουν το παραμικρό τραύμα στον εύθραυστο καμβά. Ακόμα και μια αμυχή θα μπορούσε να τον καταστρέψει. «Αν κάτι πάει στραβά, απλά σταματήστε ότι κάνετε. Παγώστε. Δεν θέλω να ακούσω καμία φωνή, κανένα ουρλιαχτό» ήταν η εντολή του επικεφαλής της ομάδας πριν αρχίσει η ... αποκαθήλωση του Πικάσο.



  

Η κουρτίνα αφαιρέθηκε μετά από έντονο καβγά του New York Landmarks Conservancy στο οποίο ανήκει το έργο και τον Aby J. Rosen, τον ιδιοκτήτη του κτιρίου ο οποίος απλά δεν ήθελε άλλο το έργο μέσα στο χώρο του...


Ένας πύργος με σκελετό από ατσάλι δημιουργήθηκε στο διάδρομο που είναι γνωστός ως Picasso Alley και οι εργάτες άρχισαν τις εργασίες με τελικό στόχο να διπλώσουν την κουρτίνα σε ένα σωλήνα 8 μέτρων, προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθεί για καθαρισμό και μετά να εκτεθεί στη νέα του στέγη, στο New-York Historical Society.


Οι δυσκολίες ήταν τεράστιες: Μετά από 55 χρόνια που στεκόταν στο ίδιο σημείο η κουρτίνα, θα ήταν εφικτό να διπλώσει ή θα είχε γίνει άκαμπτη; Δέκα γαντοφορεμένα χέρια ακούμπησαν το κάτω άκρο του καμβά στον ειδικό σωλήνα ενώ σταθερά τύλιγαν και ανέβαιναν. Μια προστατευτική διαφάνεια κρεμόταν γύρω από τον καμβά, περίπου σαν κουρτίνα χειρουργείου.


Η επιχείρηση διήρκεσε επτά ώρες και αποτελεί το αγαπημένο θέμα συζήτησης στη Νέα Υόρκη που λατρεύει να αναλύει θέματα της αστικής της μυθολογίας.


Πηγή: www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου