Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

11 Λόγοι Για Τους Οποίους Πρέπει Να Ακούμε Πιο Πολύ Μουσική

Η μουσική δεν χρειάζεται μετάφραση, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και μπορεί με μία μόνο διασκευή να αλλάξει χροιά. Μας ευχαριστεί, μας ξεκουράζει, μας κάνει να χορεύουμε, να γελάμε, να κλαίμε. Οι ευεργετικές της λειτουργίες που έχει πάνω μας η μουσική, όμως, δεν περιορίζοντα μονάχα στο επίπεδο της διασκέδασης.
Η Huffington Post μας παρουσιάζει 11 λόγους -μερικούς απ' τους οποίους δεν τους είχαμε καν φανταστεί- που αποδεικνύουν πόσο σημαντική μας είναι η μουσική και πόσο βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας.

Ανακουφίζει από το άγχος τους καρκινοπαθείς
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Drexel ανακάλυψαν ότι οι καρκινοπαθείς που ακούνε μουσική ή δουλεύουν με κάποιον ειδικό στην μουσική θεραπεία, παρουσιάζουν ελάττωση όχι μόνο του άγχους τους, αλλά και της πίεσης του αίματος, ενώ η διάθεση τους βελτιώθηκε σημαντικά.

Ελαττώνει το στρες
Αν ακούτε μουσική στη διαδρομή για τη δουλειά ή «γρατζουνάτε» λίγο την κιθάρα σας κάθε απόγευμα, τότε είστε σε πολύ καλύτερη ψυχολογική κατάσταση απ' ότι αν δεν το κάνατε, σύμφωνα με ένα διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Gothenburg, το οποίο αποκαλύπτει πως αν ακούτε καθημερινά τη μουσική που σας αρέσει, τότε το στρες μειώνεται.

Βοηθάει κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων
Ακούγοντας μουσική ενώ είστε ξαπλωμένοι στο χειρουργικό κρεβάτι, θα είστε πιο χαλαροί κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αναφέρεται στο TIME. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές της Cleveland Clinic, δείχνει ότι ασθενείς, οι οποίοι ενώ υποβάλλονταν σε χειρουργική επέμβαση (χωρίς ολική αναισθησία), άκουγαν απαλή μουσική, ήταν λιγότερο αγχωμένοι και μάλιστα κάποιοι από αυτούς κατάφερναν να κοιμηθούν.

Προστατεύει την ακοή μας
Όπως αναφέρει η Washington Post, μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2001 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychology and Aging, αποδεικνύει ότι άτομα που ήταν μουσικοί σε όλη τους τη ζωή είχαν καλύτερη ακοή.

Αυξάνει την υγεία της καρδιάς
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ερευνητές του Πανεπιστημίου Maryland Medical Center ανακάλυψαν μια σύνδεση μεταξύ της υγιούς καρδιάς και την ακρόαση μουσικής. Όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα άκουγαν χαρούμενη μουσική η διάμετρος των αιμοφόρων αγγείων τους αυξάνόταν έως και 26 τοις εκατό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούσε να περάσει περισσότερο αίμα από αυτά. Το αντίθετο συνέβαινε, όμως, όταν αυτοί άκουγαν έντονη και αγχωτική μουσική. Η διάμετρος μειωνόταν κατά 6 τοις εκατό.

Ανακουφίζει από τον πόνο
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Utah Pain Research Center βρήκαν ότι η ακρόαση μουσικής λειτουργούσε σαν «αντιπερισπασμός» στους ανθρώπους που πονούσαν με αποτέλεσμα να μην νιώθουν ή να μην σκέφτονται τόσο πολύ τον πόνο τους.

Βοηθάει την μνήμη
Τα παιδιά, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα μουσικής ωφελούν τον εγκέφαλό τους, σύμφωνα με ερευνητές από το Χονγκ Κονγκ. Το WebMD αναφέρει ότι τα μαθήματα μουσικής συνδέονται με καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να πουν από μνήμης τις λέξεις που διάβασαν από μία λίστα.

Προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση
Η διατήρηση της πνευματικής οξύτητας στις προχωρημένες ηλικίες θα μπορούσε να παραταθεί και να βελτιωθεί μέσω των μουσικών ασκήσεων σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2001 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuropsychology. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Kansas Medical Center ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι εξασκήθηκαν στη μουσική κατά τη διάρκεια της ζωή τους είχαν μεγαλύτερη πνευματική οξύτητα και σημείωσαν υψηλότερα σκορ στα τεστ λειτουργίας του εγκεφάλου.

Αποτρέπει την απόρριψη μοσχεύματος στην μεταμόσχευση καρδιάς (στα ποντίκια)
Μπορεί προς το παρόν να έχει παρατηρηθεί μόνο στα ποντίκια, παραμένει όμως αξιοσημείωτο. Ιάπωνες ερευνητές βρήκαν ότι η έκθεση ποντικιών σε συγκεκριμένα είδη μουσικής, συνδέεται με την επιμήκυνση της επιβίωσης μετά από μία μεταμόσχευση καρδιάς.

Βελτιώνει την ανάρρωση μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο
Φινλανδοί ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε το 2008 στο περιοδικό Brain, και ανακάλυψαν ότι η ακρόαση μουσικής επειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να βελτιώσει την ανάρρωση του ασθενή, όπως αναφέρει το News Medical.

Λειτουργεί όπως το μασάζ
Σίγουρα το μασάζ είναι πολύ χαλαρωτικό, όμως το ίδιο μπορεί να είναι και η μουσική, όσον αφορά το άγχος σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Depression and Anxiety. Ερευνητές του Group Health Research Institute, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν 10ωρα μασάζ είχαν έπειτα από τρεις μήνες, τα ίδια επίπεδα άγχους με εκείνους που αυτό το διάστημα απλά άκουγαν μουσική, όπως αναφέρεται στο HealthDay.



Πηγή : myrock.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου