Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Αντίο Dexter και αϊ στο διάολο (Προσέξτε περιέχει spoil επισημάνσεις!)

Όταν κάπου στα μέσα Απριλίου το τηλεοπτικό δίκτυο Showtime ανακοίνωσε πως η επερχόμενη 8η σεζόν θα ήταν και η τελευταία, όλοι οι φαν της σειράς νοιώσαμε ένα μούδιασμα...
Το αρχικό σοκ γρήγορα αντικαταστάθηκε από την αγωνία  και τις εικασίες για το ποιό μπορεί να είναι το τέλος του αγαπημένου μας ήρωα.
Σίγουρο είναι πως όλοι περιμέναμε ένα τέλος αντάξιο της προσωπικότητας και της φήμης του πολυαγαπημένου serial killer. Ο Dexter (Michael C Hall) άλλωστε δεν ήταν κατά συρροή δολοφόνος που διασκέδαζε απλά το άρρωστο μυαλό του. Ο Dexter ήταν ένας άνθρωπος της τάξης, ζούσε την ζωή του ακολουθώντας έναν ηθικό κώδικα από τον οποίον δεν παρέκκλινε ποτέ και σίγουρα όλοι περιμέναμε ένα τιμημένο, ενδεχομένως Στωϊκό , τέλος. Οι πρώτες εικόνες που ερχόταν στο μυαλό, μετά την ανακοίνωση, είναι ο Dexter καθισμένος στην ηλεκτρική καρέκλα, πίσω από το τζάμι η Ντέμπ να κλαίει στην αγκαλιά του Κουϊν και δίπλα τον Μπατίστα μελαγχολικό και αμίλητο. Μια δεύτερη εικόνα είναι να δείχνει τον Dexter μαζί με την Hanna και τον Harrison να κάθονται σε μια καφετέρια του Μπουένος Αϊρες και πίσω στην τηλεόραση στις ειδήσεις να ανακοινώνεται η εξαφάνιση κάποιου σημαντικού προσώπου, σαφέστατος υπαινιγμός δηλαδή ότι η εγκληματική δράση του δολοφόνου τιμωρού συνεχίζεται στην χώρα του Τανγκό. Η τέλος πάντων ο Dexter να διδάσκει τον κώδικα στον γιό του. Είναι και ο ''σκοτεινός συνεπιβάτης '' (dark passenger) άλλωστε που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κινεί τα νήματα.
Όταν περίπου στα μέσα της σεζόν οι παραγωγοί ζήτησαν δημόσια συγγνώμη για το αποτυχημένο τέλος , φυσικά μας γέμισαν με υποψίες. Αντί λοιπόν να επιλέξουν κάποιο τέλος αντάξιο του δολοφόνου Σούπερ Σταρ η παραγωγή επέλεξε ένα τελείως ξενέρωτο τέλος.
Σταδιακά επεισόδιο προς επεισόδιο στην τελευταία σεζόν ο Dexter ξεφορτωνόταν τον dark passenger πράγμα που σήμαινε πώς όλη η προηγούμενη ζωή του ήταν μάταιη. Σαν να μην φτάνει αυτό στο κακό τέλος απαρνήθηκε όλους όσους αγαπούσε και δη τον μικρό του γιο για τον οποίον υποτίθεται γινόταν όλα. Την πολυαγαπημένη αδερφή του Ντέμπρα (Jennifer Carpenter η οποία είναι και πρώην σύζυγός του στην κανονική ζωή) όχι μόνο είχε σκοπό να την παρατήσει για χάρη της γοητευτικότατης Χάνας (την οποία τελικά επίσης παράτησε) αλλά έκοψε το νήμα της ζωής της, και την πέταξε στην θάλασσα εκεί που πετούσε όλους αυτούς που τόσα χρόνια σκότωνε γιατί πίστευε ότι δεν άξιζαν να ζήσουν! Στο τέλος σκηνοθέτησε και τον θάνατό του ,κάτι που ήταν η ειδικότητά του ,αλλά με ένα τρόπο που κανένας δεν κατάλαβε πως θα μπορούσε να γίνει και να γλιτώσει από τον τυφώνα μέσα στην θάλασσα. Τελικά έμεινε να ζήσει με καινούρια ταυτότητα μια ζωή ατιμασμένη και γεμάτη τύψεις.

Τίποτα απ όλα αυτά , βέβαια δεν συνάδει με τον χαρακτήρα που είχαμε γνωρίσει. Για τον Dexter ήταν θέμα ηθικό, η ζωή που δεν άξιζε έπρεπε σταματήσει. Δυστυχώς η παραγωγή προτίμησε να τον μεταμορφώσει σε ένα δειλό ανθρωπάκι. Κύριε James Manos ,Jr λυπάμαι πολύ αλλά αποτύχατε. Δημιουργήσατε έναν χαρακτήρα στου οποίου το ύψος δεν καταφέρατε να σταθείτε! Ο Dexter σας έπεσε too much!!!

8 σχόλια:

  1. ante kai kalo spin off twra: http://bibliomantics.files.wordpress.com/2013/09/tumblr_mtl3vhbn631qbg7x6o1_1280.jpg?w=490&h=407 Neoklis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστός στο review Ηρακλή ! Το τέλος ήταν μεγάλη απογοήτευση ! Επρεπε να τελειώσει με τον Dexter να περιμένει να θανατωθεί σε death row...

    Dimitris Hat.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Sumfonw mazi sou Irakli , apogoiteutiko finale k kapos proxeiro...kai boliko (bl. tufwna) !!!
    La Vason

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελείως απογοητευτικό τέλος για μια σειρά που επί τόσες σεζόν μας είχε στην τσίτα. Σαν επεισόδιο τρωγόταν, αλλά ΟΧΙ για τελευταίο επεισόδιο σειράς. Χίλιες φορές να σκοτωνόταν ή να τον καταδίκαζαν σε θάνατο και να τον κλαίγαμε, αλλά να έμενε ηρωικά χαραγμένος στην μνήμη μας παρά αυτή η φλώρικη αποποίηση των ευθυνών του και του dark passenger. ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ.
    Eva Sinner

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιστεύω πως η τελευταία εντύπωση είναι πολύ σημαντική και είναι κρίμα που το τέλος αδίκησε όλο αυτό που είχε προηγηθεί. Βλέπω ότι συμφωνούμε όλοι και περιμέναμε κάτι ποιο τιμητικό για τον Dexter. Να θυμίσω τον Σπάρτακο που όλους μας άγγιξε με τον τρόπο που τελείωσε και αυτό έδωσε ακόμη μεγαλύτερη αξία σε ότι είχε προηγηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://cdn.uproxx.com/wp-content/uploads/2013/09/Screen-Shot-2013-09-24-at-7.46.25-PM.png (Eva Sinner)

    ΑπάντησηΔιαγραφή