Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Κυριακάτικο Σινεμά (Jack Nicholson)

Άλλη μια βδομάδα ''πέταξε'' και αισίως φτάσαμε στην Κυριακή. Ο Νοέμβρης συνεχίζει να μας φέρεται πολύ καλά και έτσι και αυτή την Κυριακή σίγουρα πολλοί από εσάς θα κάνουν την εκδρομή τους με προορισμό κάποια θάλασσα ή κάποιο βουνό. Όπως και να έχει η συνήθεια δεν αλλάζει και το κυριακάτικο βράδυ μας θα ''σβήσει'' όμορφα με μια καλή ταινία.


 Το πρόσωπο της σημερινής ημέρας είναι κάποιος πολύ γνωστός όλων μας, με 3 Όσκαρ και τεράστια καριέρα, πατέρας 4 παιδιών που απέκτησε από 3 γάμους και φανατικός οπαδός του μπάσκετ και των L.A. Lakers, ο Jack Nicholson είναι ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Εκτός από τα 3 Όσκαρ που κατέκτησε ο Jacκ είναι ο ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ αφού έχει προταθεί για το χρυσό αγαλματίδιο 12 φορές.

Επειδή όμως η συγκεκριμένη στήλη εστιάζει στις ταινίες και όχι σε βιογραφίες, ας αφήσουμε τα
πολλά λόγια και ας περάσουμε στο δια ταύτα που δεν είναι άλλο από το να σας προτείνουμε τις κατά την γνώμη μας  5 καλύτερες ταινίες στις οποίες έχει παίξει ο σπουδαίος ηθοποιός. Καλό κυριακάτικο απόγευμα- βράδυ σε όλους...


            
             
                 
         5. As Good As It Gets/Όσο Καλύτερα Γίνεται (1997)  Δράμα/Ρομαντική Κομεντί

Σε σκηνοθεσία James L Brooks o οποίος μαζί με τον Mark Andrus έγραψαν και το σενάριο. Μαζί με τον Jack Nicholson στην ταινία συμπρωταγωνιστεί η Helen Hunt. H ταινία έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και προτάθηκε για 7 Όσκαρ όμως επισκιάστηκε από την ταινία φαινόμενο της χρονιάς τον ''Τιτανικό''. Παρ` όλα αυτά ο Jack Nicholson και η Helen Hunt κατάφεραν να αποσπάσουν τα Όσκαρ Α` ανδρικού και γυναικίου ρόλου.


                                 


                   

                                   4. Easy Rider/ Ξέγνοιαστος Καβαλάρης (1969) Περιπέτεια δρόμου

Πρόκειται για την ταινία θρύλος που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά. Σε σκηνοθεσία Dennis Hooper,
η ταινία έφερε στον Jack Nicholson την πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ Β` ανδρικού ρόλου υποδυόμενος έναν μέθυσο δικηγόρο.
Με τα χρήματα κάποιας συναλλαγής, δύο βαποράκια κοκαΐνης αποφασίζουν να ταξιδέψουν από το Λος ΄Αντζελες μέχρι το Νότο και να γιορτάσουν εκεί το καρναβάλι. Στο δρόμο συναντούν διάφορους χαρακτήρες, έναν οικογενειάρχη αγρότη, μια ομάδα σε κάποιο κοινόβιο, δύο πόρνες στη Νέα Ορλεάνη και έναν αλκοολικό δικηγόρο, τον George Hansen (Jack Nicholson).
Κορυφαίο road movie, κορυφαίες μηχανές, κορυφαίο soundtrack με steppenwolf, hendrix και πολλούς άλλους.
Άπλα δείτε το!.....

                                  



                                               3. The Shining/Η Λάμψη (1980) Ψυχολογικό Θρίλερ

Το Βρετανοαμερικάνικο θρίλερ είναι η αλήθεια πως δεν είχε αποσπάσει και τις καλύτερες κριτικές, ενώ ο σκηνοθέτης της ταινίας Stanley Kubrick είχε λάβει το Χρυσό Βατόμουρο ως ο χειρότερος σκηνοθέτης της χρονιάς. Με τον καιρό πάντως πήρε καλές κριτικές και σήμερα θεωρείται ως μια από τις καλύτερες στο είδος της όλων των εποχών. Πρωταγωνιστούν ο Τζακ Νίκολσον ως ο επιστάτης Τζακ Τόρανς και η Σέλεϊ Ντιβάλ ως η γυναίκα του, Γουέντυ Τόρανς. Επίσης ο Ντάνυ Λόυντ, ως Ντάνυ Τόρανς. Η ερμηνεία του Τζακ είναι απολαυστική και σίγουρα είναι από αυτές που τον καταξίωσαν ως έναν από τους καλύτερους.

                                 




                                      2. Batman (1989) Φανταστική περιπέτεια/Υπερφυσικό

Τι να πεί κανείς για αυτήν την ταινία που τα έχει όλα. Σκηνοθέτης της ταινίας ο πολύς Tim Burton  και την μουσική επένδυση έχει αναλάβει ο Danny Elfman. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν οι ηθοποιοί Miachael Keaton (Bruce Wayne/Batman), Kim Basinger και στον ρόλο του Τζόκερ με μια έξοχη ερμηνεία ο Jack Nicholson. H υπόθεση της ταινίας είναι στην Γκόθαμ σίτυ όπου ένας διαβολικός κακοποιός ο Τζακ (Jack Nicholson) μετά από ένα ατύχημα με οξύ και πλαστικές επεμβάσεις έχει μόνιμα κολλημένο στο πρόσωπό του ένα χαμόγελο. Τότε αλλάζει το όνομά του σε Τζόκερ και το διαβολικό του χαμόγελο θα γίνει μια θανατηφόρα απειλή για τους κατοίκου της Γκόθαμ Σίτυ. Ο μόνος που μπορεί να σταματήσει τον διαβολικό Τζόκερ είναι ο πολύ εκατομμυριούχος Μπρους Γουέϊν (Michael Keaton) ο οποίος μεταμορφώνεται σε τιμωρό αράχνη τον τρομακτικό Batman. Η μάχη μεταξύ τους εκτός από την κυριαρχία της πόλης έχει και ένα ακόμη έπαθλο, την καρδιά της γοητευτική φωτογράφου- ρεπόρτερ Βίκυ Βέϊλ (Kim Basinger).


    
            




                   1. One Flew Over The Cuckoo`s Nest/Στην Φωλιά Του Κούκου (1975) Δράμα

Είναι δραματική ταινία αμερικανικής παραγωγής 1975, σε σκηνοθεσία Μίλος Φόρμαν, βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κεν Κέισι και έχει ως πρωταγωνιστές τον Τζακ Νίκολσον και τη Λουίζ Φλέτσερ. Το φιλμ αυτό προτάθηκε για 9 βραβεία Όσκαρ κι απέσπασε πέντε. Πέντε βραβεία και τα πέντε στις βασικές κατηγορίες ένα επίτευγμα που μέχρι σήμερα μόνο άλλες δυο ταινίες έχουν καταφέρει. Οι ταινίες αυτές είναι οι εξής: Συνέβη μια Νύχτα (It Happened One Night, 1934) και Η Σιωπή των Αμνών (The Silence Of the Lambs, 1991). Το 1997 το "Στη φωλιά του κούκου" έλαβε την 20η θέση ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.


           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου