Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Τζον Λένον και Ερνέστο Τσε Γκεβάρα μαζί ηχογραφούν το ''Imagine''. Το απόλυτο ψέμα!

Μια φωτογραφία που είχε κυκλοφορήσει πριν από καιρό στο ίντερνετ ήταν η αιτία να δημιουργηθεί αναστάτωση.  Η φωτογραφία που δείχνει τον Τζον Λένον να παίζει την κιθάρα του  παρέα με τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και οι φήμες άρχισαν να οργιάζουν. Αρχικά δημιουργήθηκε ένας μύθος σχετικά που έλεγε και με ακρίβεια ότι η φωτογραφία που βλέπουμε είναι τραβηγμένη στις 11 Αυγούστου του 1966, στο Σικάγο και ότι δήθεν ένα βράδυ που ο Λένον είχε πάρει την κιθάρα και άρχισε να παίζει, ο Τσε Γκεβάρα κάθισε δίπλα του και τραγούδησαν μαζί.



Στην αρχή η φωτογραφία άρχισε να κυκλοφορεί παντού στο ίντερνετ μαζί με διάφορα σενάρια ακόμη και το εξωφρενικό ότι ο Τσε Γκεβάρα  με τον Λένον ηχογραφούσαν μαζί το ''Imagine''. Άλλωστε και ο ίδιος ο Λένον είχε δηλώσει κάποτε πως:
''Το Imagine'' είναι ουσιαστικά το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, ακόμη κι αν δεν είμαι ιδιαίτερα κομμουνιστής και δεν ανήκω σε κανένα κίνημα.''
Η αλήθεια είναι πως ο Λένον ήταν ένας ακτιβιστής της ειρήνης που αντιπαθούσε τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Αυτό φαίνεται άλλωστε και σε κάποιους παλιότερους στίχους που είχε γράψει στο κομμάτι Revolution όταν ακόμη ήταν μέλος των θρυλικών σκαθαριών. Εξάλλου λόγο της ακτιβιστικής του δράσης επί χρόνια η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθούσε να τον απελάσει από τη χώρα.
Αφού λοιπόν ένας μύθος είχε δημιουργηθεί οι φήμες τελικά κατέρρευσαν και αποδείχτηκε ότι η φωτογραφία ήταν προϊόν photoshop. Την έξυπνη ιδέα πάντως, κάποιου άγνωστου που αναστάτωσε το ίντερνετ, πρόδωσε η εμφάνιση του Τζον Λένον την περίοδο εκείνη. Ο Τζον Λένον όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία είχε αυτήν την εμφάνιση το 1972. 



Όπως είναι γνωστό ο μεγάλος επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα πέθανε στις 9 Οκτωβρίου του 1967. Επομένως λοιπόν δεν υπήρχε περίπτωση να ήταν το 1972 παρέα με τον Τζον Λένον, όπως και δεν υπήρχε περίπτωση η επίμαχη φωτογραφία να είχε τραβηχτεί πριν από το 1972.

Σύνδεση πάντως μεταξύ των δυο σπουδαίων αντρών υπάρχει μόνο μια. Είναι η εξής απλή ότι σαν σήμερα στις 9 Οκτωβρίου του 1967 ο σπουδαίος Ιατρός- επαναστάτης και αρχηγός των ανταρτών της Κούβας, ο γεννημένος στην Αργεντινή Ερνέστο Τσε Γκεβάρα δολοφονήθηκε με δειλό τρόπο από έναν υπαξιωματικό του Βολιβιανού στρατού, ενώ την προηγούμενη μέρα είχε πιαστεί αιχμάλωτος στην μάχη. 
Και ενώ από την μια η ανθρωπότητα το 1967 είχε την μαύρη επέτειο της δολοφονίας του Τσε Γκεβάρα, από την άλλη 27 χρόνια πριν την ίδια ακριβώς μέρα, στις 9 Οκτωβρίου, ήρθε στον κόσμο ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς και ανθρώπους που γέννησε ποτέ η ανθρωπότητα. Ήταν ο Τζον Λένον ο οποίος ήταν και αυτός γραφτό να δολοφονηθεί τελικά στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 από έναν ψυχοπαθή φαν του.
Όσα χρόνια και να έχουν περάσει οι δυο σπουδαίοι άντρες συνεχίζουν να εμπνέουν εκατομμύρια κόσμου και συνεχίζουν να δίνουν κουράγιο και ελπίδα, στους φτωχούς και αδικημένους πάνω στην γη, και μαζί ίσως την ψευδαίσθηση πως  μια μέρα θα ζήσουμε σε έναν κόσμο καλύτερο. Σε έναν κόσμο όπως τον είχαν ονειρευτεί αυτοί.

John Winston Lennon; 9 Οκτωβρίου 1940 – 8 Δεκεμβρίου 1980
Ernesto "CheGuevara   14 Ιουνίου 1928 –  9 Οκτωβρίου  1967

                            


Για το άρθρο πήραμε μερικές πληροφορίες από http://www.mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου