Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Ο Θάνος Κεσανλής για το 12 της #blogovision2018

12. Qluster - Elemente (Bureau-B)

Έτος 2018 και ο Hans-Joachim Roedelius δεν είναι ακόμα διατεθειμένος ν' αφήσει στην άκρη το μουσικό όχημα των Qluster, με το οποίο παιδεύεται αδιάκοπα τα τελευταία 50 χρόνια.

Από τους πρωτεργάτες της γερμανικής πρωτοποριακής σκηνής της δεκαετίας του '70, μαζί με τον έτερο μπροστάρη Moebius, κυκλοφόρησαν δίσκους σταθμούς για το krautrock και δώσανε τις βάσεις για την ηλεκτρονική μουσική όπως την ξέρουμε σήμερα. Με τις αλλαγές των μελών στο συγκρότημα άλλαζε πάντα και το πρώτο γράμμα του ονόματός του. Άλλοτε ως Kluster, μετέπειτα Cluster και από το 2010 και μετά, ως Qluster, συνεχίζει να πειραματίζεται και να κυκλοφορεί δίσκους σαν πεισματάρης έφηβος. Πάντα μακριά από παλιοροκάδικες αντιλήψεις, κοιτά στο παρελθόν του για να πάρει ώθηση και όχι για να αντιγράψει τις καλές στιγμές του.

Για το Elemente βγάζει από το οπλοστάσιό του τα αγαπημένα του synthesizers και παρέα με δύο ακόμη μουσικούς στήνουν 9 συνθέσεις βασισμένες σε αυτοσχεδιασμούς που ηχογραφήθηκαν live στο στούντιό τους. Δεν επηρεάζονται από σύγχρονες τάσεις και μετά την πολλοστή ακρόαση δυσκολεύομαι να πω με σιγουριά αν κυκλοφόρησε το 1973 ή μερικούς μήνες πριν γράψω αυτό το κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου