Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Η μέρα που η μουσική πέθανε (3/2/1959)



Ποιά είναι η μέρα που πέθανε η μουσική σύμφωνα με τους στίχους του American Pie, τραγουδιού του Don McLean? Οι στίχοι είναι μια αναφορά στο θάνατο των rock and roll μουσικών Buddy Holly, Ritchie Valens και JP "The Big Bopper" Richardson, σε ένα αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη στη περιοχή Clear Lake, Αϊόβα, στις 3 Φεβρουαρίου 1959. Ο πιλότος Pilot Roger Peterson σκοτώθηκε επίσης.

The day the music died
I started singin'
Bye, bye Miss American Pie
Μετά το τέλος της συνεργασίας του με τους Crickets, o Buddy Holly δημιουργεί μια νέα μπάντα που αποτελείται από τους Waylon Jennings, Tommy Allsup και Carl Bunch, ώστε να παίξουν στην "Winter Dance Party" περιοδεία. Στην περιοδεία συμμετείχε επίσης και η ανερχόμενη μπάντα Ritchie Valens and The Big Bopper, οι οποίοα προωθούσε δικές της ηχογραφήσεις. Η περιοδεία ήταν να καλύψει 24 πόλεις των μεσοδυτικών πολιτειών σε τρεις εβδομάδες.

Μετά απο την συναυλία στο Surf Ballroom στο Clear Lake, Αϊόβα και λόγω της μεγάλης αποστάσης και των δυσκολιών της μετακίνησης με λεωφορείο, ο Holly αποφάσισε να ναυλώσουν ένα αεροπλάνο για να φτάσουν στην επόμενη στάση τους στο Moorhead, Μινεσότα. Ο Richadson, ο οποίος είχε αρρωστήσει από γρίπη πήρε τη θέση του Waylon Jennings στο αεροπλάνο, ενώ Tommy Allsup έχασε τη θέση του από τον Ritchie Valens σε κορώνα γράμματα. Ο Dion DiMucci (Dion and the Belmonts fame) αποφάσισε να μην επιβιβαστεί στο αεροπλάνο γιατί θεώρησε ακριβό το ναύλο των 36$.

Σύντομα μετά την απογείωση, ένας συνδυασμός των κακών καιρικών συνθηκών και σφάλμα του πιλότου προκάλεσε αποπροσανατολισμό στο χώρο που έκανε τον πιλότο Roger Peterson να χάσει τον έλεγχο του αεροπλάνου. Το επόμενο πρωί ο Hubert Dwyer, ιδιοκτήτης της εταιρείας παροχής υπηρεσιών πτήσης ανέφερε το αεροσκάφος αγνοούμενο. Έβγαλε το δικό του Cessna 180 και εντόπισε τα συντρίμμια περίπου 10 Km βορειοδυτικά του αεροδρομίου απογείωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου