Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Λεωφορείον ο Πόθος

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της ταινίας Blue Jasmine του μέγιστου Woody Allen η ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ θυμάται το αριστούργημα του Elias Kazan που φαίνεται να επηρέασε τον τεράστιο Woody.Το'' Λεωφορείον ο πόθος'' (1951) είναι η κινηματογραφική μεταφορά  του βραβευμένου με πούλιτζερ (1947) θεατρικού έργου του Tennessee Williams και στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Marlon Brando με την Vivian Leigh . .......
O ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης της ταινίας Elia Kazan είναι ο πρώτος που εισήγαγε στον κινηματογράφου τον ρόλο του ασυμβίβαστου επαναστατικού νέου στο πρόσωπο του Marlon Brando.

Η Μπλάνς (Βίβιαν Λι), μια καθηγήτρια από τις Νότιες Πολιτείες, επισκέπτεται μετά τον πλειστηριασμό της οικογενειακής περιουσίας της την αδελφή της Στέλλα (Κιμ Χάντερ), που ζει με τον άντρα της Στάνλεϋ Κοβάλσκυ (Μάρλον Μπράντο) στη Νέα Ορλεάνη. Ο Κοβάλσκυ, που ως Πολωνός μετανάστης και εργάτης αντιμετωπίζεται υποτιμητικά από την Μπλανς, καθηλώνει την Στέλλα με τον οξύθυμο και επιβλητικό χαρακτήρα του σε μία σχέση που κυριαρχείται από το ωμό πάθος. Η υπερευαίσθητη και κάπως υπερβολική Μπλανς, τονίζοντας την ευγενή καταγωγή και την καλή ανατροφή της, μπαίνει στο στόχαστρό του και ενδόμυχα γεννιέται ένας κρυφός πόθος. Όσο περνά ο καιρός, αποκαλύπτονται μυστικά του παρελθόντος της Μπλανς και λόγω της συγκατοίκησης δημιουργούνται εντάσεις και πολλαπλά ξεσπάσματα που αφαιρούν ένα ένα τα πέπλα από τους πολύπλοκους χαρακτήρες των ηρώων. Εν τέλει το όριο μεταξύ λογικής και παράνοιας γίνεται όλο και περισσότερο θολό, με αποτέλεσμα το ολέθριο τέλος.
Η ταινία προτάθηκε για δώδεκα Όσκαρ το 1951, λαμβάνοντας συνολικά τέσσερα βραβεία Όσκαρ, εκ των οποίων τα τρία ήταν για τις ερμηνείες των Λι, Μάλντεν και Χάντερ. Ο Μάρλον Μπράντο ήταν ο μοναδικός από τους ηθοποιούς της ταινίας που ήταν υποψήφιοι που δεν τιμήθηκε με το βραβείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου