Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Το μεγαλύτερο μουσικό φεστιβάλ γίνεται 45 ετών -Η ιστορία του Γκλάστονμπερι στον φακό [εικόνες]

Το μεγαλύτερο μουσικό φεστιβάλ παγκοσμίως, φέτος γίνεται 45 χρονών. Ο λόγος για το Γκλάστονμπερι, το πενθήμερο «πάρτυ» που πραγματοποιείται στα τέλη κάθε Ιουνίου στο Σόμερσετ της Αγγλίας.

 Η φήμη του ανέκαθεν ξεπερνούσε τα όρια της Αγγλίας, με νέους από όλη την Ευρώπη να ταξιδεύουν για να ακούσουν τα αγαπημένα τους συγκροτήματα στη σκηνή, αλλά και να ζήσουν από κοντά το μαγικό κλίμα που προσφέρουν οι αμέτρητες σκηνές, οι ενωμένες παρέες τα «χίπικα» βανάκια σε ένα πραγματικά ατελείωτο γλέντι.

Το Φεστιβάλ οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1970 από τον Μάικλ Ειβις, με πολλούς αστέρες της ροκ και της ποπ σκηνής να κάνουν την εμφάνιση τους και να ανεβάζουν τις εντάσεις. Στις πολλές σκηνές που είναι στημένες στο γύρο χώρο δεν έπαιζαν μόνο γνωστά ονόματα και συγκροτήματα. Στο φεστιβάλ έχουν συμμετέχει άγνωστες μπάντες και καλλιτέχνες, πολλοί εκ των οποίων έγιναν μετέπειτα πασίγνωστοι.

Οσο τα χρόνια περνούσαν, το φεστιβάλ γινόταν όλο και πιο γνωστό, ενώ οι επισκέπτες του αυξάνονταν σημαντικά κάθε χρόνο. Πλέον πάνω από 175.000 άνθρωποι στήνουν τις σκηνές τους γύρω από τη περιοχή του Πίλτον, με στόχο να δουν κάποιες από τις αγαπημένες τους μπάντες, αλλά και να ζήσουν το... όνειρο του μεγαλύτερου μουσικού φεστιβάλ. Μέσα σε αυτά τα χρόνια ωστόσο, αρκετά δεδομένα έχουν αλλάξει. Το σημαντικότερο όλων είναι φυσικά οι τιμές των εισιτηρίων που έχουν πραγματικά εκτοξευθεί.

Τις πρώτες χρονιές που διεξήχθη το φεστιβάλ, οι τιμές ήταν ουσιαστικά συμβολικές. Την δεκαετία του '70 μπορούσε κανείς να βρει εισιτήρια ακόμα και με μια λίρα. Στα μέσα της δεκαετίας του '80 οι τιμές αυξήθηκαν, χωρίς όμως να γίνουν απαγορευτικές για τους νέους που ήθελαν να επισκεφτούν την Αγγλία. Πλέον, οι τιμές των εισιτηρίων έχουν πολλαπλασιαστεί και ξεπερνούν τις 200 λίρες. Ενας Αγγλος φωτογράφος, ο Ντέιβ Κοτούλα, με μια σειρά εικόνων φροντίζει να παρουσιάσει την συνολική εξέλιξη του Γκλαστόνμπερι, μέσα στα 45 χρόνια ύπαρξης του.






































Πηγή: www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου