Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Top 5: Οι Baby Guru μας μιλάνε για πέντε από τα αγαπημένα τους τραγούδια

   Οι Baby Guru δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Μέσα σε μόλις πέντε χρόνια πορείας, ο Prins Obi, o King Elephant και ο Sir Kosmiche μετράνε ήδη τρία albums, όλα στην γνωστή και μη εξαιρετέα Inner Ear.
   Η τελευταία τους δισκογραφική δουλειά είναι το εξαιρετικό Marginalia -το οποίο μπορείτε να ακούσετε και να το προμηθευτείτε εδώ- και κυκλοφορεί από τον Μάρτη. Επίσης έχουν εξασφαλίσει τη διανομή του Marginlia και εκτός Ελλάδος σε συνεργασία με την Rough Trade Records και είναι η πρώτη ελληνική μπάντα που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.

   Με αφορμή λοιπόν την κυκλοφορία του Marginalia τους ζητήσαμε να μας μιλήσουν για τα αγαπημένα τους τραγούδια. 


King Crimson - Starless
   Όταν ήμασταν πιο μικροί, είχαμε τόσο ψηλά τους Crimson, που αν έπρεπε να ιδρύσουμε μια θρησκεία, θα βάζαμε για Δία τον Robert Fripp και το υπόλοιπο δωδεκάθεο θα συμπληρωνόταν με τους συνεργάτες του (Bruford, Wetton, κλπ). Το Starless είναι το αποκορύφωμα της ιδιοφυΐας τους και το coda του είναι ίσως το συγκλονιστικότερο φινάλε που έχει κοσμήσει ποτέ pop LP.



Ike & Tina Turner - River Deep, Mountain High
   Πηγαίναμε μια βόλτα με το αμάξι και ακούγαμε στο ραδιόφωνο τον Νίκο Πετρουλάκη και κάποια στιγμή βάζει αυτό το κομμάτι: νοιώσαμε μια αόρατη δύναμη να μας τραβάει μακριά από το όχημα, να μας σηκώνει ψηλά και να μας κρεμάει από ένα πολύχρωμο σύννεφο και στη συνέχεια να μας κοπανάει σε ένα πελώριο wall-of-sound.




Soft Machine - Moon in June
   Αυτό δεν είναι ένα κομμάτι, είναι περίπου 12, κονιορτοποιημένα και συσκευασμένα στη συσκευασία του ενός, παιγμένα όμως με τόσο φαντασία, τόλμη και ταλέντο που στο τέλος μένεις με μια ιδιοφυή ανωμαλία, ένα καλειδοσκόπιο μύριων αρμονιών και αισθήσεων.



Pink Floyd - A Pillow of Winds 
   Θα μπορούσαμε να επιδοθούμε σε άπειρες συζητήσεις σχετικά με το πιο είναι το καλύτερο album των Floyd (το Piper, το Piper!), αλλά και οι 3 συμφωνούμε ότι το Meddle είναι το αγαπημένο μας, ίσως γιατί περιέχει κομμάτια σαν και αυτό. Οι κιθάρες και τα πλήκτρα δημιουργούν ένα χρυσοκέντητο λεπτούργημα (δεν μιλάμε για το πομπώδες χρυσό, αλλά για την απόχρωση που διαφαίνεται σε ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα) και η φωνή του Gilmour δρα ως το καλύτερο καταπραϋντικό.



Todd Rundgren - International Feel
   Το A Wizard, A True Star αρχίζει με αυτό που ο King Elephant θεωρεί ως το καλύτερο riff για ηλεκτρικό πιάνο που γράφτηκε ποτέ… και η συνέχεια είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, καθώς στο πανίσχυρο μυαλό του Rundgren δεν υπάρχουν όρια και στεγανά μεταξύ ψυχεδέλειας, AOR, synthesizer music και "καμένης" (σχεδόν παραισθησιογόνας) παραγωγής. 




Μπορείτε να παρακολουθήσετε  το καινούργιο βίντεο κλιπ των Baby Guru για το Behaviour πατώντας εδώ .


2 σχόλια:

  1. Moon in June! Γι' αυτό μ' αρέσουν οι γκουρούδες

    (αλλά όχι-όχι-όχι ... τι εκτέλεση είναι αυτή του river deep που έχετε βάλει;
    https://www.youtube.com/watch?v=qHBEw9I999o)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι η εκτέλεση που μας ζήτησαν οι ίδιοι να βάλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή