Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Κυριακάτικο Σινεμά (Woody Allen)

Μετά την απουσία μιας εβδομάδας το Κυριακάτικο Σινεμά επιστρέφει. Από γενέθλια σε γενέθλια πέφτουμε, τρένο πάμε που λένε, έτσι και αυτήν την εβδομάδα το αφιέρωμά μας έχει ονοματεπώνυμο. Εργασιομανής απο την φύση του ο Αμερικανός Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος, Παραγωγός, Κωμικός, Συγγραφέας, Ηθοποιός  και Μουσικός
έχει καταφέρει να προταθεί για το βραβείο Όσκαρ 23 φορές σε διάφορες κατηγορίες, ενώ απέσπασε το αγαλματίδιο τις τέσσερις απο αυτές. (3 Όσκαρ σεναρίου και ένα σκηνοθεσίας) ο μεγάλος όγκος των έργων του και το εκφραστικό ύφος του τον κατέστησαν έναν από τους πιο διάσημους και δημιουργικούς παραγωγούς ταινιών της σύγχρονης εποχής. Φυσικά και μιλάω για τον τεράστιο Γούντι Άλεν, ο οποίος έχει σήμερα τα γενέθλιά του και κλείνει αισίως τα 78 του χρόνια αν και συνεχίζει να εργάζεται σαν να είναι ακόμα τριάντα. Κοιτώντας τον τεράστιο όγκο ταινιών του (74) με πιάνει πονοκέφαλος. Άντε τώρα εγώ να ξεχωρίσω πέντε και να γκρινιάζετε πάλι όπως με τον Σκορσέζε. Αν υποθέσουμε ότι το κάνω δέκα πάλι το ίδιο δεν θα γίνει μήπως? Ας ξεκινήσω εγώ να κάνω τις δικές μου προτάσεις λοιπόν και περιμένω και τις δικές σας. Χρόνια πολλά Γούντι, απλά σε αγαπάμε....



                              Νο 5 Vicky Cristina Barcelona (2008) Ρομαντικό/ Κωμωδία/ Δράμα
Αμερικανοϊσπανική ταινία, σκηνοθεσία Γούντι Άλεν με τους: Σκάρλετ Γιόχανσον, Ρεμπέκα Χολ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Πενέλοπι Κρουζ. Δυο Αμερικανίδες με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα ξεκινούν τις διακοπές τους στην Ισπανία και εμπλέκονται συναισθηματικά με ένα γοητευτικό, μποέμ ζωγράφο. Τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο όταν εμφανίζεται η πρώην σύζυγός του, με την οποία εκείνος διατηρεί μια παράξενη, παθιασμένη σχέση.

           




                                      No 4 Take The Money And Run (1969) Κωμωδία


Σε σενάριο και σκηνοθεσία Woody Allen ο οποίος πρωταγωνιστεί κιόλας στην ταινία μαζί με τους Janet Margolin και Louise Lasser. Η ταινία διηγείται την ιστορία του Virgil Starkwell ενός τύπου από το New Jersey ο οποίος από μικρός έμπλεξε με την παρανομία.

             




                                      3. Brodway Danny Rose (1984) Μαύρη Κωμωδία
Σε σενάριο και σκηνοθεσία Γούντι Άλεν και αυτή η ταινία στην οποία επίσης πρωταγωνιστεί. Στο πλευρό του η Μία Φάροου και ο Νικ Απόλο Φόρτε. Ένας άμοιρος κυνηγός ταλέντων ο Danny Rose στην προσπάθειά του να βοηθήσει έναν πελάτη του μπλέκεται σε ένα ερωτικό τρίγωνο.

             



                                      2. Midnight In Paris (2011) Αισθηματική Κομεντί
Μεσάνυχτα στο Παρίσι (Midnight in Paris) είναι αισθηματική κομεντί φαντασίας, αμερικανικής και ισπανικής παραγωγής του 2011, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Γούντι Άλεν. Πρωταγωνιστούν ο Όουεν Γουίλσον και η Ρέιτσελ ΜακΆνταμς περιβαλλόμενοι και από άλλους διάσημους ηθοποιούς όπως η Μαριόν Κοτιγιάρ, ο Μάικλ Σιν και η Κάθι Μπέιτς αλλά και την πρώτη κυρία της Γαλλίας Κάρλα Μπρούνι.
Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή ενός ρομαντικού χολυγουντιανού σεναριογράφου ο οποίος θέλει να δοκιμάσει την τύχη του ως συγγραφέας και πιστεύει ότι η ζωή ήταν καλύτερη σε παλαιότερες εποχές και ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του '20 στο Παρίσι μέχρι που κάτι μαγικό συμβαίνει στη ζωή του.

             


                                                1. Manhattan (1979) Κομεντί/Δράμα
Σκηνοθεσία Γούντι Άλεν και σενάριο Γούντι Άλεν με Μάρσαλ Μπρίκμαν. Πρωταγωνιστεί ο Γούντι Άλεν μαζί με την Diane Keaton, Michael Murphy, Mariel Hemingway και η Meril Streep. Στην πολύ αγαπημένη πόλη του Γούντι την Νέα Υόρκη, η οποία πάντα αποτελούσε πηγή έμπνευσης για αυτόν, εκεί που έζησε όλη την ζωή του είναι αφιερωμένη η συγκεκριμένη ταινία. Γνωστή και για το εντυπωσιακό ξεκίνημα η ταινία που στην αρχή δείχνει ένα κολλάζ από σημεία του Μανχάταν. Ο Ισαάκ ένας 42χρονος κωμικός της τηλεόρασης γράφει ένα βιβλίο για την πόλη της Νέας Υόρκης και διατηρεί δεσμό με την 17χρονη Τρέϊσι. Όταν όμως ο Ισαάκ θα γνωρίσει την γοητευτική Μαίρι τα πράγματα θα περιπλακούν.

           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου