Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Κυριακάτικο Σινεμά (Martin Scorsese)

Σήμερα ανήμερα του πολυτεχνείου και ίσως θα περιμένατε όλοι να προτείνω ταινίες που να πραγματεύονται επαναστάσεις ή κάποιο παρόμοιο θέμα, δεν θα το κάνω όμως για έναν πολύ απλό λόγο. Παρ` όλο που είναι θέμα που θα μπορούσα να προτείνω πολύ καλές ταινίες, και σίγουρα θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για ένα τέτοιο αφιέρωμα, θα έπρεπε να αγνοήσω ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Σήμερα έχει τα γενέθλιά του ένας από τους μεγαλύτερους ανθρώπους του κινηματογράφου. Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος, βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθεσίας μεταξύ άλλων, μιλάω φυσικά για τον τεράστιο Μάρτιν Σκορσέζε που σήμερα κλείνει τα 71 του χρόνια. Έτσι λοιπόν για να γιορτάσουμε τα γενέθλια του τεράστιου Μάρτι θα προτείνω 5 από τις καλύτερες ταινίες του, και εύχομαι καλό Κυριακάτικο βράδυ.

 


                              5. Alice Dosen`t Live Here Anymore (1974) Δραματική κομεντί

Η ταινία Η Αλίκη δε Μένει πια Εδώ είναι δραματική κομεντί παραγωγής 1974 σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε και σε σενάριο Ρόμπερτ Γκέτσελ. Πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι η Έλεν Μπέρστιν, στο ρόλο μιας γυναίκας, της Άλις, που ταξιδεύει με το μικρό της γιο στον αμερικανικό νότο αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Στην ταινία εμφανίζονται επίσης οι: Κρις Κριστόφερσον, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Ντάιαν Λαντ και Τζόντι Φόστερ. Το ρόλο του γιου της Άλις ερμηνεύει ο μικρός Άλφρεντ Λάτερ.
Η ταινία έλαβε τρεις υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ και χάρισε στη Μπέρστιν το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

                                 



4. Gangs Of New York (2002) Ιστορική/Δράμα

Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης είναι στα ελληνικά ο τίτλος της αμερικανικής ιστορικής ταινίας . Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το ομότιτλο βιβλίο του Χέρμπερ Άσμπουρι, το οποίο περιγράφει πραγματικά γεγονότα. Η Νέα Υόρκη είναι σίγουρα η αγαπημένη πόλη του Μάρτιν Σκορσέζε αφού η συγκεκριμένη ταινία δεν είναι η πρώτη που έχει το θέμα της στην νέα μεγάλη πόλη. Η σκηνοθεσία είναι του Μάρτιν Σκορσέζε ενώ το σενάριο έχουν γράψει οι Τζέι Κόκς, Στίβεν Ζαϊλίαν και κένεθ Λόνεργκαν. Πρωταγωνιστούν οι Ντάνιελ Ντέι Λιούης, Λεονάρντο Ντι Κάπριο και η Κάμερον Ντίαζ.

Στις αρχές του 1860 κι ενώ η Αμερική υπέφερε από τον εμφύλιο πόλεμο, στη Νέα Υόρκη μια άλλη μάχη ξεκινούσε. Στα «Πέντε Σημεία» (Five Points) της Νέας Υόρκης οι συγκρούσεις των ντόπιων (γεννημένοι στην Αμερική απόγονοι Άγγλων προτεσταντών μεταναστών) με τους Ιρλανδούς και Ιταλούς μετανάστες έκανε την περιοχή πολύ επικίνδυνη. Στο κέντρο αυτών των αναταραχών εκτυλίσσεται η ιστορία του Άμστερνταμ Βάλον, γιο του αρχηγού των μεταναστών, που αφού βγαίνει από το ορφανοτροφείο αναζητά το φονιά του πατέρα του, τον Μπιλ τον "Χασάπη" για να πάρει εκδίκηση...


                                   


                                                   

                                                3. The Aviator (2004) Βιογραφία/ Δράμα

Το αριστούργημα του Μάρτιν Σκορσέζε που ήταν υποψήφιο για 11 Όσκαρ, κατάφερε να αποσπάσει τα 5, με μια καταπληκτική ερμηνεία του Λεονάρντο Ντι Κάπριο, σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο.
Η ταινία είναι ένα βιογραφικό δράμα που βασίζεται στο βιβλίο Hughes του Ρίτσαρντ Χακ και αναφέρεται στην ζωή του εκκεντρικούΧάουαρντ Χιούζ από τη δεκαετία του 1920 μέχρι τη δεκαετία του 1940, μια περίοδο κατά την οποία ο Χάουαρντ Χιούζ σκηνοθετούσε και παρήγαγε ταινίες στο Χόλιγουντ και έκανε δοκιμές στο νέο του αεροσκάφος

             





                                                2. Ranging Bull (1980) Βιογραφία/Δράμα

Το οργισμένο είδωλο όπως είναι ο τίτλος της ταινίας στα ελληνικά, είναι ένα μαγευτικό αριστούργημα, το Raging Bull συνδυάζει το γεμάτο νεύρο παίξιμο του Robert de niro και την δεύτερη καλύτερη στιγμή του Martin Scorsese μετά τον Ταξιτζή...το ασπρόμαυρο δίνει τεράστια δυναμική στην ταινία και αφήνει όλες τις αντιδράσεις των ηρώων γυμνές ενώπιον του θεατή...
η παρουσίαση μίας παρακμάζουσας κοινωνίας και ενός παρακμάζοντος πρωταθλητή είναι κάτι που ο Scorsese καταφέρνει καλύτερα από τον καθένα...
ο Robert De Niro είναι... Robert De Niro...
οι σινεφίλ θα το λατρέψουν και απολύτως δικαιολογημένα...
μία από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του, το Raging Bull απαξιώθηκε στα oscar, κάτι που γιγάντωσε τη φήμη του.


           




                                               1. Τaxi Driver (1976) Ψυχολογικό θρίλερ

Το να επιλέξεις μόνο 5 ταινίες του Σκορσέζε είναι αρκετά δύσκολο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αφήσεις απ` έξω αριστουργήματα όπως π.χ. το New York New York. Το δίδυμο Σκορσέζε-Ντε Νίρο μεγαλούργησε την δεκαετία του 70 και μας χάρισε απολαυστικές κινηματογραφικές στιγμές. Θα συμφωνήσετε όμως μαζί μου, πιστεύω, πως ο Ταξιτζής είναι το κορυφαίο όλων Σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε και υποδειγματικό σενάριο, το οποίο διδάσκεται στις σχολές σεναριογραφίας, του Paul Shrader η  ταινία είναι από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη που έχει κάνει ποτέ ο Ιταλοαμερικανός σκηνοθέτης.
Ο Τράβις Μπικλ (Ρόμπερτ Ντε Νίρο) είναι πρώην πεζοναύτης και βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ που ζει στη Νέα Υόρκη, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στη τάξη πραγμάτων. Υποφέρει από αϋπνίες και από κατάθλιψη κι εργάζεται ως ταξιτζής τα βράδια, ενώ την ημέρα συχνάζει σε σινεμά με πορνογραφικές ταινίες σκεφτόμενος το βαθμό στον οποίο ο κόσμος και ειδικά η Νέα Υόρκη έχει χειροτερεύσει. Είναι μοναχικός κι έντονη αίσθηση του σωστού και του λάθους στην ανθρωπότητα. Μοναδική του σανίδα σωτηρίας φαίνεται να είναι η Μπέτσι (Σίμπιλ Σέπερντ), μια κοπέλα που εργάζεται για την προεκλογική εκστρατεία του γερουσιαστή Τσαρλς Πάλανταϊν. Ο Τράβις παθαίνει ψύχωση με την Μπέτσι και μετά από ένα ατυχές ραντεβού μαζί της, στο οποίο την οδηγεί σε ένα σινεμά πορνογραφικών ταινιών, τρελαίνεται κι αποφασίζει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αλλάξει τον κόσμο. Μια από τις προτεραιότητες του είναι η διάσωση της ανήλικης πόρνης Άιρις (Τζόντι Φόστερ) από το βούρκο της ακολασίας, για την οποία πιστεύει ότι θέλει να ξεφύγει από την εκμετάλλευση που υφίσταται από τον προαγωγό της Μάθιου Σπορτ (Χάρβεϊ Καϊτέλ).


                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου