Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Blogovision 2014 : N.9 Thom Yorke - Tomorrow's Modern Boxes

Η κυκλοφορία αυτού του δίσκου επισκιάστηκε για άλλη μια φορά από τον τρόπο που επέλεξε ο δημιουργός του να το διαθέσει στο κοινό.Η τακτική του να κυκλοφορείται ο δίσκος είτε απρόσμενα είτε με μεθόδους ανατρεπτικές ως προς τα γνωστά καθιερωμένα των
δισκογραφικών έχει πολλούς θιασώτες τα τελευταία χρόνια και αρκετά διαφορετικούς μεταξύ τους .Πέρυσι μόνο,να αναφέρω ενδεικτικά,επέλεξαν να σοκάρουν το κοινό με απρόσμενο δίσκο μεταξύ άλλων ο Bowie,η Beyoncé και οι My Bloody Valentine.Ο Yorke όμως το πήγε ένα βήμα παραπάνω κ εκτός από το απρόσμενο θέλησε να δώσει και ένα χαστούκι στις εταιρίες διανέμοντας τη δουλειά του μέσω ενός torrent site Bitorrent, σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή που θα το προμηθεύονταν κάποιος από το i-tunes. Έχει πείρα άλλωστε αν θυμηθούμε την πρωτοφανή κίνηση που έκανε με τους Radiohead το 2007,στον δίσκο τους In Rainbows που τον κυκλοφόρησαν δωρεάν,καλώντας τους αγοραστές να αφήσουν ότι ποσό ήθελαν πριν το download,γεγονός που είχε προκαλέσει μεγάλη κουβέντα στους μουσικόφιλους κύκλους.

Εδώ όμως,στον δεύτερο solo δίσκο του,η κουβέντα αναλώθηκε μακράν περισσότερο για την επιλογή του αυτή, παρά για το περιεχόμενο.Το οποίο προσωπικά το βρίσκω υπέροχο και ανατρεπτικό.
Αν και μας έχει καταστήσει σαφή την αγάπη του για την νέα σκηνή της σοφιστικέ electronica,στον φετινό δίσκο σκάβει ακόμα βαθύτερα στην κουλτούρα της μουσικής αυτής και φτάνει σε επίπεδα καλλιτεχνών που εμπλέκονται στη "σκηνή" δεκαετία και πάνω.Η παρέα του με τον μάγο Flying Lotus,τα dj sets με τον Caribou,τα πάρε δώσε με τους Moderat φαίνεται πως τον ωρίμασαν "ηλεκτρονικά" πράγμα που αποτυπώνεται στον εν λόγω δίσκο. Ομολογώ πως χρειάζεται αρκετά ακούσματα για να εμπεδωθεί αλλά του αξίζουν. Ζηλεύω τους φίλους που μένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα του εξωτερικού,γιατί εγώ στη θέση τους θα το έβαζα στο repeat και θα περιπλανιόμουν στους δρόμους με τις ώρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου