Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Κυριακάτικο Σινεμά (Εκλογές)

 Κυριακή των Ευρωεκλογών σήμερα, κάτι σαν εθνική γιορτή δηλαδή. Σίγουρα δεν θα επικρατεί η τρέλα της προηγούμενης εβδομάδας με τους δημοτικούς συμβούλους που ακόμη γλείφουν τις πληγές τους. Οι εκλογές πάντως δεν άφησε ασυγκίνητους ούτε τους ανθρώπους της 7η τέχνης καθώς ο κινηματογράφος ουκ ολίγες φορές έχει ασχοληθεί με το να σατιρίσει την διαφθορά στην πολιτική. Παρακάτω τα καλύτερα και πιο αγαπημένα μας παραδείγματα με μια κλασική ταινία στο νούμερο ένα. Καλή Κυριακή σε όλους.

                  5. The Ides Of March (Αι Ειδοί του Μαρτίου2011) Πολιτικό Δράμα/Θρίλερ
Σε σκηνοθεσία George Clooney εκτυλίσσεται το πολιτικό θρίλερ The Ides Of March. Η ιστορία που μας διηγείται η ταινία είναι αυτή της προεκλογικής καμπάνιας του Mike Morris τον οποίο υποδύεται ο ίδιος ο George Clooney και έχει για εκπρόσωπο τύπου τον νεαρό Stephen (Ryan Gosling) ο οποίος είναι ιδιαίτερα πιστός. Όταν όμως τον πλησιάζουν οι αντίπαλοι και του ανοίγουν νέους ορίζοντες ο ιδιαίτερα φιλόδοξος και ιδεολόγος Στέφεν θα βρεθεί στην μέση ενός βρώμικου παιχνιδιού. Στην ταινία παίζουν ακόμη οι σπουδαίοι  Paul Giamatti και ο πρόσφατα εκλιπών Philip Saymour Hoffman

             

                                         4. Man Of The Year (2006) Κωμωδία/ Δράμα

Σε σκηνοθεσία του Barry Levinson στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί  Robin Williams, Christopher Walken, Laura Linney, Jeff Goldblum, Lewis Black.
O Tom Dobbs είναι ένας κωμικός που ασχολείται κυρίως με την πολιτική σάτιρα. Όταν μετά απο παραινέσεις μιας θαυμάστριάς του αποφασίζει να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές έχει μοναδικό στόχο την αλήθεια. Όταν όμως μετά από ένα λάθος στο εκλογικό σύστημα ο Tom εκλέγεται, έρχεται αντιμέτωπος με το δίλημμα της αλήθειας και του σκοπού που ''αγιάζει τα μέσα''.

              


                     


                                                 3. Frost/ Nixon (2008) Ιστορικό Δράμα
Η ταινίαείναι αμερικανικής παραγωγής του 2008 και βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Πίτερ Μόργκαν, το οποίο δραματοποιεί τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έδωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον το 1977 στον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Φροστ. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Ρον Χάουαρντ. Η ταινία επανασυνδέει τους δύο ηθοποιούς που είχαν αρχικά ανεβάσει το θεατρικό στο Μπρόντγουεϊ και στο Ουέστ Εντ, τον Φρανκ Λαντζέλα στον ρόλο του Νίξον και τον Μάικλ Σιν στο ρόλο του Φροστ. 
Τρία χρόνια μετά το 1974 και το περίφημο σκάνδαλο Watergate που οδήγησε τον Richard Nixon (Frank Langella) στην παραίτηση από το προεδρικό αξίωμα, ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α. αποφασίζει να δώσει αποκλειστική συνέντευξη στον David Frost (Michael Sheen). Η επιλογή του να παραχωρήσει συνέντευξη όχι σε κάποιο μεγάλο όνομα της δημοσιογραφίας αλλά σε έναν τηλεοπτικό showman ξενίζει πολλούς, όμως μέσα από αυτόν τον θεωρητικά εύκολο αντίπαλο ο Nixon αναζητά τον τρόπο να αποκαταστήσει το όνομά του και να επιστρέψει δριμύτερος στην πολιτική σκηνή.


                                         




                                  2.  The Candidate (Ο Υποψήφιος 1972) Σατυρικό Δράμα
Από τις λιγότερο γνωστές του Robert Redford και πολύ άδικα. Η ταινία αποτελεί ένα κρυφό διαμάντι σκηνοθεσίας, ερμηνείας και σεναρίου που εκφράζει κάτι που είναι κοινώς γνωστό αλλά ελάχιστα κατανοητό: την μετάλλαξη του ιδεολόγου πολιτικού, από οραματιστή σε συστηματικό. Ο Bill Mckay είναι ο ανυπότακτος γιος ενός πρώην Κυβερνήτη που αποφασίζει να υποβάλει υποψηφιότητα για την Αμερικανική Γερουσία. Γνωρίζοντας ότι δεν θα πετύχει είναι αρκετά ικανοποιημένος με το να κλονίσει το υπάρχον σύστημα, όσο όμως κερδίζει έδαφος, τα δεδομένα αλλάζουν. Η ερμηνεία του Redford αγγίζει όλες τις φάσεις ενός νεαρού υποψηφίου με ειλικρίνεια και κατανόηση μεταδίδοντας μας αβίαστα την ψυχολογία του ρομαντικού που γίνεται κυνικός.

                             


                                                1. Υπάρχει και Φιλότιμο (1965) Κωμωδία
Είμαι σίγουρος πως όλοι το έχετε δει πολλές φορές οπότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η Φίνος Φιλμ σε συνεργασία με τον Αλέκο Σακελλάριο μας έχουν χαρίσει στιγμές ανεπανάληπτου γέλιου. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και εδώ και φυσικά με έναν Λάμπρο Κωσταντάρα στα καλύτερά του τον οποίον δεν χορταίνουμε όσο και να τον βλέπουμε. Από την χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου μια από τις καλύτερες σάτιρες της διαφθοράς στην πολιτική παγκοσμίως. Μετά από δυο βδομάδες ακατάσχετης φλυαρίας στα κανάλια από τους πολιτικούς όλων των παρατάξεων η Σεροτονίνη αποφάσισε και ψηφίζει Κωσταντάρα!
           
β                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου