Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Vincent van Gogh... κάτι για τη ζωή και την τέχνη του

1. Στις 30 Μαρτίου 1853, η Anna Cornelia Carbentus γέννησε τον Vincent van Gogh στο Groot-Zundert της Ολλανδία. Ο πατέρας του ήταν ο Αιδεσιμότατος Theodorus van Gogh. Το όνομα του, Vincent, πήρε από τον παππού του και τον μεγαλύτερο αδελφό του, ο οποίος πέθανε ένα χρόνο πριν τη γέννηση του. Είχε δύο αδερφούς ονόματι Theodorus και Cor και τρεις αδελφές των οποίων τα ονόματα ήταν Elisabeth, Anna και Willemina.

2. Σαν παιδί ήταν πολύ σοβαρός, ήσυχος και στοχαστικός. Έπασχε από επιληψία, ψευδαισθήσεις και ψυχικές ασθένειες, που μετά τον θάνατο του αναγνωρίστηκαν.


3. Σε νεαρή ηλικία ο Van Gogh φιλοδοξούσε να γίνει πάστορας στην ολλανδική ανασχηματισμένη εκκλησία, ακολουθώντας έτσι το επάγγελμα του πατέρα του. Τέλεσε ως ιεραπόστολος για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά μετά από πίεση των γονιών του εγκατέλειψε.

4. Όταν πρωτάρχισε να ζωγραφίζει χρησιμοποίησε ως μοντέλα του τους αγρότες της περιοχής που κατοικούσε και αργότερα άρχισε να ζωγραφίζει τη φύση και διάφορα τοπία.

5. Ο Vincent van Gogh ήταν ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης. Παρακολούθησε μια σχολή καλών τεχνών για μόνο λίγους μήνες, στην Αμβέρσα το 1885 και αυτό έγινε τέσσερα χρόνια πριν το θάνατό του.

6. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ο Van Gogh δημιούργησε ένα σύνολο από 2000 έργα τέχνης που περιλαμβάνουν 900 έργα ζωγραφικής και 1100 σκίτσα-σχέδια με μολύβι.

7. Ο Van Gogh ζωγράφισε συνολικά 37 αυτοπροσωπογραφίες του.

8. Κατάφερε να πούλησε μόνο έναν πίνακα κατά τη διάρκεια της ζωής του, τον πίνακα ''The Red Vineyard'' για 400 φράγκα. 

9. Ο Van Gogh υποστηρίχθηκε οικονομικά στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του από τον αδελφό του, Theodorus.

10. Είχε γράψει πάνω από 800 επιστολές κατά τη διάρκεια της ζωής του, με την πλειοψηφία τους να έχουν παραλήπτη τον αδελφό του Theodorus, με τον οποίον είχε πάρα πολύ καλές σχέσεις.

11. Κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης, ο Van Gogh προσπάθησε να επιτεθεί φίλο του και ζωγράφο Paul Gauguin με ένα ανοιχτό ξυράφι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κόψει ένα κομμάτι από το ίδιο του το αυτί.

12. Το 1890 ο Van Gogh προσπάθησε να βάλει τέλος στη μάχη μεταξύ λογικής και τρέλας, πυροβολώντας τον εαυτό του σε ένα χωράφι στο Auvers της Γαλλία, πέθανε δύο ημέρες αργότερα, ήταν 37 ετών.

13. Ο αδερφός του Theo, που ήταν στο πλευρό του λίγο πριν πεθάνει, είπε ότι τα τελευταία λόγια του ήταν ''La tristesse durera toujours / η θλίψη θα διαρκέσει για πάντα".

14. Περισσότεροι από 150 ψυχίατροι έχουν προσπαθήσει να διαγνώσουν από τι έπασχε ο Van Gogh με καταλήξεις όπως σχιζοφρένεια, πορφύρα νόσο, σύφιλη, διπολική διαταραχή και φυσικά επιληψία.

15. Ο αδελφός του Theodorus πέθανε έξι μήνες αργότερα και θάφτηκε δίπλα του, στο Auvers της Γαλλία.

16. Η γυναίκα του αδελφού περισύλλεξε  τα έργα και τις επιστολές του μετά το θάνατό του και αφιέρωσε τον εαυτό της στο να διασφαλίσει ότι θα λάμβανε την αναγνώριση που του άξιζε. Η φήμη του επήλθε έντεκα χρόνια μετά το θάνατό του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου