Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Psycho Killer : Ετών 62

Τα γενέθλιά του έχει σήμερα ένας απο τους σπουδαιότερος μουσικούς που έχουν περάσει απο το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Ο άνθρωπος που έχει άρρηκτα συνδεδεμένο το όνομά του με το κλασσικότερο κομμάτι των 70`s το ''Psycho Killer''   γεννήθηκε στις 14 Μαίου του 1952, φυσικά και μιλάμε για τον David Byrne των Talking Heads.
Η Σεροτονίνη ''θα ρίξει μια ματιά '' κυρίως στην σόλο καριέρα του σπουδαίου καλλιτέχνη η οποία ξεκίνησε ακόμη από την εποχή των Talking Heads και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Η λίστα μας θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη αλλά δεν νομίζω ότι έτσι και αλλιώς γίνεται να χωρέσουμε σε ένα άρθρο την απίστευτη ιδιοφυϊα του Βρετανού μουσικού. Επίσης απέφυγα να βάλω κλασικά κομμάτια της εποχής των Talking Heads (όπως τα Psycho Killer, Once In A Lifetime) αφού όλοι ξέρουν τα πάντα για αυτά πλέον.
H σειρά με την οποία θα παρουσιαστούν τα κομμάτια δεν έχει καμία απολύτως σημασία, έτσι και αλλιώς τα αγαπάμε όλα.



Like Humans Do (2001)
Το κομμάτι Like Humans Do ανήκει στον δίσκο του 2001''Look Into The Eyeball'' και είχε κυκλοφορήσει και ως single την ίδια χρονιά. Πρόκειται για μια καταπληκτική σύνθεση του Ντέιβιντ όπου η πανέμορφη μελωδία σε ταξιδεύει παρέα με τους ήχους των βιολιών και των πνευστών σε έναν κόσμο πιο όμορφο από  αυτόν που ζούμε. Οι στίχοι που ανήκουν στον Byrne είναι απλοί και όμορφοι και μιλάνε για την προσπάθεια να αγαπάς τους ανθρώπους όπως είναι με τα ελαττώματά τους. Παρέα με τον Byrne που τραγουδάει και παίζει κιθάρα στο κομμάτι συμμετέχουν ακόμη 25 (!!!) μουσικοί που παίζουν διάφορα όργανα. Η άχρηστη πληροφορία είναι ότι το κομμάτι είχε επιλεγεί από την Microsoft ως σαμπλάκι για το Windows Media Player στα Windows XP.

                          


Dance On Vaseline (1997)
Τo κομμάτι είναι από τον δίσκο ''Feelings'' του 1997 για τον οποίο πρέπει να επισημανθεί η συνεργασία με τους Βρετανούς Morcheeba. To κομμάτι  μιλάει το να μην αφήσεις τους ανθρώπους προσπαθούν να σε κάνουν να συμβιβαστείς στην ζωή σου εξηγώντας τους ότι αυτοί είναι οι χαμένοι. Μια ιστορία που ξεκινάει από την αρχή του κόσμου στον κήπο της Εδέμ. Τα ριφάκια του Byrne σε παρασέρνουν να χορέψεις με την ψυχή σου ενώ τα πνευστά μαζί με την αινιγματική φωνή του David Byrne σε ταξιδεύουν στην Μεξικάνικη έρημο. Ίσως ένα αντάξιο του τραγουδιού βίντεο κλιπ να του έδινε πολλά κρέντιντ αλλά έχω την εντύπωση ότι ο τεράστιος καλλιτέχνης δεν τα πολύ συμπαθεί.

           




X-Press 2 Feat. David Byrne - Lazy (2002)
Οι X-Press 2 είναι στην ουσία δυο Βρετανοί Dj που αποτελούν το electronic duo με το όνομα X- Press 2 το οποίο κατάφερε από το πρώτο του κιόλας single να γίνει γνωστό τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τo 2002 το duo συνεργάστηκε με τον David Byrne στο κομμάτι ''Lazy'' στο οποίο ο καλλιτέχνης μιλάει για την έλλειψη δημιουργικότητας που υπάρχει στην εποχή μας άσχετα από την κοινωνική θέση των ανθρώπων. Νομίζω ότι η φωνή του Byrne περιγράφει ιδανικά αυτήν την ραστώνη και αυτό είναι που έκανε και το κομμάτι διαχρονικό. Με την κυκλοφορία του το κομμάτι κατάφερε  να φτάσει στο νούμερο 1 στην Αμερική και στο νούμερο 2 στην Αγγλία

                               




Talking Heads - Burning Down The House (1983)
Φυσικά και δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εποχές των Talking Heads από την λίστα μας και εδώ μιλάμε για την new wave έκδοση της μπάντας και ένα κομμάτι που έγραψαν οι Heads όλοι μαζί και ξεκίνησε από ένα τζαμάρισμα! To 1983 το κομμάτι κυκλοφόρησε ως single και ανήκε στο πέμπτο άλμπουμ της μπάντας''Speaking In Tongues''. Ο ίδιος ο Byrne έχει πει σε συνέντευξή του για αυτό το κομμάτι ότι οι στίχοι είναι λίγο άσχετοι μεταξύ τους. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η εταιρία Clear Channel που είναι μια από τις μεγαλύτερες στα Μ.Μ.Ε. τις Αμερικής και η μεγαλύτερη στο Τέξας, απαγόρευσε την αναμετάδοση του τραγουδιού μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους το 2001.

                              


David Byrne & St. Vincent - Who (2012)
H συνεργασία του 2012 του Ντείβ με την St. Vincent (a.k.a. Annie Clark)  επισφραγίστηκε με το στούντιο άλμπουμ ''Love This Giant'' το οποίο  κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2012.Στο τραγούδι ο David και η Annie αναρωτιούνται για το που θα βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος και κυρίως όταν θα καταφέρουν να τον γνωρίσουν πως θα γίνει να αποφύγουν τα λάθη που έχουν κάνει στο παρελθόν. όταν τελικά τα φτιάχνουν μεταξύ τους νιώθουν εκτεθειμένοι. Indie rock από τον Byrne που μπλέκεται αρμονικά με funk στοιχεία και μας χαρίζει το παρακάτω αριστούργημα.

             




O David Byrne γεννήθηκε στις 14 Μαίου του 1952 στην Σκωτία και στην μουσική του καριέρα έχει κυκλοφορήσει με τους Talking Heads 8 στούντιο άλμπουμ και άλλα 9 σόλο άλμπουμ στα οποία έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς όπως ο Brian Eno και ο Fatboy Slim. Επίσης είναι συγγραφέας (έχει γράψει 9 βιβλία), αρθρογράφος στην New York Times και φανατικός φίλος του ποδηλάτου. Να μας ζήσει χίλια χρόνια!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου